Reklama

Reklama

Karetní hra

(festivalový název)
  • Francie Une partie de cartes (více)
všechny plakáty
Krátkometrážní
Francie, 1896, 1 min

Obsahy(1)

Jeden z prvních filmů Georgese Meliese si s ničím nezadá s tvorbou jiných průkopníků filmů. Jedná se o jednozáběrovou scénku z venkovní restaurace, kde si tři muži chtějí zahrát karty. Objednají si od hospodské pití, napijí se, mezitím se rozdávají karty a jeden z mužů si čte noviny, aby své souputníky pobavil jakousi veselou událostí. (SoolenJV)

(více)

Recenze (22)

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Méliés stál teprve na počátku svého filmařského dobrdružství, dosud pouze vedl své Divadlo Roberta Houdina, ve kterém uváděl sérii kouzelnických představení. Tenhle snímeček je spíše v lumiérovském stylu a zřejmě ho natočili sami Lumiérové a GM v něm pouze hrál. Nicméně Méliés-filmař se zatím hledal. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

28. prosince 1895 je Mélies přítomen prvnímu promítání bratří Lumierů v Indickém salóně Grand Café v Paříži. Ihned po představení se marně pokouší odkoupit jejich kinematograf. Ale již v únoru 1896 Mélies objednává bioskop z Londýna od Wiliama Paula, pak si nechá sestrojit kameru a v polovině roku natáči v zahradě Montreuil-sous-Bois nedaleko Paříže svůj první film Partie karet. Tolik s dobového tisku.. Ale opravdu se zatím jen hledal.. ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Stejně jako mnoho jiných Meliésových filmů i tento postrádá jakoukoliv zápletku. Vidíme trojici karbaníků, kteří hrají až do konce snímku karty. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejstarších příběhů kopírování, kdy Méliès takřka dokonale znovu-natočil film bratří Lumièrů nazvaný Partie d'écarte. Rozdíl spočívá v tom, že Lumièři Méliès se sám obsadil (tedy za kamerou stál někdo jiný) plus obsluhuje žena. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Variace na lumiérovský film téhož jména. Sledujte levý dolní roh - možná první záběry pudla na filmovém plátně! ()

codeas 

všechny recenze uživatele

Záběr na stůl se třemi pány hrající karty. Nenajdete zde ani jeden trik, lze tedy předpokládat jako prvotinu. Vyzkoušení techniyk, personálu a herců než se pustí do svých nejznámějších veleděl. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Opäť sa jedná o ďalšiu partiu kariet, opäť si muži užívajú život, popíjajú a jeden z nich číta noviny a reprodukuje to ostatným. Úplne pohodičkový film. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Podľa dostupných informácií úplne prvý Meliésov film. Kameru mu Lumiérovci predať nechceli, tak im aspoň okopíroval ich film. Bol to asi taký test a evidentne to nesedelo ani jemu samotnému, keď sa už hneď druhý jeho kraťas (z vyše pol tisíca) vydal celkom vlastnou cestou, tou, vďaka ktorej sa preslávil, potom bol znovu objavený, a my ho kvôli nej ešte dnes uznávame a držíme v srdciach ako otca filmového spektáklu. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Prvý film Georgesa Mélièsa trvá minútu a nemá zápletku, len neustále hranie kariet, donesie piva a čítania novín. Som ale rád, že sa naučil práci s kamerou. ()

redwik 

všechny recenze uživatele

Keby tento "film" nakrútil niekto v tejto dobe, nikto by ho neohodnotil lepšie ako odpadom. No keďže je už vyše 100 rokov starý, treba uznať, že na tú dobu (hoci som vtedy nežil) to muselo byť fantastické. Vždy som si myslel, že ľudia v 19. storočí žili zaostalejšie ako ukazuje táto snímka. ()

Prince 

všechny recenze uživatele

Za karetního fanouška v podobě vrchního jednu hvězdičku přihodím, jinak mě tohle "domácí video" s pány, hrajícími karty, ničím nezaujalo. ()

Reklama

Reklama