Reklama

Reklama

Pozadí událostí

(seriál)
  • angličtina Behind the Curtain (festivalový název)
Česko, 2022, 5 h 2 min (Minutáž: 74–77 min)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Vojtěch Bohdanovský (Jiří Havelka) a Soňa Kostková (Petra Hřebíčková) jsou sourozenci. Oba učí na Univerzitě Palackého v Olomouci, oba prožívají krizi v manželství: Vojtu s pětiletým synem opustí žena, Soňa, připoutaná ke dvěma dětem, čelí manželovým nevěrám a věčnému přehlížení. Vojta ve volném čase píše detektivky. Soňa se jím nechá inspirovat a vydá pod pseudonymem velmi úspěšný erotický román Pozadí událostí.  Do funkce děkanky filozofické fakulty je zvolena ambiciózní Alice Klusová (Jitka Čvančarová). Ve snaze vymýtit veškeré projevy přežívajících sexistických stereotypů na škole se do jejího hledáčku se dostávají pedagogové a studenti, kteří pomyslnou etickou hranici překračují. Situace na univerzitě eskaluje ve chvíli, kdy dojde k sexuálně motivované vraždě studentky. Vyšetřováním případu je pověřena pětatřicetiletá kriminalistka Lída Stehlíková (Martha Issová), která žije v partnerském vztahu se ženou, s níž čeká rodinu… (Česká televize)

(více)

Recenze (139)

Rada 

všechny recenze uživatele

Z kraje roztříštěné pocity vystřídal zájem jak to všechno bude dál. Od tvůrců Hřebejk, Jarchovský bych čekala víc, ale co když pánové chtěli stvořit trochu něco jiného než se od nich běžně čeká? Série nikomu nevnucuje, že takto to opravdu na VŠ chodí, je to prostě pohled kdo nějaké školy a pohled do něčí rodiny, příchuť detektivky tomu dodala potřebu dívat se dál.  Bavila mě velmi příjemná hudba od Katarzie, ale její herecký výkon byl naprostá katastrofa. Ostatní zkušení herci nezklamali. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Minisérie Pozadí událostí evidentně hnula žlučí mnohým televizním divákům a já se přitom docela dobře bavila, třebaže pár přestřelených okamžiků bych tu taky našla, zejména v závěrečné epizodě. Nicméně režiséra Jana Hřebejka mám ráda a tímto počinem moje sympatie v žádném případě neztratil. Když už nic jiného, tak seriál nabízí provokativní a pro někoho možná i pobuřující příběh, zajímavé lidské charaktery umocněné výbornými hereckými výkony hlavních postav a naprosto neodhadnutelné rozuzlení. Vše je navíc podáno vtipně, ironicky a s nadsázkou. A to rozhodně není málo. (70%) ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Kdybych to měl shrnout, je tu spousta společenských témat, zápletek a různých postav. A všechna tahle témata, zápletky a postavy mi byly dokonale u prdele. S výjimkou té Slovenky, která neumí hrát a proto mi za ní bylo trapně. Netuším, co chtěli tvůrci touhle kombinací agitky, krimi a grotesky říct a ani to nebudu zjišťovat. Jestli někdo říká, že ČT by měla dělat jen zpravodajství, tak tohle dílo je (opět) voda na jejich mlýn. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Překvapila mne ta "shitstorm", která se na to snesla, jelikož se jedná o úplně normální seriál, který nijak nevybočuje z tvorby ČT. Hřebejk řemeslo umí a natočil to profesionálně. Stejně tak je to i odehrané, možná jen s Jitkou Č. jsem měl zpočátku potíže. Musel jsem se tedy podívat, proč ta hysterie. A rozhovor s Hřebejkem mi to vyjasnil. V naší malé kotlince zase někomu šlápli na kuří oko. Takže se tu na fóru nehodnotí kvalita díla, ale jen to co se kolem toho děje. Výklady, spekulace, teorie. Kdo, jak, koho a proč tím myslel, označil, je-li to korektní, jsou hovada studenti nebo učitelé? Toto je filmařina, tudíž pravdu nehledejme a tím to končí. Seriál je zcela v klidu a řemeslo je slušné. 80% ()

Trilobitter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sice se to odehrává v Olomouci, ale všichni herci mluví, jako by se narodili na nástupišti metra Můstek. Nemůžu uvěřit, že z veřejnoprávních peněz platíme takto bizarní betonování pragocentrické kulturní hegemonie. Hej, pane Hřebejku, až někdy vytáhnete paty z hausbótu u Smíchova, zkuste si do té Holomóce zajet a poslechnout si, jak se tam mluví!!! Praha není pupek vesmíru a pražština není žádný esperanto naší doby!!! Co se výkonů neherců týče, Ventolin za 5*, protože v jeho roli nebylo co zkazit. Katarzia jako karikatura pokrokové umělkyně za odpad. Fakt neumí hrát a její postava je úplně zbytečná. Vymyslela tam ale docela dobrý umčo, ta pornokrabice a folklorní sexuální pomůcky se mi moc líbily. ()

Galerie (140)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama