Reklama

Reklama

Neuvěřitelný skutečný příběh Marie Curie-Sklodowské, první  ženy - vědkyně, která získala Nobelovu cenu. Biografie vědkyně, manželky a matky, která se zasloužila o přelomové objevy na poli fyziky a chemie... V roce 1934 se Marie Curie zhroutila ve své laboratoři v Paříži. V nemocnici vzpomíná na svůj život, jak začala studovat v Paříži, jak bylo financování jejího výzkumu často odmítnuto kvůli tomu, že byla žena, jak potkala stejně zaníceného Pierra Curie a vstoupili do partnerství. Potom, co Marie objevila hned dvě radioaktivní částice polonium a radium, zamilovali se do sebe, vzali se a měli dvě děti. Marie brzy ohlásí objev radioaktivity, který způsobí revoluci ve fyzice a chemii. Radium se brzy začne používat v řadě komerčních produktů. O škodlivosti radioaktivity se tenkrát ještě nevědělo. I samotná Marie nosila radioaktivní materiál ve zkumavce v kapse, anebo v noci zamyšleně pozorovala, jak ze šuplíku pracovního stolu vychází jemné zelenomodré světlo. Po smrti milovaného manžela zůstává věrná svému závazku vědě a zkoumá dál. Brzo je evidentní, že její práci bude možné aplikovat v medicíně a může zachránit tisíce životů. Anebo ve válce, kde jich může zničit na miliardy. Marie byla snad jediným člověkem, kterého nezkazila sláva. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (96)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Tvůrci zde prakticky měli na výběr jen ze dvou možností, jak úspěšně zpracovat a představit film o Marii Curie-Sklodowské. Buď se zaměří na vědecky založené, či minimálně o konkrétní téma hloubkově se zajímající publikum, tudíž nabídnou hromadu odborných faktů a termínů, a co nejvěrohodněji nahlédnou pod pokličku jejích objevů a její vědecké práce, a nebo naopak osloví obecenstvo laděné komerčněji, čímž by se zaměřili spíše povrchověji na příběh, na její život a přihodili k tomu pak navrch i nějakou tu pikantnost pro oživení. Filmaři se ovšem vydali cestou třetí, a to mixem obou výše zmíněných možností, jak film pojmout, no a výsledkem je obrovská, nezáživná nuda, která nemůže uspokojit snad nikoho. Vědě je zde tak věnována opravdu jen malá část filmu, přičemž samotný objev je prezentován jakoby ,,jen tak mimochodem,, , krátce doprovozen otravně podanou teorií, takže nově nabytých znalostí, či alespoň zajímavostí se nikdo nedočká, a veškeré ostatní dění je pak jen nevýraznou, mdlou biografií, postrádající jakoukoliv možnost zaujmout. Celé to tak působí kostrbatě, nezábavně a unaveně, zcela postrádající emoce, či dramaticky funkční momenty, navíc i bez atmosféry, bez spádu a ani žádná z postav mě nedokázala jakkoliv vytrhnout z naprosté letargie, kterou jsem vůči této podívané hned od začátku zaujal, a to i díky nevýraznému castingu. Radioaktivita je tudíž zkrátka opravdu zcela nefunkční a nepůsobivý životopisný snímek, který nenabízí ani znalosti, ani zábavnost. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Film o žene mohla natočiť len žena. A tak to aj dopadlo. Prvá polka ešte jak tak ušla. Poučné, pútavé, občas úsmevné. Druhá polka, čistá depresia z opisu života jednej "klasickej" ženy, ktorá rozprávala tak rýchlo, ako keby ju niekto naháňal a prežívala pocity, čo bežného diváka nezaujímajú, ale ženskú režisérku áno. Najviac tu aj tak bol ten objav, jeho vysvetlenie a presah do súčastnosti. Vidieť v kine, hrozne pičujem. Slabučné 3 z 5 ()

Reklama

lemonova 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ, tento film nenaplnil ani z polovice potenciál, ktorý mal v rukách. Jediné, čo z toho celého ostalo, boli dobré herecké výkony, ktoré ale nemali veľmi čo stvárniť. A veľmi mi chýbalo, že nešiel viac do hĺbky v zobrazení samotnej práce Marie. Akoby tvorcom stačilo čerpať z wikipedie. Namiesto toho zvolili odbočky do budúcnosti, ktoré dramaturgicky rozbíjali jej osobný príbeh. Pre mňa bola voľba takéhoto štýlu rozprávania dosť nepochopiteľná. ()

sysyphus 

všechny recenze uživatele

Krásne neobvyklý životopisný snímok. Výstaba deja kombinujúca dramaticky prerozprávaný životný príbeh hlavnej protagonistky a dokumentárne podané dôsledky jej objavov. Soundtrack kombinujúci prvky klasickej a elektornickej hudby. Citlivé aj racionálne. Historické a vedecké. A k tomu krásne snové retrospektívy a metafory. Tento film je ako Wikipédia. Všetko je v ňom organicky poprepájané so všetkým. Zároveň. Naraz. Teraz. Život v kocke. Preto ma nemilo prekvapuje, že na tejto databáze je mu v čase písania tohoto komentáru udelené relatívne nízke hodnotenie. Mňa totiž očaril vskutku kráľovsky. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Je skvělé, že se někdo snažil natočit film o jedné z největších vědkyň v dějinách. Rosamund Pike se role Marie C-S zhostila na jedničku a jistě můžeme snímek vnímat jako one woman show. Velký klad rovněž představuje skutečnost, že se zde vyskytují různé mini-sekvence mapující klíčové okamžiky 20. století pojící se s užitím radioaktivity. Nicméně přiznávám, že tyto sekvence mají zprvu poněkud rušivý efekt, jelikož logicky přímo nesouvisí s životem Marie C-S. Ale jak říkám, oceňuji ten nápad. Rovněž mohu pochválit i soundtrack, který působí adekvátně "vědecky". Jinak celkově musím říct, že film sám o sobě není tím, co by vás absolutně přilepil k obrazovce. Několikrát jsem zkrátka kontroloval čas a i přes relativní krátkost se snímek docela táhne. Zároveň se mi zdá, že Radioactive občas neví, čím chce být. Nebo abych byl přesnější - rozebírá se tu docela dost témat a snad akorát to týkající se vědy je uspokojivě dořešené. Snímek tedy doporučují 3 japonská města z 5. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (2)

  • Natáčelo se v Maďarsku ve městech Budapešť a Ostřihom. (BMW12)

Reklama

Reklama