Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Eliška s malou dcerkou se po mnoha letech vrací do rodné vesnice svého muže, aby se zde pokusila o nový začátek. Kromě vlídného přijetí sousedů ji tu však čeká i setkání s místní podivínkou, ženou, která ve své pomatené mysli vleče tíhu vlastního dávného neštěstí. Kolem Elišky, vystavené traumatům z osamělosti a postupně vysilované boji s nekonečnými úředními stereotypy, se postupně začínají spřádat sítě prokletí. Podaří se Elišce zachránit sebe i dceru před mysteriózním zlem dřív, než ji zcela ovládne stín Polednice a nebo vlastní šílenství? (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (434)

Lima 

všechny recenze uživatele

Příběh by se dal shrnout do jedné věty, ale ta atmosféra tady, ta je k nezaplacení. Dlouho to pro mě bylo na 4*, bohužel poslední třetina by potřebovala tak o deset, patnáct minut více, protože jsem neuvěřil tomu zlomu v chování Geislerky. Celý film k tomu totiž vůbec nesměřoval, pouze jen tak lehce naťukával v náznacích, a to, co se v poslední desetiminutovce událo, bylo příliš překotné. Lépe to příběhově doplnit a byla by to pecka, protože na režijní celovečerní debut velmi dobrá práce. Prostě takový prima skoro horůrek, prosluněný, s atmosférou spáleného léta a kamerou působivě snímající zlatavé lány polí. A výbornou zvukovou složkou. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Velká škoda, že se karty odkryjí příliš brzy a poslední třetinu není de facto co vyprávět. A je to velká škoda, protože atmosféra je jedinečná a Anna Geislerová hraje jak o život (je skutečně po všech stránkách čím dál lepší). Snímek je to spíše pozoruhodný, než nezapomenutelný, ale i tak jsem rád, že jej v naší kinematografii máme. 65%. ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Velmi svižně a přitom bravurně odvyprávěné i zrežírované psychologické drama s mysteriozně hororovými prvky o vztahu matky a dcery, žijící momentálně ve lži. V buranské všednosti zdánlivě poklidné vesnice postupem času naleznou víc než samy chtěly. Pravdu. Každá tu svou, každá o sobě samé. Příběh se může zdát na jednu stranu opatrný, budeme-li mluvit o vývoji děje či povrchním rozboru postav, např. paní Mrázová by si jistě zasloužila více prostoru. Na tu druhou ovšem dává divákovi možnost pro vlastní úvahy v doprovodu krásných záběrů a celkově velmi povedené atmosféry, kterou si film drží až do konce. Jako debut rozhodně nadprůměrné s naplno využitými nepřeceňovanými možnostmi . ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Matka s dcérou sa po strate manžela a otca rozhodnú vrátiť do dediny, v ktorej muž vyrastal. Obyvatelia ich prijmú s otvoreným náručím, pretože na zosnulého majú dobré spomienky. V ich novom dome, ktorý stojí na samote, sa však až tak príjemne necítia. Okolo domu sa postupom času začína objavovať niečo temné a to, čo malo byť novým začiatkom, sa môže rýchlo zmeniť na nepríjemný koniec. - Polednice je podla mňa jedným z najschopnejších hororov z našich končín. Aj keď sa žáner horor v tomto diele hlboko zamotáva s drámou, mysterióznym žánrom a psychologickým nátlakom na postavy, hororové sekvencie vyzerajú slušne. Slušne však nevyzerajú herecké výkony. Netuším, či sa jedná o známych hercov z Česka, pretože TV nepozerám, ale niektoré herecké výkony boli na hranici céčkového hororu, čo zrejme takáto ambiciózna výprava dosiahnuť nechcela. U starších hercov je vidieť skúsenosti a ich výkony pôsobia aspoň uveritelne. Zaradenie deja do malej dedinky mi imponovalo, pretože sám viem, aký je život na dedine a milujem ho. Tvorcovia neváhali a urobili si aj zopár vtipov z českého národa, čo u tohto diela nebolo úplne najlepším nápadom, ale aspoň to pôsobilo uveritelnejšie. O deji sa nechcem velmi rozpisovať, pretože ho nejde popísať bez objasnenia niektorých detailov, ktoré by boli zbytočne napovedajúce. Objektívne si tento horor mnou udelené hodnotenie nezaslúži, lenže u nás je konkurencia velmi nízka, takže rád podporím zaujímavé a ambiciózne projekty. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,, Hrej si, tu máš kohouta! '' ----- Bylo to jiné a bylo to zajímavé. Nečekejte žádnou Brabcovu Kytici. 2x jsem se dokonce lekl. Osobně bych v tom domě nestrávil ani noc :-). Aňa je stále kus krásný ženský. Vzpomněl jsem si na Želary a musel uznat, že i po těch letech (a i po dětech) je pořád stejná... Navíc herecky zraje a ještě se s ní máme na co těšit! Perfektní byl i Mucha v roli unaveného starosty a samozřejmě Kolářová... Že známé herečky na stará kolena hrají babičky, je celkem běžné, tady ale chudák dostala roli dost mimo tento rámec :-) ! Kdo mi neseděl, byla holčička hrající dcerku. Bylo to zajímavé, zvolený kraj nádherný. Musel jsem znovu uznat jak je naše země krásná se svojí krajinou s poli, vesničkami nichž vyčuhují věže kostelíků, lesy na zvlněném obzoru.... Chválím i hudbu, dotvářela hutnou atmosféru! Přesto jsem od polednice čekal víc, buď více mysteriózna, nebo více reality. Film se zastavil tak v půli cesty... Pánové ale mají potenciál a budu se těšit na další záležitosti! Za mně je to za 3 zatlučená prkna. * * * ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Přestože titul filmu Polednice odkazuje k slavné básni Karla Jaromíra Erbena, inspirace pro filmový příběh, zasazený do současnosti, je velmi volná. (Zdroj: Falcon)
  • Štáb v průběhu natáčení sužovala úmorná vedra. Jenom za první den natáčení vypilo 70 lidí na 1020 půllitrových lahví s vodou a na slunci bylo přes 50 stupňů. (hippyman)

Související novinky

Polednice vchází do dveří

Polednice vchází do dveří

10.08.2015

V červenci řadu lidí potěšil český horor Nenasytná Tiffany a už tu máme další nadějnou domácí žánrovku. Tentokrát nás vyděsí Polednice, film debutujícího režiséra Jiřího Sádka, který se inspiroval… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno