Reklama

Reklama

Star Wars: Vzestup Skywalkera

  • Česko Star Wars: Epizoda IX - Vzestup Skywalkera (více)
Trailer 4
USA, 2019, 142 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, John Boyega, Naomi Ackie, Carrie Fisher (a.z.), Lupita Nyong'o, Domhnall Gleeson, Richard E. Grant, Mark Hamill (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Lucasfilm a režisér J.J. Abrams znovu spojují síly, aby diváky vzali na epickou výpravu do předaleké galaxie ve filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera. Ve strhujícím závěru stěžejní Ságy Skywalkerů se zrodí nové legendy a odehraje se konečný boj za svobodu galaxie. (Falcon)

Videa (22)

Trailer 4

Recenze (1 425)

Lima 

všechny recenze uživatele

Zhruba do půli stopáže výborná, svižná pohádka, která dávala smysl a sem tam nabídla i nějaký osvěžující vtip. Bez ironie pohoda. Ale od momentu vyjevení původu Rey se z toho jak mávnutím kouzelného proutku stala příšerně hloupá, bizarní, klišovitá, bezradná pitomost, kterou by krásně zparodovaly Monty Python, kdyby ještě fungovaly. Trpěl jsem jako zvíře, schovával hlavu do dlaní a celou druhou půlku počítal minuty do konce. Při Finnově „Cítím to.“ jsem dostal záchvat smíchu, ale ne radostný, nýbrž zoufalý, nevěřícný, z toho co vidím a slyším. Nevěřím, že ten všudypřítomný patos v závěru má na svědomí tak šikovný člověk, jako Abrams, nejel třeba náhle na dovolenou a nevzal to místo něho Emmerich? Úplně vidím tu brainstormovou poradu pohlavárů Disneyho, jak se sejdou kolem stolu, a v panice vymýšlejí, jak to nejlépe zfouknout, aby se neopakovaly bídné tržby osmého dílu (mimochodem výborného, za tím si pořád stojím). Ten nabídl odvážnou odbočku, vzal to po svém a bohužel narazil. Takže Disney to srabácky celé znegoval, postavil na hlavu, nesmyslně zakomponoval staré motivy a postavy a jeho výsledkem je ten pověstný eintopf, co uvařily pejsek s kočičkou, po kterém bolí bříško. A ani živočišné uhlí vám nepomůže. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// ...and I... have seen this somewhere? Když jsem si pouštěl sedmou epizodu Mandaloriana a říkal si u toho, že horší už to být nemůže, že víc už moji milovanou ságu odfláknout nejde, to jsem ještě nevěděl, že Abrams o dvě hodiny později v kině rozjede jeden z nejumělejších a nejpředvídatelnějších blockbusterů za poslední roky. Ani jeden šok, ani jeden zvrat, na který by moje fandovské srdíčko nebylo připravené. Prostě fanservice par excellence s výborným řemeslem a pár zajímavými scénami, který ale zoufale dojíždí na to, že jsem si k hlavním postavám nemohl vytvořit žádný vztah, protože každý film z nové trilogie pokaždé změnil, jak k nim vlastně mám přistupovat. U Last Jedi se to ještě dalo brát, fajn, hurá vstříc novým obzorům, kdo ví, co přijde dál, jisté není vůbec nic. Jenom aby se o dva roky později vrátil ke kormidlu Abrams a zase se to všechno vrátilo na začátek. Protože reasons. Na konci se tak už střídaly jen lol momenty s prostou vypočítavostí, na kterou jsem po těch dvou hodinách už jednoduše odmítl přistoupit. Takovej konec si to nezasloužilo. A přesto takovej konec máme. Tak snad teď někdo aspoň hezky adaptuje ty Knights of the Old Republic, ať je rovnováha Síly v galaxii za pár let opět nastolena a tyhle dark times konečně skončí. 6/10 ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Úplně nerozumím té přehnané kritice, která se na Vzestup Skywalkera snesla. Přestože snímek nelze srovnávat např. s epizodou Vll. či dokonce s původní trilogií, je to skvěle natočená akční sci-fi jízda, plná odkazů na kořeny Star Wars (např. na IMDb, je nová série hodnocena mnohem kladněji, než zde) s velice bohatým příběhem. Několik návratů starých známých, mě příjemně překvapilo (stejně jako Pomův komentář na zadní straně obalu Blu-ray) a film kvůli nim dostal ten správný nostalgický nádech, díky kterému se dá tento Abramsův kousek slušně užít. Já jsem spokojen, nejslavnější vesmírná sága dostala důstojný a definitivní závěr. Můj žebříček všech SW filmů: Nová naděje, Impérium vrací úder, Návrat Jediho, Síla se probouzí, Pomsta Sithů, Poslední z Jediů, Vzestup Skywalkera, Klony útočí, Skrytá hrozba.  ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak jako už se žádný divák na této planetě nedozví jak by dopadla tahle trilogie kdyby vývoj jejího děje a postav neposrala producentská nekompetence a snaha dvou režisérů s úplně odlišným přístupem vymazat práci toho druhého, tak slovutná ČSFD už se nikdy nedozví jak vypadal můj původní komentář k tomuhle filmu psaný těsně po návratu z kina. Měl jsem po nějaké době zase nakročeno ke slušné lingvistické exhibici kterou jsem si, ale těsně před jejím dokončením nechtěně odjebal, takže znova už to ze sebe nevybleju a tak budu stručný. Pan Změna Johnson byl odvelen. Po něm nastoupil pan Jistota Abrams aby vymazal předchozí film a vrátil všechno do starých kolejí a podle toho výsledný produkt i vypadá. Nicméně ta vlna nenávisti není úplně na místě. Když si odmyslím ty kritické věci, tak pořád je to dostatečně nabitá sci-fi akční jízda u který jsem se nenudil. Akorát, že Abrams jede až brutálně na jistotu a tak tu absolutně nic nemůže překvapit. Ve zkratce za vším hledej Palpatina. Zlo je poraženo dobro vítězí všichni se objímají a líbají. Zazvonil zvonec a pohádky je konec.75% ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Snad si ani nevybavím jiný film, kde bych co pět minut byl nadšený a pak otrávený. Na každý dobrý nápad přijde scéna, která je na hraně debility. Jeden by skoro řekl, že si Abrams jen tak pro srandu vzal k ruce jako pomocného režiséra Uwe Bolla. Ale ve výsledku to splnilo svůj účel, je dobojováno a necítil jsem se nijak okradený nebo znechucený (ale je pravdou, že jsem nikdy nebyl extra fanda Star Wars). V mých očích každopádně bude Vzestup Skywalkera Dark Phoenixem Star Wars ságy - koncepčně naprosto nezvládnutý bordel s pár silnými momenty a celkem důstojným finále. Na číslo 9 cajk. ()

