Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

VOD (1)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (484)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Georges Méliès a jeho další nezapomenutelný kousek. Vždy budu obdivovat tohoto chlapíka, kterak ve své době dokázal stvořit něco takového. Nádherný zážitek, který se jen těžko popisuje. Tohle se prostě musí vidět. Pěkné kulisy i srandovní choreografie + neuvěřitelná tvůrčí fantazie a um. Mám rád jeho kousky a nedám na ně dopustit. Milionkrát lepší než většina té novodobé krátkometrážní tvorby. Na tuto Cestu na Měsíc jen tak nezapomenu… ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno jsem Cestu na měsíc viděl v černobílé verzi na youtube. Premiérové uvedení barevné (kolorované) a nově zrestaurované verze snímku na LFŠ 2012 s hudebním doprovodem byla však daleko větší bomba. Poznámka na okraj: teprve u tohoto shlédnutí jsem si všiml, že Méliés obešel fakt, že kamera s transfokátorem ještě v jeho době neexistovala, tím, že nechal herce ztvárňujícího měsíc přibližovat svou tvář na černém pozadí směrem ke kameře. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

S reprízami mám tenhle kousek z filmového pravěku stále radši a po té dnešní jsem se konečně odhodlal ho ohodnotit i podívat se na další Mélièsovy počiny. Nejeden by řekl, že to bylo na svou dobu něco úžasného a neskutečného – já dnes zjistil, že Cesta na Měsíc na mě úžasně a neusktečně působí i z dnešního pohledu, ta kombinace malovaných kulis, živých herců, přidaných filtrů, triků a dodatečně kolorovaných kostýmů i rekvizit mi přijde unikátní a fascinuje mě. Prostě fantazie... i ve jménu toho, jak si lidé průkopníci představovali let na Měsíc dávno před tím, než se skutečně udál. Pouhých 13 minut, přesto zážitkově velkolepý začátek sci-fi žánru ve filmu. Ano, příběh je silně naivní, co si budeme povídat, ale výtvarná a scenická stylizace i samotná stopáž u mě naivitu dostatečně omlouvají, stejně jako mnoho úžasných nápadů. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Skupinka vědců, kteří však zprvu připomínají tlupu Brumbálů, se vydají na bláznivou cestu na Měsíc. Dětská naivita a fantazie se u nejslavnějšího Meliesova díla kříží s tehdejší technickou finesou tvůrců, kteří neznali slovo "nemožné". Kouzelný výlet, po kterém konečně mohu ocenit osobitou variaci Nicka Parka. Melies už před sto lety řádně nakopal zadek Lucasově ILM či Jacksonově WETě. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Georges Méliès je považován za průkopníka trikové kinematografie a tenhle kousek z roku 1902 platí za první film s důmyslnějším a kompletně odvyprávěným příběhem. To vše beru v potaz. Všechna čest. Ale nemůžu říct, že by mě to bavilo. Minimálně prvních 5 minut je vyloženě nuda. Trikově s ohledem na rok vzniku neskutečná pecka. Obsahově mě to ale fakt nebavilo. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (45)

  • Prezidenta Barbenfouillisa, který celou expedici na měsíc navrhl, hrál sám režisér Méliès. (Auvajs)
  • Díky dnešním digitálním možnostem bylo znovu sesazeno 13 375 rámečků filmu, jeden po druhém. (Digi_cz)

Reklama

Reklama