Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie Ondřeje Trojana s Ivanem Trojanem v roli Bouráka, věčného frajera, kterému teče do baráku i do života a rodina už ho má plný zuby. Ale i srdce. Příběh se odehrává ve Šlukdorfu, imaginárním městě na severu Čech, kde po revoluci zavřeli všechny fabriky a místo nich se vyrojily nonstop herny, kasina a šlapky. V  jednom z těch nonstopů s automaty pro zoufalce pracuje i Kamila, osmnáctka, která už má života ve městě, kde chcípnul pes, plné zuby. A ještě víc ji štve vlastní rodina. Odevzdaná matka a otec, který kšeftuje s vraky aut a říká si BOURÁK. Zastydlý puberťák s otřískaným růžovým Cadillacem, který chodí trsat rock and roll s holkou, co vypadá jako ze starého amerického katalogu na podprdy. A navíc jí za matkou pálí šéf, gangster místního formátu, kterému evidentně přeskočilo. Tak Kamile dojde, že musí zasáhnout a donutit mámu konečně šlápnout tátovi na ty jeho špičatý perka! Nebo všechno poletí do luftu. Komedie  o tom, co všechno může způsobit jedna letní bouřka, jedna městská vyhláška, sada golfových holí, rock and roll a jedna hodně naštvaná dcera! Možná, že se zasmějete a jestli na to máte žaludek, třeba si i zatancujete. (T.H.A. - Total Helpart)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (299)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádný fanda Ondřeje Trojana, ale jako režiséra jsem ho mezi těmi současnými českými považoval jako jednoho z těch lepších (ačkoli skoro na hraně a nutno říct, že téhle laťky není zrovna těžké dosáhnout), ale tady fakt nechápu, co vyváděl. Nebo se už vytočil a jak píše jeden můj oblíbený uživatel, skončí jako Michálek. Možná by si měl dát svoji klasickou několikaletou pauzu, aby z toho bylo aspoň něco, ale nemá smysl se v tom pitvat, protože Bourák už vznikl a je to průser jak sviňa. Je to film, co se snaží být tak třeskutě (absurdně) vtipný, až je ve finále jenom trapný (třeba sám režisér hrající Elvise... a těch špatných scén je víc) a co se snaží být tak děsně cool, až je v tomhle ještě trapnější než ten humor. Něco jako děj tady neexistuje (což je u nových českých filmů věc naprosto běžná) a i když to sice jde z bodu A do bodu B, tak jakoukoli šanci mě upoutat stejně zabily neskutečně otravné a nesympatické nebo nezajímavé postavy - a to si s nimi člověk protrpí dvě hodiny! Špatné jsou i herecké výkony, dokonce i u některých herců, u kterých by to člověk zrovna nečekal. Mohl bych to rozpitvávat ještě víc, ale takhle už to podle mě stačí. Těm, co to čtete stačí snad jen říct, že je to další hřebíček do rakve s názvem "česká komedie". Bourák skončil jako propadák a to naprosto oprávněně - a upřímně, tušil jsem to už od té chvíle, kdy jsem se o tom filmu dozvěděl poprvé. Hvězdičku dávám snad jen za kameru, protože jinak zde nemám co kladně hodnotit. 1* ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Tak takový bizarní film jsem už dlouho neviděl. Především s bizarním hlavním hrdinou. Dětinským a ujetým automechanikem s ulízanou patkou, kterému si říká Bourák v podání  Ivana Trojana. Jen to spojení populárního herce s danou postavou mi už před začátkem  projekce příliš nesedělo a nepřišel jsem na něj ani v průběhu sledování, stejně jako na celý film. Příběh s mnoha podivnými scénami a postavami, které postrádají hlavu a patu. Nejnormálnější postavou je rozhodně Kamila, dcera Bouráka, v podání neznámé Veroniky  Markové, která rozhodně nejvíce potěšila. I přes zmíněné výtky, určitě musím zmínit skvělý hudební doprovod, který je vlastně  samotným hybatelem příběhu, tak i pár scén, které jsou dokonce vtipné a zajímavé. Film je to takový zvláštní mix žánrů, který ale jako celek prostě nefunguje. ()

