Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1962 se prezident Charles de Gaulle stal pro mnohé Francouze zrádcem, když dal Alžíru nezávislost. Extremisté, většinou příslušníci armády, vytvořili ilegální organizaci a rozhodli se de Gaulla zabít. Když první pokus nevyšel, najali si nájemného vraha, který si řekl o půl milionu dolarů a zvolil si krycí jméno Šakal. Aby získali potřebnou částku, museli vyloupit několik bank. To vzbudilo pozornost tajné služby, která se pouští do pátrání. Zadrželi kurýra extremistů a mučením z něj dostali jediné jméno ? Šakal. Ten za sebou důkladně zametá stopy. Komisař kriminální policie Claude Lebel, který byl pověřen pátráním, se pomalu a za naprostého utajení dostává záhadnému atentátníkovi na stopu. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (402)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia tohto filmu si jednoznačne zaslúžia pochvalu za to s akou precíznosťou sa krok po kroku snažili ukázať postup vraha k atentátu a polície k vrahovi. Šakal je vždy o krok vpred a polícia čaká na jeho osudovú chybu. Hlavný predstaviteľ to zahral skvele, nepochybujem, že je to jeho najlepšia úloha v kariére. Napriek dlhšej stopáži si film udržuje takmer po celú dobu slušnú dávku napätia. Jeho skladacia zbraň je tiež niečo , čo vám z hlavy ešte dlho nezmizne. Novšie spracovania Šakala sa tejto klasike nevyrovnali. 80%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hele nemáte někdo číslo na nějakýho současnýho Šakala ? Že by jsme mu zavolali, ať tady vyřeší tu naší politickou chamraď ? O honorář by mít strach nemusel, já si myslím, že na konto Šakal by přispěla drtivá většina národa a po činu by se stal ještě národním hrdinou jako bonus. Bohužel zabezpeční současné generace vládnoucích zločinců je dneska na mnohem vyšší úrovni takže by se Šakal podle mě dneska nečepal. Nicméně v dřívější době byla situace jiná a tak tenhle film představuje poměrně reálnej, nekompromisní a skvěle odvyprávenej nerváček první kategorie. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší politický thriller, jaký byl kdy natočen. V 70. letech vůbec vznikaly parádní kriminálky s nezapomenutelnou atmosférou, která mi u dnešních zástupců poněkud schází. Den Šakala se sice obejde bez velkých hereckých hvězd, ale řemeslně je tak dobře zvládnutý, originální a přes svou délku i poměrně svižný, že nemohu v podstatě nic vytknout. V porovnání s pozdějším Willisovým Šakalem tenhle Zinnemannův jednoznačně vítězí.. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem remake a tudíž o něm musím prohlásit, že to není plnohodnotný remake, v mnoha věcech je totiž jiný. Šakala jako postavu mám raději s Brucem Willisem, zbytek filmu raději tento točený Fredem Zinnemannem, i když mě svojí režií zrovna také moc nenadchl. Film je dlouhý dvě a půl hodiny, tempo vyprávění je sice pomalejší ale nevadilo mi to, nemůžu totiž říct že bych se nudil. Takže celkem spokojenost. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Výtečně ztvárněný thriller o pokusu o atentát na prezidenta De Gaullea. Atentátník je vylíčen jako ryzí profesionál, který se neusměje, a když, tak jen kvůli zisku. Edward Fox jej zahrál zcela bezchybně. Je zajímavé sledovat Šakalův postup. Režisér nechává zcela nahlédnout také druhé straně - policii, která zde pracuje velmi transparentně a takřka bezchybně. Divák tak sleduje oba zároveň a vychutnává si to. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (27)

  • Fred Zinnemann i Frederick Forsyth patrně věděli, co dělají, když předem odmítli jakékoliv spojení s americkým remakem Šakal (1997). Forsythe nechtěl být ani v titulcích a Zinnemann prosadil odlišný originální název filmu. (kenny.h)
  • Ve scéně, kdy výrobce pušky předává Šakalovi (Edward Fox) náboje, mluví o šesti chybějících z důvodu předělání. Předělaných je skutečně šest, ale chybí jich sedm. (Pyron)
  • Po uvedení filmu do kin – dva roky po vydání románu „Den pro Šakala“ – byly londýnské archivní a pasové úřady přinuceny k tomu, aby se zpřísnila opatření proti možnosti přisvojit si identitu mrtvé osoby, což do té doby nebylo nic složitého. (mahler)

Související novinky

Den Šakala se dočká seriálové verze

Den Šakala se dočká seriálové verze

05.11.2022

Klasický detektivně-špionážní román Den pro Šakala z roku 1971 od spisovatele Fredericka Forsytha (Krycí název Oděsa), inspirovaný skutečnými událostmi a popisující neúprosný hon na chladnokrevného… (více)

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Reklama

Reklama