Reklama

Reklama

Neuvěřitelný skutečný příběh Marie Curie-Sklodowské, první  ženy - vědkyně, která získala Nobelovu cenu. Biografie vědkyně, manželky a matky, která se zasloužila o přelomové objevy na poli fyziky a chemie... V roce 1934 se Marie Curie zhroutila ve své laboratoři v Paříži. V nemocnici vzpomíná na svůj život, jak začala studovat v Paříži, jak bylo financování jejího výzkumu často odmítnuto kvůli tomu, že byla žena, jak potkala stejně zaníceného Pierra Curie a vstoupili do partnerství. Potom, co Marie objevila hned dvě radioaktivní částice polonium a radium, zamilovali se do sebe, vzali se a měli dvě děti. Marie brzy ohlásí objev radioaktivity, který způsobí revoluci ve fyzice a chemii. Radium se brzy začne používat v řadě komerčních produktů. O škodlivosti radioaktivity se tenkrát ještě nevědělo. I samotná Marie nosila radioaktivní materiál ve zkumavce v kapse, anebo v noci zamyšleně pozorovala, jak ze šuplíku pracovního stolu vychází jemné zelenomodré světlo. Po smrti milovaného manžela zůstává věrná svému závazku vědě a zkoumá dál. Brzo je evidentní, že její práci bude možné aplikovat v medicíně a může zachránit tisíce životů. Anebo ve válce, kde jich může zničit na miliardy. Marie byla snad jediným člověkem, kterého nezkazila sláva. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (3)

Trailer 4

Recenze (96)

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Když jsem se v našem studentském filmovém klubu koukal na Persepolis, netušil jsem, že se s režisérkou Maržán Sátrápí (jejíž příjmení je pro mě právě po zkušenosti s Persepolis tak trochu nomen omen) ještě někdy setkám. Ale čas nadešel. Radioaktivita, životopisný biják o životě Marie Curie, není vůbec špatný film, jen mě neoslovil tak, abych udělil vyšší hodnocení. Na vině je nejspíš určité zploštění postav tak, aby vyhovovaly narativu. Ne že bych snad byl nějaký feministoklast, ale dramatické zkratky občas působí dojmem, že právě tohle bylo řečeno takto, aby z toho vyplynulo to či tamto. Nemám tenhle postup úplně rád. (1 398.) ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Natočit životopis známé osobnosti a vyhnout se stereotypům, není snadné. Radioktivita je z pohledu experimentu zdatným nástupcem Persepolis. Chemie mezi manžely Curie funguje skvěle. Bohužel tak skvěle, že po smrti Pierra začíná film nudit. Ale od chvíle, kdy si Marie přivedla nápadníka, jsem od obrazovky nemohla odtrhnout oči. Za velmi zdařilé považuji provokativní zařazení flashforwardů, které se neskutečně hodí k Marii Curie, boří dogma životopisných filmů. Závěr snímku je excelentní, bez patosu, pokřivených zrcadel nabízí lakonická konstatování o přínosu Marie Curie pro lidstvo. ()

Reklama

pafka 

všechny recenze uživatele

Myslim, ze uz jsme to jednou videl, ale byl to asi jiny starsi film. Asi nejzajimavejsi z filmu je vlastne ta skutecnost, ze jako zena vedec to mela na zacatku minuleho stoleti skutecne tezke a nikdo ji neveril. A uz tenkrat na ni byl zamereny tisk a bulvarni zpravy. Takze nic noveho pod sluncem. Rozhodne velmi zajimave vypraveni. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Asi by se dalo vytykat leccos...ale budme shovivavi, protoze jak vlastne spravne filmarsky uchopit nejaky zivotopis? Kazdy by na to sel asi jinak, a obzvlast v dnesni slozite dobe plne korektnosti je to problem... takze ja byl rad, ze zapracovan byl nakonec jen mirny feminismus. Jinak bych rekl, ze slo hlavne o takovou oslavu osobnosti a zasluh MCS. 3+ ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Jak v první polovině "soupeří" (a zároveň se doplňuje) oddaná milostná romance s nesmlouvavým zapálením pro vědu, to dodává charakterům náboj. Biografie Marie Curie-Skłodowské (výborná Rosamund Pike) faktograficky postihuje celý její život a dílo, byť především v pozdějších fázích sklouzává do nepříjemné zkratkovitosti (rentgeny na frontu 1. světové války). Také se pokouší přesáhnout objevy do souvislostí (radioterapie, Hirošima, Černobyl), což ovšem váže spíš s povrchním patosem a zamýšlený efekt je diskutabilní. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (2)

  • Natáčelo se v Maďarsku ve městech Budapešť a Ostřihom. (BMW12)

Reklama

Reklama