Reklama

Reklama

Strážci relikvie

všechny plakáty
Trailer 1

Skupina irských mnichů má za úkol přepravit do Říma cennou náboženskou relikvii. Ta má údajně velkou moc a mohla by zvrátit průběh křížových výprav v Jeruzalémě. Relikvie se však chtějí zmocnit normandští vojáci, a mnichy tak čeká boj nejen o vzácný poklad, ale i o holý život… (TV Prima)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (64)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Očekávaná historická řež se nekoná! Spíš naopak. Pilgrimage je utahaná podívaná, napěchovaná až po okraj náboženskými žvásty, ze kterých by se nejednomu po chvíli udělalo blivno, a ty dvě akčnější scény vážně nezachrání vůbec nic. Brutální a nekompromisní sice tedy byly, což je naprosto v pořádku, nicméně jejich zpracování, choreografie a především nepřehlednost pohřbily jakékoliv šance si alespoň je užít. Každopádně celá ta pouť s Relikvií představuje opravdu nudný filmový zážitek, jelikož krom zmiňovaných pánbíčkářských keců se zde divák nedočká ničeho dalšího zajímavějšího, navíc celá ta zápletka je skutečně až triviálně jednoduchá a naivní, se spoustou nelogičností a závěrem odpovídající talentu retardovaného opičáka. Velké zklamání přišlo i s atmosférou, která mohla výsledný dojem také dost napravit, jenže místo temné, syrové a špinavé nálože je k dispozici jen matná snaha o zmiňované vyznění, každopádně ani to se tvůrcům ani zdaleka nepovedlo a zůstalo opravdu jen u té marné snahy. Jinak zde nefunguje ani napětí, ani emoce, ani dramatické pasáže a co se poměrně výrazného obsazení týče, Holland mi prostě dlouhodobě v ničem nesedí, Armitage svého záporáka pak až nevkusně přehrává a Bernthal tu je sice ok, ale ten zas doplácí na svou podivnou postavu. Pilgrimage je tak zkrátka vizuálně laciný, efektně nepůsobivý a příběhově nezáživný snímek, který minimálně mně zklamal na plné čáře. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Dalo by se se říci, že se jedná o temné středověké road movie, kde skupinka mnichů převáží z jejich vzdáleného kláštera v Irsku do Říma kámen, který uctívají jako relikvii. A mají k tomu samozřejmě důvod. No, a to by nebylo, aby o něj při cestě nebyl nebývalý zájem. Takže příběh sleduje jejich dobrodružstvích, útrapy a sebeobětování. Pro ateisty těžko pochopitelné. Přímočarost a temná doba z děje doslova přetéká. Doba, kdy si nikdo není ničím jist. Příběh jednoduchý, ale vygradovaný. Místy je dokonce z díla cítit dosažení artu, což nedalo připomenouti dávné české počiny. Příběh ze středověku je zkrátka filmařská výzva, která obsahuje netušené možnosti. Natočit to však neumí jen tak leckdo. Tento snímek je plný intrik a snahy dosažení svého cíle i za cenu života a smrti. Akčních scén není mnoho, což je jedině dobře, ale zato vynikají svojí brutálností. Irská krajina už jenom přidává na atraktivnosti atmosféry celého děje. Nejedná se o žádnou popkornovou zábavu ve stylu Hollywoodu. Věrnost, zrada a pomsta, ale v zájmu víry a přesvědčení. Tady jde skutečně o hodně. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Něco Centuriona a hodně Valhalla Rising, ale ani náhodou to nedosahuje zábavnosti a tempa prvního a už vůbec ne mysticismu druhého. Ale jinak solidní historák o přenosu relikvie z bodu A do bodu B, přičemž hlavním hrdinům se do cesty staví jak pohané, tak proradní souvěrci. Tvůrcům se docela podařilo využít krásy Irska, i když jsem přesvědčen, že Zelený ostrov toho může nabídnout mnohem víc, povedlo se i pár těch bitek a herecké obsazení mě také neuráželo. Potěšil i fakt, že je to zasazeno do poměrně reálného historického rámce. Sice jsem čekal víc a odpovídala tomu i natěšenost, takže u mě panuje mírné zklamání, ale i tak to vidím lehce nadprůměrně. 65% ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Kdyby N.W. Refn dokázal uspokojivě pracovat s tempem, mohla jeho Valhalla Rising dosahovat obdobných kvalit. Jakožto zdejší hororový expert sice navštěvuji ostatní filmové žánry spíše svátečně, avšak tvorbu talentovaného režiséra Brendana Muldowneye bedlivě sleduji již nějaký ten pátek a z jeho nového filmu jsem více než rozradostněn. Pilgrimage se může pochlubit působivou atmosférou, jež místy dokonce disponuje hororovým nádechem. K jejímu zdárnému vybudování výrazně napomohl evokativní hudební doprovod, kterému vévodí temné náboženské zpěvy, a rovněž ponuré irské klima. Velmi mě oslovoval i mysticismus, kterým je celý snímek prostoupen. Obstojný scénář, kvalitní herecké výkony a přítomný polylingvismus poté činí příběh uvěřitelným a dobově autentickým. Pilgrimage rozhodně doporučuji ke zhlédnutí a uděluji mu plné čtyři hvězdy. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Taková pořádně útrpná pilgrimáž je pro fanatickou kudlanku stejná slast jako bondáž ostnatým drátem pro masochistu. A tak se skupinka pomatených ženichů Kristových nadšeně vydává raně středověkým Keltskem, aby zástupci Ředitele doručila do Vatikánu převzácnou relikvii - satanský kryptonit, svatý šutr, kterým hloupou bajkou nevypláchnutí pohané údajně rozšmelcovali hlavu svatému Pedofíliovi, třináctému to demagogovi, jenž byl účelově najat poté, co ten Ředitelův protěžovaný fracek vyštípal chudáka Džudase z korporátu. No, místy se tenhle křesťanský homix sice Vláčí snad ještě pomaleji než Kačer vykuřovat úly, avšak jinými místy se mění v mile krvavé a akční vraždění pomatenců s pěknými krajinkami na pozadí a solidní atmosférou. A scénu, v níž podrážděný Panyšer udělá Thorinu Pavézovi na krku obří cucflek, a ukončí tak biblicky závadnou nadvládu trpaslíků, taky jinde jen tak neuvidíte. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (6)

  • Príbeh nie je založený na knižnej predlohe. (Kristine1)
  • Ve filmu se nevyskytuje žádná ženská postava. (Nyan)

Reklama

Reklama