Reklama

Reklama

Karetní hra

(festivalový název)
  • Francie Une partie de cartes (více)
všechny plakáty
Krátkometrážní
Francie, 1896, 1 min

Obsahy(1)

Jeden z prvních filmů Georgese Meliese si s ničím nezadá s tvorbou jiných průkopníků filmů. Jedná se o jednozáběrovou scénku z venkovní restaurace, kde si tři muži chtějí zahrát karty. Objednají si od hospodské pití, napijí se, mezitím se rozdávají karty a jeden z mužů si čte noviny, aby své souputníky pobavil jakousi veselou událostí. (SoolenJV)

(více)

Recenze (22)

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Podľa dostupných informácií úplne prvý Meliésov film. Kameru mu Lumiérovci predať nechceli, tak im aspoň okopíroval ich film. Bol to asi taký test a evidentne to nesedelo ani jemu samotnému, keď sa už hneď druhý jeho kraťas (z vyše pol tisíca) vydal celkom vlastnou cestou, tou, vďaka ktorej sa preslávil, potom bol znovu objavený, a my ho kvôli nej ešte dnes uznávame a držíme v srdciach ako otca filmového spektáklu. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

28. prosince 1895 je Mélies přítomen prvnímu promítání bratří Lumierů v Indickém salóně Grand Café v Paříži. Ihned po představení se marně pokouší odkoupit jejich kinematograf. Ale již v únoru 1896 Mélies objednává bioskop z Londýna od Wiliama Paula, pak si nechá sestrojit kameru a v polovině roku natáči v zahradě Montreuil-sous-Bois nedaleko Paříže svůj první film Partie karet. Tolik s dobového tisku.. Ale opravdu se zatím jen hledal.. ()

Reklama

Themyth 

všechny recenze uživatele

Jeden z úplne prvých Meliesovych filmov. Melies bol vari najväčším a zároveň najdôležitejším filmovým pionierom. Aj keď sa jedná o ultra krátkometrážne filmy, ich vynaliezavosť, novátorstvo a tým pádom aj ich historická hodnota je nesmierne dôležitá. V tomto prípade nie je jeho ranný snímok ničím zaujímavý. Iba dobou jeho vzniku sa jedná o raritu. ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Stejně jako mnoho jiných Meliésových filmů i tento postrádá jakoukoliv zápletku. Vidíme trojici karbaníků, kteří hrají až do konce snímku karty. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Méliés stál teprve na počátku svého filmařského dobrdružství, dosud pouze vedl své Divadlo Roberta Houdina, ve kterém uváděl sérii kouzelnických představení. Tenhle snímeček je spíše v lumiérovském stylu a zřejmě ho natočili sami Lumiérové a GM v něm pouze hrál. Nicméně Méliés-filmař se zatím hledal. ()

Zajímavosti (1)

  • Snímka bola natočená v záhrade Montreuil-sous-Bois neďaleko Paríža a bola nafilmovaná prerobeným bioskopom z Londýna od Wiliama Paula. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama