Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na pláně a pastviny ve Wyomingu přijíždí jezdec Shane a nechává se najmout na práci farmářem Joem Starrettem. Přitom vidí, že celý kraj tyranizuje bohatý, samolibý rancher Rufus Rykem - s jediným cílem: chce vyhnat usedlíky z půdy, kterou potřebuje pro svá stáda. Právě on společně s najatými muži využívá toho, že nejbližší šerif je vzdálen několik dnů cesty, a tak zákon" má ve svých rukou ten, kdo je bezohledný a nezastaví se před ničím. Starrett se proti Rykerovi pokusí spojit s ostatními farmáři, ale nenacházejí dostatek sil k odporu. Jediný, kdo se bezpráví a vzrůstajícímu násilí může postavit, je právě Shane. Sblížil se se Starrettovým synem Joeym, který k němu obdivně vzhlíží a očekává u něj pomoc. Když si Ryker najme na odstranění svých soupeřů pistolníka Jacka Wilsona, nastává vhodný okamžik, aby Shane odhalil svou skutečnou tvář... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (129)

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Na to z akého roku je tento Western nakrútený je na moje prekvapenie dosť naturalistický. Nestrieľa sa tu ako s kapslovky (prípad Winetou) ako skoro v každom Westernu 50 rokov. Režisér poukazuje na fakt že zbraň nie je taká sranda ako si to Old Shatterhand myslí . George Stevens bol poznačený vojnou a dobre vedel čo taký revolver alebo colt dokáže narobiť. Je to troška naivné ale vo svojej podstate realistické. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

V rámci žánru se tu jedná o špičkové dílo, v němž se snaha o věcnost překrývá s hollywoodským "snovým" konceptem westernového žánru sklonku třicátých a čtyřicátých let. Jádro příběhu - bezprávnost přechodného pásma mezi civilizovanou a "odindiánštěnou",prosté klasických hraničářů té doby zmýtizovaného typu např. Olda Shatterhanda nebo Billyho Kida, Amerikou "polodivokého" Západu zřejmě ještě v období tzv. rekonstrukce (cca 1865-1885) - je reálné a přesné. Více skřípe pojetí a záběr líčení postav; na druhé straně psychika lidí, žijících v tomto drsném prostředí, v němž šlo prakticky stále o život mj. proto, že státní a justiční správa a její lidé byli v nedosažitelnu, byla svým způsobem opravdu nekomplikovaná. Realitě se blíží i pojetí drsných scén, v nichž své dostávají nejen padouchové, ale i kladní hrdinové. V tomto ohledu lze konstatovat vnějškové asociace s Leoniho klasickou westernovou ságou TENKRÁT NA ZÁPADĚ. Divácky vděčná zemitost ztvárnění tradičního kowboyského tématu a až dokumentárně věcná výprava zřejmě zajistila tomuto filmu trvalou pozornost významné části divácké - i české - veřejnosti. Poprávu. ()

Reklama

Historik 

všechny recenze uživatele

Je těžké napsat něco nového, také jsem to několikrát četl, dvakrát viděl. Pokud by někdo vůbec nevěděl, co je to western a chtěl vidět typickou ukázku, navrhnu mu Shanea. Je to modelový příklad. Ale to jsem chtěl podotknout - všimli jste si, že Bledý jezdec Clinta Eastwooda je úplně to samé, akorát s jinými postavami? ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Za prvé je to velmi realistický western a to se musí nechat, protože přesně takhle to v určitých oblastech Ameriky probíhalo s osadníkama. Za druhé bych to o něco zkrátil, neboť se mi zdálo, že některé scény byly zbytečně natahované (ale to je jen můj osobní názor, každému správnému fanouškovi westernu to nevadilo:o). Jinak mi Alan Ladd připadá jako mladší Lex Barker :). ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Vskutku dnes už kultovní Western s příjemným hlavním hrdinou, podlími záporáky a vše co k tomu patří v neopakovatelném pojetí. Souhlasím, že film je na svou dobu realisticky ztvárněný. Další trefou do černého je vykreslení postav vymikající se běžné rutinně a Stevensova režie. Nic proti Johnu Waynovi, ale jeho filmy bývaly tak "na jedno kopyto" až to ubýralo působivost. Shane je jiný - I v dnešních dnech si zaslouží diváky. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (29)

  • Van HeflinAlan Ladd sa počas nakrúcania filmu stali veľkými priateľmi. V neskorších rokoch Heflinova manželka povedala, že jedným z veľmi zriedkavých prípadov, kedy videla svojho manžela plakať, bolo, keď sa dozvedel o Laddovej predčasnej smrti. (westerns)
  • Shaneova zbraň je poniklovaný jednočinný armádny revolver Colt 1873 s hlavňou 7 a 1/2 palca a slonovinovými rukoväťami s vyrezávanými konskými hlavami v kalibri .44 alebo .45. Nosí sa v „mexickom“ puzdre s dvojitou slučkou na opasku zdobenom početnými striebornými otvorenými mušľami. (westerns)

Reklama

Reklama