Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veterán je příběh muže, který se snaží fatálně změnit svůj život a vstoupit do společenské vrstvy, do které nepatří. Martin utekl z Česka do francouzské cizinecké legie a po letech se vrací s naditou kapsou peněz domů, aby našel pohodový život, začal podnikat a byl blízko své rodině. Armáda dala Martinovi veliký dar, schopnost přežít jakoukoli nebezpečnou situaci, ale nepřipravila jej na mnohem méně drsné podmínky, jakými je svět složitých lidských emocí a vztahů. Martin se sice s rodinou shledá, rozjíždí svůj vysněný byznys a prožívá nový vášnivý vztah s dívkou, ale i přesto, že všechno myslí dobře, postupně míří k neúprosnému pádu. Jeho trajektorii může změnit jen poslední kulka v zásobníku nebo zázrak mezi nebem a zemí… (Česká televize)

(více)

Recenze (153)

angel74 

všechny recenze uživatele

První spolupráce režiséra Jana Hřebejka se scenáristou Markem Epsteinem nedopadla vůbec špatně. V hlavní roli romanticky pojatého dramatu o vině a trestu, jejím odčinění, a následně i o jakémsi usmíření a odpuštění exceluje slovenský herec Milan Ondrík, s nímž zde tvoří pár zatím neokoukaná Marie Poulová. Dále se ve filmu Veterán blýskli především Jan Kolařík, Pavel Kříž a kupodivu i Vincent Navrátil. Taky musím vyzdvihnout hudební doprovod, o který se postaral Martin E. Kyšperský. Mírné nedostatky bych sice našla, třeba konec byl trochu uspěchaný, ale jinak se mi to docela líbilo. (75%) ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Pokud má film řešit otázku dopadu války na psychiku člověka a s tím spojené sociální problémy, tak snímek Veterán selhal na plné čáře. Atmosférou naprosto nulové drama s velmi špatnými dialogy. Doplněné o naprosto nevýrazné a nudné herce. Vůbec nechápu, že je tohle "dílo" z dílny Jana Hřebejka. Jako TV film na ČT1 to asi ujde, ale jinak je to totální nudná blbost. Jediné plus byla hlavní postava ztvárněná Milanem Ondríkem, jehož vysloužilý voják, pořádně drsný a nasraný, působil celkem přirozeně a snesitelně. 1/10. ()

Reklama

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nejsem příznivcem akčního žánru, zelených mozků, supermanů a hrdinů všeho druhu. Když ale mám zhodnotit tento film, musím mu v rámci objektivity naložit po neskromnu. Kvalita práce zkušeného režijního matadora tam prostě je. Scénář je sice poněkud naivní, komerční a podbízivý, ale copak si publikum žádá něco jiného? Tohle je narozdíl od megaoblíbených emerických akčních stupidit aspoň trochu reálné a uvěřitelné. O to víc žasnu nad hodnocením lidí, kteří evidentně příznivci tohoto, podle mne poněkud pokleslého žánru, naopak jsou. Hřebejk a Renč - Kalouskové české kinematografie! :-) ()

Mara97 

všechny recenze uživatele

Celý film mě štvalo, proč dali hlavní roli jakýsimu Slovákovi, kterýmu skoro není rozumět, protože neumí artikulovat. Ačkoli v průběhu filmu jsem si na jeho mluvu už zvykl, na začátku to bylo skoro na titulky. Naštěstí důvod obsazení takového herce se potom objasnil, což je v pořádku. I tak mi ale vadila absence jakékoli pointy, nedynamické a divné dialogy, potácení odnikud nikam, snad všechny postavy byly strašně nesympatické. Na Brno se mi sice dívalo hezky, o to více na Janáčkovo divadlo, kde mám poslední dobou skoro druhý domov, ale to bylo tak vše. Věřím, že od Epsteina byl scénář napsán dobře, ostatně námět není nikterak špatný, ale to Hřebejkovo zpracování mi nesedlo. ()

xentrixx 

všechny recenze uživatele

Poznal jsem svého času na jednom pracovišti dvě bývalé képi blanc. Jeden - tehdy už starší muž - se zúčastnil v 70.letech proslulé akce v Kolwezi, druhý v první polovině devadesátých let strávil 5 let ve Francouzské Guyaně. Na onom pracovišti se spolu nepotkali, minuli se asi o půl roku. Ani jeden svým vzezřením bývalého legionáře nepřipomínal, což mě dost překvapilo. Vždycky jsem si totiž někoho takového představoval právě jako hrdinu tohoto snímku - šlachovitého, pofrancouzštilého týpka s pořádnou frkolou, co se nalévá kafem a je z něj cítit pouštní prach a žvejkací tabák. A film samotný? Nevím, něco mně na něm vadilo, nedokážu však přesně popsat, co konkrétního to bylo. Možná ta procovská hogo fogo familie. Ten kluk je však velkej sympaťák, proto nechám "dobrou". ()

Galerie (43)

Zajímavosti (17)

  • Veterán (Milan Ondrík) se Sárou (Marie Poulová) jezdí na cyklovýlety z Ochozu u Brna ke kolonádě Reistna u Valtic, což je v jednom směru bezmála 80 kilometrů. (klukluka)
  • Byt sestry Martina Illése se nachází na Pellicově ulici v Brně. Prostor na kavárnu si dojednává o pár metrů dál na ulici Pekařská, dvůr do kterého vstoupí a kavárna, kterou v něm vybuduje, se nachází na ulici Cejl v prostorách bývalé věznice. (klukluka)
  • Záběry, pořízené na chátrajícím stadionu, jsou pořízeny za Lužánkami v Brně, což je v době vyzniku filmu nadále největší fotbalový stadion v Česku i Slovensku s kapacitou 50 tisíc diváků. (Scott67)

Reklama

Reklama