Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Krátkometrážní

Poslední recenze (482)

plakát

Království Planeta opic (2024) 

V recenzích se pokouším vyhýbat klišovitým hláškám typu ''na to, že jsem nečekal nic dobrý'', ale tady nevidím zbytí. Zcela upřímně, na to, že Ceasarova (málem bych řekl Reevesova) trilogie patří mezi mé nejoblíbenější trilogie, tak jsem se pokračování této dokonalosti zkrátka bál. Naštěstí ale musím konstatovat, že to zlé ani náhodou není. Ano, je to jiné, a jak (a popravdě už z trailerů se mi nelíbilo, že orangutan nemá ty svoje epické tváře a že vypadá jako Oslík ze Shreka). Bohužel tváře opic jsou takové strnulejší, než jak to dokázali rozpohybovat minimálně v předešlých dvou filmech (a nebo se jen herci málo snažili, nevím), jejich hlasy (nejvíc Soony) působí až moc lidsky a nejsou tam ty (dokonalý) nedokonalosti z předchozích dílů, a celkově to někdy vypadá (především pak orli) jako plastelína - respektive že to je takové málo prokreslené v strukturách, i když se sem tam opravdu dokonalý záběr najde (úvodní scénka z minulosti - která je pro fanoušky Ceasara přítomnost, ale celé je to prakticky ještě dle propočtů budoucnost a prostě wtf - je perfektní). Největší problém mám ale asi s dějem, který především pak na závěr (kde se tedy ukáže skvělý záporák, kterého filmový svět celkově potřeboval) začíná nabírat na pár nelogičtnostech a občas se zamyslíte,''jak je možný, že je tohle možný...'' Největší problém mám asi s lidma, především pak s Mae, která mi od chvíle, co promluví (což není spoiler, koukněte na trailery) nějak trošku lezla na nervy a se svým charakterem silné hrdinky si mě opravdu nezískala (i když mi bylo řečeno, že lidi by v podstatě věci pro svou záchranu vlastně udělali cokoliv, asi souhlasím). Jinak jsem teda ale z filmu uchvácen. Ano, nebýt sešlápnutí z plynu dokonalosti na závěr, za mě by se jednalo o pětihvězdičkovou záležitost. Minimálně první hodina šlape jak hodinky, člověk má opravdu strach a celkově i ten kinozážitek za to stojí. Proximus je (jak jsem říkal) dokonale zlý zloduch (a vlastně i prokreslený, na to, že coby postava není zvlášť chytrý) a Noe důstojný nástupce za Ceasara. Film má v sobě hromadu myšlenek a podobenství a i samotné záběry toho dokážou předat tolik, že za mě se jednalo o téměř tu pětihvězdičkovou záležitost. Především tedy pak ještě vchválím výpravu, i když popravdě nevím, co bylo reálné a co ne. A ten směr ke knižní předloze začíná být značný. 8/10 P.S. Orel, který má peříčka až k pařátům, opravdu nebude chytat ryby - minimálně ne přímo z vody

plakát

Semestr (2016) (seriál) 

Lži, pokrytectví, podvádění či porucha soustředění... jen pár z mnoha témat, které probírá tento seriál, Adam Sedlák a taky některé z důvodů, proč nenávidím moji generaci. Troufnu si říct, že nejlepší český režisér (možná s , možná bez, přívlastku současný) to zkrátka dokázal už ve své prvotině nastavit nepříjemné a zcela bez jakýchkoliv růžových brýlí (jak to mnozí neúspěšní režiséři u takovýchto témat dělají) zrcadlo zobrazující naší a především pak mladou (ale pořád o něco starší než já, chjo) společnost, a to vše v tom nejúdernějším stylu. Nebo, nevím, možá by to šlo úderněji, do toho kecat ale nebudu, protože už samotné pojetí této hry na dokonalý vztah/život, zatímco jeden druhému nemůže věřit a vše se to propadá do světa nezájmu a ignorace, kde si stačí vypnout zvuk a hrát si na šťastný pár. Neuvěřitelná lehkost v odvyprávění těžkého příběhu, který (jak už někdo poznamenal a já nemůžu než souhlasit) se vlastně odehrává jen tak mimochodem. Každý detail má v této věci, která má mimochodem neuvěřitelný spád, své místo. No a herci samozřejmě super. Jediný problém mám, že někde v čtvrtém nebo pátém díle si tam bůhvíproč nadávali na můj vkus nějak dlouho a moc se to nehýbalo - to se dá ale odpustit, život prostě takový je. Což mi po zhlédnutí došlo, že jsem z toho vlastně strašně smutnej.

plakát

Anthropoid (2016) 

No vida, že ta naše krásná zemička jde nasnímat moc pěkně. Bohužel jsem během kvůli známým jak zahraničním, tak českým hercům byl kapánek nablblý a nějak to na mě nedokázalo zapůsobit, protože jsem asi přemýšlel moc nad touto kombinací (která je teda jinak fajn). Cillian Murphy se svým prakticky nehybným obličejem ale stále hrát dokáže zkrátka mistrně, takže takovému Neužilovi ve filmu sekunduje moc pěkně. Technicky tomu nemám moc co vytknout, snad až moc žlutý filtr na kameře. Mám ale s tím takový problém (podobný jako u filmu Bratři, i když tady jsou ty postavy aspoň nějak oispravedlnitelný), že mi některé ty postavy zkrátka přijde, že jednají moc na oko proti systému, a tak nějak mě to rozčiluje.

Poslední hodnocení (1 733)

Anthropoid (2016)

26.05.2024

Špičák (2009)

23.05.2024

Repríza (2006)

22.05.2024

Idioti (1998)

22.05.2024

Království Planeta opic (2024)

21.05.2024

Vražda na objednávku (1954)

12.05.2024

Semestr (2016) (seriál)

11.05.2024

Semestr - Únor (2016) (epizoda) (E06)

11.05.2024

Semestr - Leden (2016) (epizoda) (E05)

11.05.2024

Reklama

Poslední deníček (15)

Krátké filmy v různých (režisérských) stylech #3 - Kalos Kai Agathos

Třetí film z naší nepravidelné série, kde se mým (odborným filmařským) okem koukáme a rozebíráme styly různých režisérů. Šel by popsat takto: Co je člověk ochoten podstoupit, chce-li dosáhnout božství a být lidským ideálem?

Film je točen na styl režiséra Darrena Aronofského. Jelikož jsme na filmové platformě, můžete mi zkusit napsat, zda se to povedlo, či zda jste poznali, jak jsme se tento styl pokusili napodobit. Nebo případně napiště, jakého dalšího režiséra májme napodobit (a můžete klidně dopomoci tím, že vypíšete jeho stylistické prvky).

Doufám, že si tento filmek užijete. Dalo nám to dost práce, tak snad to na tom jde poznat.

A kdyby se to někdo pokusil přidat sem na ČSFD, je to žánr drama/krátkometrážní/amatérský :)

Film máte sice k vidění hned zde dole, ale mnohem víc pomůže, když si ho pustíte na youtube pod tímto odkazem.

Takže tak, těším se u dalšího videa.

Krátké filmy v různých (režisérských) stylech #3 - Kalos Kai Agathos