Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Čtvrtá série nazvaná "Blackadder Goes Forth - Černázmije pokračuje" se odehrává za I. světové války. Hlavní postavou je kapitán britské armády Edmund Černázmije (to není chyba - po těch staletích už se to píše dohromady) snažící se dostat pod jakoukoliv záminkou z války. Skvělý plán mu ale vždy překazí generál "Mroží ksicht" Melchett a jeho pobočník, kapitán Darling, který kapitána Černouzmiji nenávidí. Kromě nich jsou zde opět jeho přátelé - pucflek svobodník Baldrick a naivní poručík George. (Fary)

(více)

Recenze (175)

noriaki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Souboj o nejlepší sérii nakonec o prsa korejské školačky vyhrála ta čtvrtá. Black Addder opustil společenství šlechty a zabydlel se v zákopech první světové války. Už dávno není pánem nad svým osudem a místo neustálého intrikování ve snaze zbohatnout a dostat se k moci, se snaží především přežít. A pokud bude přežívat někde mimo bláto, zimu a nepřátelské ostřelování, tím lépe. Ani teď nekelasá na mysli a neustále vtipně glosuje okolní svět a stírá Baldricka a po boji a slávě toužícího poručíka George. Přesto jsou epizody čímsi vážnější a možná i smutnější. Jakoby náš hrdina zhořkl. Závěrečná melancholická tečka však naznačuje, že se možná jen vyrovnal sám se sebou. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z královských komnat a šlechtických paláců se dostáváme do beznaděje a špíny zákopů 1. světové války, kde se Černá Zmije coby cynický zkušený profesionál britské koloniální armády pokouší prošvejkovat mezi omezenou britskou generalitou, co se pokouší na moderním válčišti aplikovat bojové zkušenosti z dávno dobojovaných koloniálních válek minulosti, a smrtonosnou německou mašinérií na druhé straně země nikoho. Humor ještě více zčernal - takové vtipkování před popravčí četou nebo těsně před útokem proti hradbě nepřátelských kulometů je v pravdě šibeniční. Ale právě díky těsné blízkosti smrti dostává tradiční lehké špičkování vážnější tragikomický rozměr a závěrečná scéna, kdy se všechny postavy vztyčí k nesmyslnému útoku a vzápětí se montáží změní válečné pole rozryté granáty na louku hustě pokrytou rudými květy máku, patří vůbec k těm nejsilnějším scénám, jaké se kdy v sitcomu objevily. Celkový dojem: 95 %. ()

Reklama

adamo_znk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozhodně nejlepší série tohohle skovstného seriálu ! Září jak Atkinson, Laurie, Robinson ( Baldrick forever) ale taky Stephen Fry a Tim McInnerny jako geniální dvojice Melchett - Darling. Absurdita zákopové války je v těhto šesti dílech dovedena k dokonalosti. No a hlavně se tu vyskytuje muj uplně nejoblíbenější díl ze všech 4 sérií - Polní soud. Ten opravdu nemá chybu. "Mám vychytralý plán pane, mám tu výbavu k vašemu útěku." "Výborně Baldricku, kdyby tam bylo kladivo, majzlík, zbraň, francouzký pas a falešný knír tak bych se odtud mohl dostat, tak co tu máme? ....... Tužka a miniaturní trumpetka !" "Ano pane, tužku tam máte proto abyste mi mohl napsat jak útěk dopadl a trumpetku máte pro případ, že byste muset při útěku zabavit nějaké otravné děcko!" ()

Matty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Šálek kávy, Drahoušku?“ Rozloučení se starou partou (nepočítaje speciály) je náležitě dojemné. Edmund si může na svých soupelešnících brousit ostrovtip díky hodnosti, třídní příslušnost tentokrát nehraje roli. Společnost prodělala změny také v jiných ohledech, oproti třetí sérii přibylo vulgarismů a sexismu, čím se vlastně uzavírá kruh otevřený ušmudlaným středověkem. Občas menší množství vtipů tentokrát neznamená hluchá místa, ale snahu o závažnější sdělení, což je z hlediska národní hrdosti záslužné, leč pramálo zmijácké. 85% Zajímavý komentář: Gemini ()

Opsha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední série Černé zmije je dost odlišná. Tentokrát se odehrává v zákopech první světové války a nesmyslná smrt při "velkém a slavném útoku" doslova visí ve vzduchu. To ji dává lehký melancholický nádech a občas spíš než brit-com připomíná dramedy. Navíc kapitán Černá Zmije dost vyměknul a působí jako jen o trochu cyničtější a sobectější verze kapitána Yossariana z Hlavy 22. Což já rozhodně nepočítám jako plus. Velké pole působnosti taky získal tupý generál Melchett v klasicky trapně rozeřvaném dabingu Jiřího Kodeše. A geniální překladatel jaksi zapomněl přeložit jméno "drahého" Darlinga Ovšem je pravda, že vymýšlení gagů jde autorům čím dál lépe. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (11)

  • Název poslední epizody "Sbohem" je odkaz na populární píseň z první světové války, kterou v roce 1917 složili R. P. Weston a Bert Lee. (Kulmon)
  • V roce 2000 se 4. řada seriálu umístíla na 16. místě v seznamu "100 nejlepších britských televizních pořadů" vytvořeném Britským filmovým institutem. (M4rkl4r)
  • George (Hugh Laurie) hovoří o vánočním příměří. Na Štědrý den 24. 12.1 914 vojáci obou znesvářených stran skutečně přerušili boje, vyšli do země nikoho, kde si vyměnili suvenýry, pořídili fotografie a poté se opět vrátili do svých zákopů, aby následují den začaly další boje. (Kulmon)

Reklama

Reklama