Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Dramatický příběh slibného mladého herce zasazený do počátku padesátých let dvacátého století. Mnoho mladých lidí tehdy muselo volit stejně jako on: totalitnímu režimu se postavit, přizpůsobit, nebo se na něm dokonce aktivně podílet. Volba hlavní postavy minisérie Herec je přitom ještě o řád složitější. Standa v sobě totiž skrývá velké tajemství. Pro někoho traumatizující handicap, pro něj však překvapivá cesta ke kariéře. Minisérie je studií lidského charakteru a jednání ve vyhrocených situacích, kdy otázka morálky a chování hrdiny není zdaleka jednoznačná. (Česká televize)

(více)

Recenze (186)

claudel 

všechny recenze uživatele

V padesátých letech by asi nikdo z nás žít nechtěl, o tom není pochyb. Dusná, tíživá a depresivní doba, která nenechala nikoho v klidu ani ty, kteří drželi otěže moci. A tudíž každý dělal co mohl podle svého vědomí, svědomí a morální integrity, aby přežil. Stěží někomu něco vyčítat nebo ukazovat prstem, mluvím tedy za sebe, když jsem tu dobu nezažil. Herec tohle temné období naší historie vykresluje věrně a bez příkras. Bylo mi až fyzicky špatně, ale ambivalentně zase až euforicky očima filmového fanouška. Herec je totiž mistrně napsán, natočen a především zahrán - trojlístek Cina, Boková a Maximová jsme považoval na Českých lvech za černé koně, protože kdyby letos nebyla taková konkurence, tak minimálně Cina by musel bodovat. Dlouho tvrdím, že to nejkomplexnější talent a každým dalším počinem to potvrzuje. Neskutečný výkon, smekám, ale smekám přede všemi, poněvadž se mi líbili úplně všichni, i ty nejmenší role. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Celkový dojem je silne pozitívny, ale ten záver ma nenadchol. Prvé dve časti priniesli obraty v deji, tajomstvá, preto som očakával finále vo veľkom štýle. A hoci malo v sebe štipku prekvapenia, na základe konania danej osoby počas celého deja sa dalo predpokladať, že to skončí asi takto. V každom prípade jeden z najlepších českých mini-seriálov v roku 2020. ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Blbý to určitě není (hlavně technicky a herecky), ale, nemůžu si pomoct, na konci je z toho zase jen další předpisová vyprávěnka o strašidelných 50.letech.. To už ale jaksi všichni dávno víme a člověk si říká jestli by už pomalu nebylo na čase začít točit filmy o té době, které by vyprávěly příběhy komplexnější, hlubší, takové co by se dostaly pod tu prvoplánovou slupku dábelských stbáků, výslechů, odposlechů, udavačů atd... ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Řemeslně není co vytknout. Výprava je přesvědčivá. První díl, kdy postupně houstne atmosféra ,se zadírá pod kůži a divák doslova cítí stahující se děs nejšílenějších padesátých let. Pak však příběh pokračuje přímo modelovým vršením hrůz a tragédií, které dopadají na hlavní hrdiny. Podpořeno trapně návodnou dramatickou hudbou, která duní dlouho dopředu, aby divák pochopil, že teď fakt přichází drámo...  Pokud jsem někdy nechápala pojem „misery porn“, tahle minisérie mi ho vysvětlila dostatečně. Přestože se herci poctivě snaží a předvádějí, že hrát umí, ve druhém a třetím díle jsem se už vršení katastrof jen cynicky smála. Bylo toho přespříliš a mnohé pohnutky, hlavně ústředního hrdiny, mi zůstaly zahaleny mlhou. SHRNUTÍ: Esence padesátých let tak trochu v padesáti odstínech krvavě rudé. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Chtělo by to, aby se Česká televize na nějakou dobu konečně vykašlala na období totality na našem území a místo na jedno brdo točených rádoby srdceryvných dramat podle skutečné události vzala ty samé talentované režiséry a herce a splácala s nimi nějaký originální a nejlépe fiktivní scénář. Zdejší obsazení mám totiž fakt rád a rád bych si je dal všechny zase dohromady, jen ne v tak šedivém a nezáživném příběhu. K nadmíře homosexuality se ani vyjadřovat nebudu, to je prostě další handicap roku 2020. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (11)

  • Režisér Peter Bebjak si osobně vybral do hlavní role Jenovéfu Bokovou, aniž by prošla castingem či kamerovými zkouškami. Jenovéfa Boková roli přijala, aniž by si přečetla scénář. Role jí nabídnuta 2 roky před natáčením. (rublik05)
  • Jan Cina o své hlavní roli uvedl: „Byla to výzva, která mě zavedla do nových neprobádaných končin. Jako herce i jako člověka. Otázku, jak se dá připravit, jsem si kladl dlouho před natáčením a nevím, jestli jsem našel odpověď. Jsem typ, který často propadá pocitu, že se nepřipravil dost a nejinak tomu bylo i v tomto případě. Postava Standy Láníka pro mě byla zatím skutečně nejkomplikovanějším setkáním. Zejména, co se morálních rozporů týče.“ (SONY_)
  • Seriál se natáčel v Praze, v Hudlicích (důl Gabriela), v Terezíně (pevnost) a na zámku Průhonice. (SONY_)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

15.09.2020

Ačkoli je podzim, Finále Plzeň je! I přes složité jarní období se organizátoři rozhodli největší plzeňský filmový festival nezrušit, ale pouze přesunout. Během šesti dnů včetně prodlouženého víkendu… (více)

Reklama

Reklama