Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charley je podvodníček a profesionální hráč. Právě zjistí, že jeho otec, který ho jako teenagera vyhodil z domu, zemřel. V souvislosti s dědictvím se Charles dozvídá, že má bratra Raymonda, který je jako autista umístěn v ústavu. Raymond má ale geniální matematické schopnosti, dokáže z hlavy řešit a zapamatovat si i ty nejsložitější matematické příklady i kombinace. Jejich otec zanechal svůj majetek Raymondovi, který ovšem nemá ponětí o penězích a neví, jak s nimi nakládat. Charles se rozhodne svého bratra vyhledat, aby majetek získal. Přitom si uvědomí, jaké možnosti skýtají Raymondovy schopnosti v jeho „oboru“ a rozhodne se vzít bratra s sebou na „dlouhý výlet“. Zatím však nemá potuchy o tom, jak s autistickým člověkem zacházet… Kvůli roli autistického Raymonda strávil Dustin Hoffman (Malý velký muž, Tootsie, Motýlek, Kdo je Harry Kellerman, Kramerová versus Kramer) téměř rok v léčebnách, kde studoval chování autistických pacientů. Jeho bratra Charlese si zahrál Tom Cruise (Top Gun, Interview s upírem, Narozen 4. července, Firma). (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 090)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Všechno, co jsem chtěl vyjádřit, napsali už jiní...nicméně nesouhlasím s názory, že je Tom Cruise průměrný...veskrze mám asi na tohoto herce docela jiný názor, než spousta ostatních zdejších uživatelů. No prostě si myslím, že Tom má taky štěstí, že nezůstal u takových filmů, jako je třeba Top Gun :-) ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Výkon Dustina Hoffamana je fenomenální. Samotný příběh však staví jen na konfrontaci dvou světů. V prvním žije Charlie, který je ze začátku opravdu nechutný egoista a v druhém Raymond, který má svůj stereotyp. Několik silných pasáží se tu našlo, ale vše stojí a padá na tom, co předvádí Hoffman. Když dávám plné hodnocení, tak po skončení filmu vím, že za nějaký čas se na něho znovu rád podívám. Tady jsem ten pocit neměl. ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Zatímco u špatného herce může atraktivní vizáž zafungovat jako berlička, u dobrého totéž skoro ruší. Přestože neexistuje prokazatelný vztah mezi vzhledem a nadáním, mám pocit, že ti ošklivější bývají lepší herci. Každopádně Tomík mě v každém dalším filmu přesvědčuje, že u něj to neplatí. Tady je brilantní - a to mám v TOPce Dustina Hoffmana, pro jehož výkon v tomto filmu už vůbec neexistují slova. Když ti dva jsou "na plátně" spolu a dohadují se o tom, jestli spodky z Kmartu jsou hadr nebo ne, říkáte si, že snad nemůže být nic lepšího. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Rain Man ani navzdory fantastickému a skutečně autentickému (nebo autistickému?) výkonu Dustina Hoffmana není o studii autismu, ani jiné nemoci, na to je příliš zjednodušený a hollywoodsky podbízivý. Je to velice pěkný, milý a vůbec ne složitý přiběh o cestě arogantního mladíka (excelující Tom Cruise) za emocionálním dospěním. Je příjemné se na to dívat, je něžné nechat se od toho pohladit po duši, ovšem o genialitě, či dokonalosti se hovořit nedá, Rain Man nemá přesah... Jeho úspěch však není žádným překvapením, Hoffmanovy kreace a představení té divácky atraktivní stránky autismu slaví zasloužený úspěch snad u všech sort diváků. 8/10 ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych neřekla, že mě dojme Tom Cruise. Nikdy bych neřekla, že budu nadšená z jeho hereckého výkonu. (Dustin Hoffman je samozřejmě vynikající už od první scény s ním, asi jako Tom Hanks ve Forrestu Gumpovi.) A taky bych nikdy neřekla, že nějaký film označím za 'klasiku, kterou by měl vidět každý'. A přece... ()

Galerie (133)

Zajímavosti (60)

  • Film vytvořil nežádoucí stereotyp, že autismus běžně obnáší speciální schopnosti, ale ve skutečnosti je má pouze asi jedna desetina lidí s autismem. (raininface)
  • Dustin HoffmanTom Cruise během natáčení nevěřili, že by film mohl mít úspěch. Dokonce ho z legrace pojmenovali „Dva ňoumové v autě“. (Specs)
  • Raymond (Dustin Hoffman) si pamatuje telefonní seznam až po jméno William Marshall Gottsaken, což je odkaz na Williama a Marcii Gottsegenovy, hercovy skutečné příbuzné. (don corleone)

Související novinky

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

05.09.2021

Thriller Zúčtování v originále zvaný The Accountant z roku 2016 neměl původně kdovíjak velké předpoklady k tomu, aby se z něj stal hit, natož pak chválený. Na papíře se zkrátka jednalo o béčkovou… (více)

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

Reklama

Reklama