Reklama

Reklama

Diplomová práce

  • Španělsko Tesis (více)
Trailer

Thriller o studentce filmové fakulty, která si jako téma diplomové práce vybrala násilí v audiovizuálním průmyslu, je prvním filmem tehdy 23letého španělského režiséra Alejandra Amenábara. Angela v té chvíli ovšem ani netuší o existenci tzv. "snuff" filmů. Svět, ve kterém se nedopatřením ocitne, se před ní otevře ve chvíli, kdy je v projekční místnosti nalezen jeden z jejích profesorů - shodou okolností vedoucí její diplomové práce - mrtev. Angele se dostane do ruky kazeta s filmem, který pan profesor sledoval těsně před svou smrtí. Ve chvíli, kdy ji vkládá do videa, ještě netuší, že se stane svědkem něčeho strašnějšího, než si kdy dokázala vůbec představit. A že po stejné kazetě už pátrá někdo jiný. Někdo, pro koho je důležitější než cokoliv jiného a kdo se nebude ohlížet na nic a nikoho. Bude mít Angela dost důvtipu a duchapřítomnosti, aby unikla? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (261)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když režisér snuffu zakřičí: „Cut!“, co tím vlastně myslí..? Na Tesis lze koukat ze dvou úhlů. Jako na thriller, u něhož postavy (podobně jako v Cravenově stejně starém Vřískotu) budí podezření tím, že se nechovají moc podezřele a podnikají nerozumné věci za účelem zmatení divákovy podezíravosti či naplnění některých hloupých pravidel žánru. Amenábar občas přijde s dobrým nápadem, ale nepřesvědčivé podání výše uvedeného a přemrštěná délka podstatně otupují ostří napětí. Druhý pohled patří medializaci násilí, které lidi, pokud zrovna nejsou jeho cílem, fascinuje už od nepaměti. Vyhledávat ho, pasivně přijmout a jedním dechem pokrytecky odsoudit aktivního vykonavatele, to by nám šlo.. V samém závěru je to hezky nakousnuto, ale studie na toto téma raději ponechávám jednomu kanadskému gynekologovi, který dobře ví, že televize je realita a realita je míň než televize.. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne napínavý thriller, ktorý zaujme predovšetkým neohranou zápletkou ohľadom "snuff filmov", všeobecne neznámym, no za to kvalitným hereckým obsadením, interesantným prostredím filmovej fakulty a najvyšším stupňom náročnosti v neoficiálnej hre každého diváka - "uhádni kto je vrahom". Ako bonus treba vziať v potaz, že sa jedná o debutový film 23 ročného študenta - tým pádom je nutné Tesis označiť za vskutku famózny počin. Viac na http://csfdkofein.blog.cz/1012/recenzia-diplomova-prace-tesis-1996. ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Tým najväčším šokom celého filmu je reflexia doby roku 1996, ktorá v porovnaní so súčastnosťou vyzerá ako nejaká predpotopná éra. Tá móda, technika,...všetko! No k veci... Tesis potvrdzuje, že Amenábar vie písať aj točiť, hoci je jasné, že pri Tesis ešte nebol úplne vybrúsený do diamantovej podoby súčasných zručností. Nesedela mi tam Ana Torrent, ktorá celý film pôsobila, akoby prehltla pravítko, ale nič zásadné. Pár scén je vychytávkových, pár klišoidných a viac amatérskych, dokopy však z toho vychádza poctivá práca a nadšenie, ktorú divák cíti. Tesis potešilo svojou tajomnosťou, atmosférou aj nepokojom. Môj názor je jasný - španieli sú jednotka, čo sa týka atmosférických trilerov alebo hororov. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Los perfectos sorta del horror espagnol. Amenábar má kvalitnú prácu s kamerou, zamotaný scenár a hustú atmosféru v krvi, a s Anou Torrent a Eduardom Noriegom rozohráva nebezpečné pátranie po vrahovi dievčaťa, o ktorého smrti doteraz nikto ani nevedel... Napínavé na každom centimetri, s kvalitným obrazom a zvukom, po formálnej stránke niet čo vytknúť. S pohľadom na skutočnosť, koľko mal vtedy Alejandro k dispozícii prostriedkov, výnimočný film, ktorý si musel poradiť sám. A podarilo sa. 80% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Mohol to byť ultimatívny eurothriller ( viď pre mňa do teraz neprekonaný MUTE WITNESS ). Mal na to všetky náboje. Príťažlivý námet ( nech nikto nehovorí, že ´´snuff´´ alebo jeho youtubácke odnože nelákajú ), prostú ale o to viac sexy vyzerajúcu hlavnú hrdinku, tajomného latino žrebca ( pre dámy ), vzdelaného, ale trapkovsky vyzerajúceho geeka a režijný um od Alejandra Amenábara ( ktorý natočil z môjho pohľadu jednu z najlepších ducharín v histórii, TÍ DRUHÍ ). Lenže, to by sa snímok musel držať rovnakej rýchlosti, akú nastavila prvá hodinka, pričom by neskĺzol do nejakých telenovelových vôd ( hoc napínavo natočených ). Škoda a ešte raz škoda. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (12)

  • Když Angela pročítá seznam kupců hledaného typu kamery, v seznamu figuruje i jméno režiséra filmu Alejandro Amenábara. (Fingon)
  • Film byl natočen za relativně krátkou dobu pěti a půl týdne, kterým předcházel jeden měsíc zkoušek. (gattaca)
  • Amenábar jednu svoji filmovou postavu pojmenoval po skutečně žijící osobě, byl jí jeden z profesorů, který ho nechal na univerzitě propadnout - profesor Castro (v tomto filmu jeden z hlavních viníků v aféře okolo snuff filmů). (gattaca)

Reklama

Reklama