Reklama

Reklama

Držitel čtyř Cen Akademie® včetně ocenění pro nejlepší film a režii – drásavě realistický válečný film (který podle bezprostředních zážitků natočil režisér Oliver Stone) poprvé vychází na Blu-ray u příležitosti 25. výročí svého vzniku. Speciální edice je nabitá výbušnými bonusy, které vám přiblíží špičkové filmové řemeslo. Tom Berenger, Willem Dafoe a Charlie Sheen se představují v hlavních rolích působivého, strhujícího a nemilosrdně brutálního příběhu o tom, co dokáže chaos a hrůza války ve Vietnamu udělat z amerického vojáka. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 018)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepsich valecnejch filmu, lepsi nez Apokalypsa. Film ma oproti podobnejm filmum jen dve hodiny a ty jsou nabity akci a ruznejma dramatickejma momentama takze vubec nenudi. Prestrelky jsou hodne drsny, vsude caka krev a litaj koncetiny, ale stale vypadaj hodne realne. Dobra je zde hudba, ktera pri prestrelkach skoro neni, aby byli slyset ty kulky atd. a kdyz je, tak je vyborna. Berenger to zahral fakt vyborne, s jizvou pres celou hubu vypada hodne drsne a je to jeho nejlepsi film. U Dafoea jsem zvyklej na paradni vykony, ale to co predved tady je naprosto uzasne a jeho smrt je nezapomenutelna. Ona je tu spousta momentu nezapomenutelnejch. Charlie Sheen to zahral dobre, kdyz uz je pak trosku zkusenej tak je vybornej, ale ze zacatku mi tam trosku nesed. Z ostatnich hercu stoji jeste za zminku mladej Johnny Depp a celkem slusnej Forest Whitaker. Filmy Olivera Stona mam moc rad a tohle je proste dokonalej valecnej film, takze jasnejch 5*. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jsou lidé, co Četu odsuzují. Říkají, jak moc je přeceňovaná, že v ní není všechno až tak jak by mělo. Mě se líbí a je mi jedno jestli je to správný názor. Tenhle film je výborný! Není v tom žádné idealistické “všichni v četě drží spolu a všechno je v ní v pohodě“. Je to víc válka něž většina jiným, ale podobných filmů. Neshody, znásilňování, vraždy, šikana nováčků, smrt, život, štěstí, smůla a možná i ten osud. To všechno patří k válce a ani v nejmenším to není všechno. Tento film je o hodně jiný než např. Full metal jacket, ale je to hodně způsobem točení obou režisérů. Stone jistě čerpá z vlastní zkušenosti. Což u Kubricka celkem pochybuji (ne kvůli věku, ale kvůli celkovému pocitu z jeho osoby). Kubrick více ukazuje psychiku a rozpoložení lidí. Četa ukazuje co se dělo. Snaží se vyjádřit, kde je podle ní pravda. Ukazuje válku, která byla válkou velmi zvláštní a v Americe jistě velmi kritizovaná. Četa je skvělý film a zaslouží si plné hodnocení i za výborného mladíčka Charlieho Sheena a dvojici Dafoe/Berenger. ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone nám naservíroval svým scénářem jeden z nejrealističtějších filmů z války ve Vietnamu. Poukazuje na hrůzy války, strach, přátelství, ale i na to, že ne vždy stojí všichni při sobě. Snímek, který dal světu režiséra a scénaristu Olivera Stona, či herce Willema Dafoa a Charlieho Sheena. Všechny čtyři Oscary zcela poprávu, ale ještě bych dal Oscara Wilemu Dafoovi za vedlejší roli. Určitě se Četa může zařadit po bok snímků jako je Apokalypsa či Olověná vesta. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Oliver Stone | Hudba: Georges Delerue | Produkcia: Arnold Kopelson | Distribúcia: Orion Pictures | Štúdio: Hemdale Film | Rozpočet: 6 miliónov $ | Tržby: 138,530,565 $ || Ďalší geniálny režisér, ktorý sa snaží byť aj geniálnym scenáristom. A to je škoda. Pretože jediný faktor, ktorý delí Platoona od titulu najlepšieho filmu o vietnamskej vojne, je scenáristická rozpracovanosť. Nemyslím tým, že je jeho scenár zlý, (je silne nadpriemerný) ale mohol byť omnoho prepracovanejší čo sa týka psychológie postáv a vonkajších vplyvov na duševné zdravie vojakov - nie je totiž dostatočne zdôraznené, prečo sa vojaci začali premieňať na chladnokrvné vraždiace stroje. Možno sa Stone bál politických dopadov, ale to sa mi zdá absurdné, takže skôr tam bude neschopnosť integrácie viacvrstvého motivačného podtextu a problematiky modifikovaných potravín vojakov... Ale: Herecká garda je tak neskutočne silná, že mi boli nejaké hlbšie súvislosti celkom ukradnuté. Najväčší priestor dostali Dafoe a Sheen, a aj tomu odpovedá ich herecká excelácia. Brutálnych 88% | HD, HU DTS | ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Rejoice O young man in thy youth..“ Od první minuty je zřetelné, že Stone přesně ví, o čem točí. S občanskou válkou v četě vzrůstá počet nepřátel a tváři v tvář tomu každodennímu šílenství je nutno učinit rozhodnutí, na čí stranu se postavit. Adagio for strings od Samuela Barbera vás chytne za srdce, stejně jako osud otcovského seržanta Eliase a vy se v tom válečném světě nenávratně pokřivených lidských hodnot a temných niter vyplouvajících na povrch musíte chtě nechtě ztotožnit s nápisem na Taylorově přilbě (when I die bury me upside down so the world can kiss my ass). ()

Galerie (84)

Zajímavosti (80)

  • Film byl ve Vietnamu zakázaný kvůli jeho zobrazení Vietnamců. (džanik)
  • V jednu chvíli byly filmové postavy nabádány, aby nepily z řeky, protože mohou onemocnět malárií. Během natáčení dostal Willem Dafoe (Elias) žízeň a z řeky se napil – nevěděl přitom, že nedaleko proti proudu leží mrtvé prase – jeden den mu bylo zle, ale nebylo to malárií. (džanik)
  • Odkaz na tehdejší reálnou přítelkyni Johnnyho Deppa (Lerner), Sherilyn Fenn, můžeme vidět také na jeho kytaře ve scéně, kdy kouří marihuanu – vyryté iniciály S.F. (džanik)

Reklama

Reklama