Reklama

Reklama

Karetní hra

(festivalový název)
  • Francie Une partie de cartes (více)
všechny plakáty
Krátkometrážní
Francie, 1896, 1 min

Obsahy(1)

Jeden z prvních filmů Georgese Meliese si s ničím nezadá s tvorbou jiných průkopníků filmů. Jedná se o jednozáběrovou scénku z venkovní restaurace, kde si tři muži chtějí zahrát karty. Objednají si od hospodské pití, napijí se, mezitím se rozdávají karty a jeden z mužů si čte noviny, aby své souputníky pobavil jakousi veselou událostí. (SoolenJV)

(více)

Recenze (21)

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Stejně jako mnoho jiných Meliésových filmů i tento postrádá jakoukoliv zápletku. Vidíme trojici karbaníků, kteří hrají až do konce snímku karty. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

28. prosince 1895 je Mélies přítomen prvnímu promítání bratří Lumierů v Indickém salóně Grand Café v Paříži. Ihned po představení se marně pokouší odkoupit jejich kinematograf. Ale již v únoru 1896 Mélies objednává bioskop z Londýna od Wiliama Paula, pak si nechá sestrojit kameru a v polovině roku natáči v zahradě Montreuil-sous-Bois nedaleko Paříže svůj první film Partie karet. Tolik s dobového tisku.. Ale opravdu se zatím jen hledal.. ()

Reklama

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Méliés stál teprve na počátku svého filmařského dobrdružství, dosud pouze vedl své Divadlo Roberta Houdina, ve kterém uváděl sérii kouzelnických představení. Tenhle snímeček je spíše v lumiérovském stylu a zřejmě ho natočili sami Lumiérové a GM v něm pouze hrál. Nicméně Méliés-filmař se zatím hledal. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejstarších příběhů kopírování, kdy Méliès takřka dokonale znovu-natočil film bratří Lumièrů nazvaný Partie d'écarte. Rozdíl spočívá v tom, že Lumièři Méliès se sám obsadil (tedy za kamerou stál někdo jiný) plus obsluhuje žena. ()

Themyth 

všechny recenze uživatele

Jeden z úplne prvých Meliesovych filmov. Melies bol vari najväčším a zároveň najdôležitejším filmovým pionierom. Aj keď sa jedná o ultra krátkometrážne filmy, ich vynaliezavosť, novátorstvo a tým pádom aj ich historická hodnota je nesmierne dôležitá. V tomto prípade nie je jeho ranný snímok ničím zaujímavý. Iba dobou jeho vzniku sa jedná o raritu. ()

Zajímavosti (1)

  • Snímka bola natočená v záhrade Montreuil-sous-Bois neďaleko Paríža a bola nafilmovaná prerobeným bioskopom z Londýna od Wiliama Paula. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama