Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Dramatický příběh slibného mladého herce zasazený do počátku padesátých let dvacátého století. Mnoho mladých lidí tehdy muselo volit stejně jako on: totalitnímu režimu se postavit, přizpůsobit, nebo se na něm dokonce aktivně podílet. Volba hlavní postavy minisérie Herec je přitom ještě o řád složitější. Standa v sobě totiž skrývá velké tajemství. Pro někoho traumatizující handicap, pro něj však překvapivá cesta ke kariéře. Minisérie je studií lidského charakteru a jednání ve vyhrocených situacích, kdy otázka morálky a chování hrdiny není zdaleka jednoznačná. (Česká televize)

(více)

Recenze (186)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Celkový dojem je silne pozitívny, ale ten záver ma nenadchol. Prvé dve časti priniesli obraty v deji, tajomstvá, preto som očakával finále vo veľkom štýle. A hoci malo v sebe štipku prekvapenia, na základe konania danej osoby počas celého deja sa dalo predpokladať, že to skončí asi takto. V každom prípade jeden z najlepších českých mini-seriálov v roku 2020. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Statisticky vygenerovaný kýč, který nemá náznak rukopisu. A to není špatně jen kvůli nějakým autorským ideálům, ale jednoduše proto, že tohle nic není jak číst a jak vnímat - je to natočeno jako cokoliv, takže to nemá na základě čeho navázat komunikaci. Hraje Cina špatného herce, nebo špatně hraje herce? Kdo ví. Jeho postava je nečitelná, ne ale ve smyslu ambivalence, ale naprosté prázdnoty, protože neopouští rámec melodramatické zkratky ani po čtyřech hodinách. Proč to má tři díly, když to nedojde dál než za pointu první epizody? Kdyby u ní zůstalo, byla by zbyla nějaká iluze, že to o něčem bylo. Ty repetice vypadají na konci směšně a na závěru trojky jsem se dost nasmál. Jestli tohle je nejvíc, na co se ČT zmůže, tak to je fakt smutný. Potenciál byl obrovský, provedení nula. PS: Sice to je film s protagonistou gayem, ale to by nebyli vynalézaví čeští filmaři, aby nenašli "naprosto organický a přirozený" způsob, aby mohla nejvíc ukázat Boková, která když vylézá z vany, tak na ni musíme hodně dlouho a v celku koukat - pokud je řeč o nějakých ČT kvótách, tak tohle je jim bližší. ()

Reklama

petikacka 

všechny recenze uživatele

Co dokáže udělat s lidským charakterem silná touha změnit svůj život k lepšímu v totalitní době nejhrubšího zrna? Jak bychom se zachovali my sami, žít v 50. letech a mít tak pošramocený životopis? Toť otázka na kterou nám minisérie nabízí pár možných odpovědí. Někdo se okamžitě režimu přizpůsobí, někdo je silný a bojuje a někdo, stejně jako "herec Standa Láník" , jim jde rovnou naproti. Ze začátku to vypadá jako dobrá volba, ale postupem času máme před očima pozvolný, totální, morální rozklad osobnosti jednoho obyčejného člověka. A to mě vlastně vždy dostane, když vidím čeho jsou různí jednotlivci schopni a za jakou cenu. Musím vyzdvihnout některé záporáky (Finger, Jastraban), kteří byli skvostní, taky jsem nadšená z role Vladimíra (Pavel Batěk), no a samotný Láník (Jan Cina) mě vlastně moc nepřesvědčil, protože to hrál celou dobu pořád stejně. Celkově je to ovšem nezapomenutelné a důležité dílo, které nám ukazuje tu špínu a hnus totalitní moci... P.S. Jo a ještě musím vyzdvihnout hudbu, která ještě více umocňuje celkové vyznění filmu.      Za mě 90% ()

poet 

všechny recenze uživatele

Vydarená koprodukcia ČT a RTVS. Asi to najlepšie čo som na obrazovkách verejnoprávnej RTVS za posledne roky videl. Čo tiež asi o niečom vypovedá... Táto miniseria ma teda maximálne vtiahla do dej. Režisérovi sa podarilo celkom slušne zhmotniť atmosféru krutých 50tych rokov kedy si ŠTB robila čo chcela. Ján Čina ako talentovaný herec sa do tejto úlohy hodil dokonale podobne aj Martin Finger ktorého som zaregistroval už pri podobnom filme POUTA. Možno to niekomu príde prekombinované najmä ten posledný diel ale celkovo sa dá povedať že vieme točiť dobre aj dobré filmy ktoré sa nestratia ani v európskej konkurencii. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Disk to tomu před necelými 4 lety dělal masivní reklamu  a i když to myslel dobře, v podstatě podobně jako ČT, možná tomu udělal medvědí službu. Protože je to úplně jiné, než jsem si myslel. A taky mám po shlédnutí pocit, že hlavní hrdina vůbec nebyl gay a byl k tomu jen donucen okolnostmi. Vzpomněl jsem si na to kvůli diskuzi o TOP10 seriálech a v klidu to může žebříček atakovat. Je to prostě skvělý. A dejte tomu šanci. Rozhodně to není uslzené gay drama o tom, jak to měli menšiny v padesátkách těžší než zbytek společnosti. Je to hodně sebevědomá našlapaná pecka o třech dílech, která jde pořád dopředu a která mi představila na české poměry 2 naprosto nevídané věci:  (nepíšu nic k ději, ale i tak dávám do spoilerů) 1) Skvělý twist, který mne dokonale nachytal, protože jsem to už tak tak chtěl kritizovat2) Dokonalého antihrdinu.  Nic z toho jsem tu dlouho neviděl. A když se to srovná s filmovými Bratry Mašíny nebo seriálovým Králem Šumavy, tak je to úplně jindy. Skvělé! 9/10 ()

Galerie (84)

Zajímavosti (11)

  • Režisér Peter Bebjak o Janu Cinovi řekl: „Jan Cina je inteligentní a velmi vnímavý herec. Nechtěli jsme pojmout jeho postavu jako hrdinu dané doby, ale takového, kterému by rozuměl současný člověk. Aby vlastně každý pochopil jeho motivaci.“ (SONY_)
  • Seriál se natáčel v Praze, v Hudlicích (důl Gabriela), v Terezíně (pevnost) a na zámku Průhonice. (SONY_)
  • Příběh se odehrává v roce 1953. (SONY_)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

15.09.2020

Ačkoli je podzim, Finále Plzeň je! I přes složité jarní období se organizátoři rozhodli největší plzeňský filmový festival nezrušit, ale pouze přesunout. Během šesti dnů včetně prodlouženého víkendu… (více)

Reklama

Reklama