Galerie (124)

Zajímavosti (60)

  • Colin Trevorrow podpísal zmluvu na režírovanie ešte v roku 2015 a odstúpil od nej v roku 2017. Aj preto sa termín premiéry posunul z 24. mája 2019 opäť na Vianočné obdobie. (WalterIK7)
  • Billy Dee Williams měl velký zájem vrátit se do role Landa Calrissiana. Rian Johnson o jeho zapojení uvažoval už ve filmu Star Wars: Poslední z Jediů (2017), ale rozhodl se, že se do příběhu nehodí. Dne 9. července 2018, po týdnech spekulací, bylo potvrzeno, že Williams se opravdu vrátí jako Lando v tomto filmu. (3T)
  • Jedná se o poslední film hlavní linky Star Wars s hudbou od Johna Williamse. (3T)

Související novinky

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

05.11.2023

V současné době hraje u studia Disney prim spíše seriálová odnož Star Wars. Poslední celovečerní film jsme v kinech viděli téměř před čtyřmi lety, od té doby jsme však dostali seriály Ahsoka, Andor,… (více)

Nové Star Wars mají synopsi a datum natáčení

Nové Star Wars mají synopsi a datum natáčení

22.06.2023

Nový Star Wars film pokračující příběh Rey (Daisy Ridley) má oficiální název, synopsi a také předběžné datum začátku natáčení. Tzv. Skywalker sága skončila v roce 2019 snímkem Star Wars: Vzestup… (více)

Disney oznámilo nové Star Wars filmy

Disney oznámilo nové Star Wars filmy

07.04.2023

Dny Star Wars Celebration jsou tady a spolu s nimi přišla řada i na hromadu nových oznámení. Je toho tentokrát fakt hodně, takže se do těch novinek rovnou pustíme. A začneme hned tou nejžhavější,… (více)

Další filmové Star Wars dorazí v roce 2025

Další filmové Star Wars dorazí v roce 2025

08.03.2023

Ačkoli mají nejnovější informace z prostředí společnosti Lucasfilm a světa Star Wars daleko k oficiálním oznámením, lze je v současnosti považovat za velice pravděpodobné. Server Variety totiž… (více)

Reklama

Reklama