Reklama

Ruut 

všechny recenze uživatele

No vlastně mi to přišlo jako zajímavá žánrovka. kdybych chtěl bejt hnusnej, samozřejmě můžu popsat 10 000 znaků na téma jak tam nefunguje tempo, trapnos t a topornost herců, wtf tlustej Elvis , nesmyslnost neexistující zápletky .. no vlastě :-) Ale asi jsme prostě vděčný, že občas může být český film i něco jiného než oslava chcípáctví a babrání se v komunismu nebo válkách. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Vůbec netuším, proč tahle nahodilá záležitost vznikla. Na plátně se postupně vystřídá pozoruhodná přehlídka tragických postav, ani nemám nějak chuť se k nim vyjadřovat. Natožpak k samotnému „ději“, ve kterém se objevuje čerstvě platný městský zákaz hazardu, vyřizování účtů místní mafie či unavená rodina otce, který se zasekl v osmdesátkách. Vztahy jsou tu křehké i divné zároveň, celé je to přeplácané nejrůznějšími motivy a je tam tak nějak trocha od všeho. Ondřej Trojan se měl možná držet své standardní letité pauzy mezi filmy a tohle si odpustit. Do projektu namočil spoustu kvalitních herců i lidí za kamerou, kteří si něco podobného nezasloužili. Formálně je to poměrně výrazné a veskrze fajn, ale ta podivná pachuť na patře zůstává. Navíc je to pocitově mnohem delší než v reálu. ()

silentname odpad!

všechny recenze uživatele

Nemám tušenia, čo som práve videl. Čakal som asi všetko, no "Bourák" by sa mal stať asi v budúcnosti učebnicovým príkladom ako sa filmy robiť nemajú. Je až neuveriteľné, že tento film si zoberie mená ako Ondřej Trojan, Petr Jarchovský, Ivan Trojan, Jiří Macháček a mnohých ďalších a výsledkom je absolútna explózia otrasnosti, kde nič vo filme reálne nemá žiadnu logiku, žiadny príbeh, ani nič s čím by sa to dokázalo spojiť. Dokonca si často nie som ani istý, či je Bourák vlastne hlavný hrdina. Alebo či to náhodou nie je jeho dcéra v podaní Veroniky Markovej. Celý film je dokopy komédia o tom ako sprosté postavy robia sprosté veci a máme sa na tom asi z nejakého dôvodu smiať. Okey. Dokopy si film odo mňa vyslúžil jeden smiech za scénku, kde sa Milan Ondrík udrie panvicou sám do tváre. Soundtrack je celkom dobrý a možno by som mohol povedať, že ku koncu sa konečne niekam dostaneme, no dokopy vo všetkom ostatnom je celý tento film len obrovské tápanie a tápanie. Nikto dokopy nevedel čo s tým majú robiť. Všetky scénky nepôsobia reálne a nemajú dokopy v sebe žiadnu charizmu. Nikto z hercov nie je presvedčivý. Plus absolútne nechápem, prečo je tu Petra Polnišová v role znudenej sestry. Herečka, ktorá ma dokopy energie za desiatich je tu posadená do absolútne tragickej role, kde má v ruke žehličku a dokopy ju len vidíme nudiť sa v živote. To nie je rola pre niekoho ako je Polnišová. No bohužiaľ nie je jedinou nevyužitou herečkou vo filme. A najhoršie na tom je, že tento film nie je ani trochu vtipný. S výnimkou tej jednej spomenutej scénky som sa ani raz nezasmial. Ani nič. Film je proste čisté komediálne utrpenie. A jediné čo vám môžem odporúčať je držte sa od toho čo najďalej. Hodnotenie: F ()

Galerie (88)

Zajímavosti (11)

  • „Já jsem si spolupráci s Ondrou Trojanem poměrně dost pochvaloval už když jsme dokončili Tomana (2018), a to by se tady u Bouráka dalo klidně zkopírovat. My už si totiž s Ondrou žádné zbytečnosti navzájem říkat nemusíme. Oba o sobě víme, že nám jde o co nejlepší výsledek toho, co vzniká, a že všechno ostatní je až za bé. Takže abych použil Ondrův slovník, tak říkám, že naše spolupráce byla opět zalitá sluncem,“ řekl Jiří Macháček. (SONY_)
  • Film podpořil Státní fond kinematografie částkou 10 milionů korun. (SONY_)
  • „Na pět minut tanečních scén ve filmu jsem se učil tancovat půl roku,“ prohlásil herec Ivan Trojan. (Duoscop)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno