Reklama

Reklama

Louskáček a čtyři říše

  • USA The Nutcracker and the Four Realms (více)
Trailer 6

Klára (Mackenzie Foy) chce jediné, a to je klíč – takový, který otevře skříňku, ve které se skrývá dar od její zesnulé matky. Zlatá nit, kterou napne její kmotříček Drosselmeyer (Morgan Freeman) o Štědrém večeru, ji k tomu klíči zavede – jenže ten v mžiku zmizí do záhadného a fantastického paralelního světa. Právě tam se Klára setká s vojákem a louskáčkem Filipem (Jayden Fowora-Knight), armádou myší a regenty, kteří spravují tři říše: Říši sněhových vloček, Říši květů a Říši sladkostí. Klára s Filipem musí vstoupit do Čtvrté říše, kde panuje krutá Perníkářka (Helen Mirren), získat Klářin klíč a pokud to bude možné vrátit nestabilnímu světu harmonii. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 6

Recenze (115)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Pro mě obrovské zklamání, jakmile jsem viděla trailer, věděla jsem, že na to musím do kina a jsem si jistá, že nejsem sama, ale bylo to strašný. Po vizuální stránce je to dobré, ale místy až moc přeplácané, jediné, co je na tom nejlepší je hudba, ta se naštěstí nedala nijak zkazit, jelikož použili původní z baletu Louskáčka. Herci jsou přemalovaní a oblečení v přezdobených kostýmech. K příběhu se moc říci nedá, ale myslím si, že by se to dalo zpracovat jinak a lépe a pokud možno i tak, aby divákovi nedošla zápletka už na začátku filmu. Mackenzie Foy hrála překvapivě skvěle a dle mého názoru svým herectvím předčila i růžovou kouli Keiru nebo oscarovou Helen Mirren, který ale nedostala tolik prostoru, jak jsem doufala. Za mě zatím nejhorší zpracovaná "live disneyovka". ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Slabšie tri hviezdy. Po technickej stránke samozrejme takmer dokonalé, ale to uchopenie látky veľmi zvláštne. Nasilu tam zasa kvôli rovnoprávnosti napchať afroameričanov ála Netflix, tomu podľa mňa len a len ublížilo. Príbehovo nič extra, taký slabší mix Narnie a Alici v krajine zázrakov. Dcérke sa to páčilo, ale ja musím byť kritickejší. Dlho mi to ležalo na HDD a síce zhliadnutie neľutujem, ale s kľudným svedomím to nemôžem ani odporučiť na zhliadnutie. Len čistým priaznivcom Disneyho a jeho hraných podôb známych rozprávok. ()

Reklama

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Tento Louskáček je vizuálně přeplácaný, multikulkurní, barevný a místy i dosti kýčovitý. Nebudu komentovat hudbu, ta je krásná, ale příběh je dosti neucelený. Navíc mu chybí pohádková atmosféra, takové to kouzlo. Hlavní hrdinka je půvabné děvče, ale ostatní jsou díky maskám bizardní. Louskáček sice fešák, ale osobní kouzlo pod bodem mrazu. Motivy Švestkové okřídlené povidelnice nejasné, ostatní mírně infantilní. Baletu málo. Co mne se týče, čekala jsem něco jiného, dívat se na to dalo a dětem se to i vcelku líbilo, byť v dle nich se to nedá s baletem vůbec srovnávat. Za mne jedna a půl hvězdy za film a jedna za myšky. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Pravda je, že ztvárnění královského paláce a jeho obyvatel je fakt hodně sladký. Napomáhá tomu i vzhled hradu, který dost výrazně kopíruje nadýchanou podobu moskevského chrámu Vasila Blaženého v Kremlu. Že by šlo o alegorii říše, trpící pod domnělým nebezpečím, a tak sama začne nesmyslně zbrojit...? No nic. Lze se taky pozastavit nad překladem, dialogy jsou mnohdy kostrbaté, některé výrazy zbytečně knižní a obraty zastaralé, v dalším dialogu se rozhovor odehrává normálně a s moderními výrazovými prostředky... Ale mnohem důležitější je, že celé dílo je okouzlující tím správným disneyovským způsobem. Z plátna dýchá duch doby starých pohádek, první setkání s démonickým myším králem rozhodně stojí za to, a vůbec mě celý přeslazený kouzelný kraj jako z klasické disneyovky fakt bavil. Velkým plusem je fakt, že Mackenzie Foy je stejně stará skoro jako její postava, a Keira Knightley je ve všech svých polohách Cukrové víly rozkošná (ostatní herci předvádějí jen takovou rutinu, mám pocit, že třeba Helen Mirren to moc nebavilo). A úplně nejlepší je, že film naladí na blížící se Vánoce. I díky melodiím z Čajkovského - škoda, že neměly větší prostor. PS: Na nářky chytrolínů, že louskáček Filip nebo kmotříček ve viktoriánském Londýně jsou ztvárněni černými herci, lze říct jen to, že v pohádkovém syžetu, kdy nikomu nevadí, že se hrdinka setká s myším králem a pobývá ve světě hraček, vyhlížejí tyto stížnosti minimálně nepatřičně. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Louskáček je afroameričan. Tak paráda! ..a odehrává se v Londýně. Kostýmy, triky a masky jsou úžasné, ale to je tak všechno. Keira je děsná, její originální hlas je nesnesitelný, celkově mi tam neseděla. Myší orgie jsou nechutné a protože myši nesnáším, hraničila tato projekce u mě s hysterickým záchvatem. Těžkotonážní baletku tmavé pleti si střihl ten chlapec co běhá s holkama osmistovku (Caster Semenya) a aby toho nebylo málo: kmotříčka hlavní hrdinky ztvárnil Morgan Freeman. Čajkovský by zcepeněl... Mně se zdává spousta kravin, ale tohle předčilo i moje sny nejdivočejší. Lass se definitivně pomátl. A u Disneyho by se měli taky začít haltovat. V pohádce podle ruské předlohy, která se odehrává v devadesátých letech 19.století by se mohli zamyslet nad faktem, že se ve východní Evropě tradičnímu obyvatelstvu o černoších ani nesnilo. Natož aby chodili dětem z bohatých rodin za kmotry. Ostatně ani v Anglii by to neprošlo. V jiných filmech tohle neřeším, nemám problém s tím, že všude musí být povinný asiat, indián, muslim, žid a minimálně mulat plus neohrožený emancipovaný babochlap, ale tady to byla pěst na oko. A pro nějakou korektnost nedávám prostor. Děj pohádky je natolik skličující, že by se vyvředil i Hans Christian Andersen. Mrtvá maminka se vzpomíná v každé větě, ale nakonec přijde to "nejlepší"! Divák se dovídá, že všemi oplakávaná maminka, ze svých tří dětí, nejvíce milovala jenom jedno. Vskutku poselství jako hrom! Cílovou skupinu jsem tedy nepochopila. Humor: nula. Hudba: čekala jsem Čajkovského... já blázen naivní.... Scénář: šílený. Poetika: žádná. Verdikt: po parádní Krásce a zvíře je Louskáček pořádně studená sprcha. Zasloužený propadák. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (5)

  • Joe Johnston se přiznal, že musel věnovat 32 dnů přetáčení některých scén. (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 29. října 2018 v Los Angeles. (Varan)

Související novinky

Vánocům kraluje Aquaman

Vánocům kraluje Aquaman

24.12.2018

Aquaman Jamese Wana (V zajetí démonů) konečně doplaval do amerických kin a za první víkend z toho bylo včetně předpremiér 72 milionů dolarů. To je sice v aktuální sérii DC filmů nejméně, pro co si… (více)

Reklama

Reklama