Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(3)

Obsahy(1)

Docent Stehlík (I. Trojan) se téměř administrativním omylem dostává z policejní akademie na oddělení vražd. Padne do týmu hned poté, co kriminalisté začínají vyšetřovat brutální vraždu mladé dívky v lese u Prahy. Snaží se být užitečný jako specialista na psychologické profilování vrahů, ale na oddělení ho mají všichni za blázna, a tak ho neúprosný šéf tvrďák Šera (O. Vetchý) posadí do kanceláře s extrémně problematickou Fousovou (T. Ramba). Věří, že si navzájem znechutí práci natolik, že z oddělení odejdou. Netuší, že stejně jako jeho áčkový tým přezdívaný „Dvojčata“ (M. Taclík a M. Hádek) budou nakonec tito dva notoričtí potížisté velmi cenní nejen v kanceláři, ale i v terénu a možná, že nejen u jedné vraždy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (196)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na začiatku seriál skôr dával tušiť, že ide o nejakú paródiu alebo pokračovanie slovenských Profesionálov. Trojan tam najprv za 15 minút asi 5x skoro odpadne - každý ho ma na háku, aj veliteľ, aj doktor pitevník, veď keď chcípne, aspoň mám robotu, pomyslel si. Zvláštne, že potom mu už po celý zvyšok seriálu už nič nie je. Potom tu vidíme policajtov, ktorí strkajú kľúč do dverí bez zámku. Zažili sme situácie, že keď vypočúvaný povie diskrétne, tak policajti mu začnú šepkať do uška. Máme tu uškriekanú, arogantnú a večne ziapajúcu Rambu, ale v ziapaní ju ľahko prekonáva Vetchý, ktorý jednať pomaly inak ani nevie. Máme tu celý kolektív fízlov, ktorí sa správajú k ľuďom ako k odpadu, no hrubí sú aj na hosťujúceho kolegu a ak tak funguje policajný zbor, potom sa nedivme vtipom o policajtom. Zázrakom však na policajnom ústredí majú zavesené české a nie ukrajinské vlajky, to pozitívne prekvapilo. S riešením prípadu sa ale tá parodickosť akosi ustáli, hoci ostanú tie prvky ako hrubosť a ukričanosť, ale aspoň sa venujú prípadu do hĺbky a keď jednej postave konečne zapchali hubu, tak sa to dalo zniesť. Každopádne ostáva hnusná pachuť a potvrdený pocit zelených gúm, že na tej polícii to fakt pracuje samý magor. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V kompletu je to jedna z těch lepších kriminálek. Má docela svižný a poutavý děj, zločinec není (v mírně překombinovaném ději) odhadnutelný za pár minut. Herecky obsazeno povedeně. Drobná výtka na přehnanou uječenost v prvních dvou dílech minisérie. Samozřejmě se tu režisér nevyvaroval spousty klišé v podobě chyb při policejní práci, které diváka bijí do očí a předvídatelný způsob dopadení pachatele a zakončení vyšetřování. Na druhou stranu, z gauče v obýváku je každej mistr světa a chytřejší než Sherlock Holmes dohromady. Docent je povedený a nedivil bych, ba i přimlouval, za další díly. ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Vlastně je to řemeslně povedená detektivka. Diváka to zaujme (přestože neb proto, že to ukazuje i tu nezáživnou, mravenčí práci plnou slepých uliček a tápání), odsejpá to relativně svižně, místy to má i napětí, jakýsi vtip, nebo dokonce něco jako atmosféru.. Na druhou stranu to moc často sklouzává k žánrovým klišé. Některé postavy působí stejně tak zajímavě jako přiblble (Vetchý, Ramba). Celkově to vyzní jako spíše nevyužitý potenciál (třeba ten přínos profilování jsem v tom nějak nezachytil). ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Další generická blbost od ČT dojela do svého konce a i ta trojka je u mě tentokrát silně hraniční. Vlastně jsem tak znavený těmato lehce zapomenutelnými minisériemi, že se mi nechce ani moc nadávat na to, co tu mohlo být všechno mnohem lépe uděláno a radši budu držet hubu a krok s přesvědčením, že u pokračování rozhodně nebudu. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

"Ta by na tu hubu měla mít zbroják." Pane Strachu umíte lépe. Přesto mě Docent vlastně bavil od začátku do konce. Původně jsem si myslel, že tenhle mini seriál bude mít tři případy v každém jednotlivém díle. Nakonec se jedná o jedno vyšetřování. I tak jsem nebyl zklamaný. Jistě, hodně za to může vaše skvělá režie. Dále rozhodně fantastický Trojan, ještě snad lepší Vetchý a samozřejmě úžasná Terezka Ramba. Ale pro všechny tři já mám velkou slabost. Takže díky, že jste je nahnal do jedné scény. Vaše detektivky mají vždy spád, atmosféru a hlavně tu dávku napětí. Toho si já cením nejvíce. Ale jak už jsem zmiňoval na začátku, tak umíte lépe, vaše přechozí mini série s Trojanem a Dvořákem byly znamenité. Anebo Labyrint s Langmajerem. I tak mi epizody utekly jako voda a přál bych si více takovýchto seriálu. (65 %) ()

Galerie (146)

Zajímavosti (22)

  • V úvodní scéně při přednášce na policejní akademii se v komparzní roli znalce objevuje spoluautor scénáře Josef Mareš. Za přednáškovým stolem dále sedí jako znalec i životní kamarád obou scenáristů Tomáš Kozák. Třetím nemluvícím znalcem je Otto Stehlík, po němž scenáristé pojmenovali postavu docenta. Druhý ze spoluautorů scénáře, Jan Malinda, se z časových důvodů natáčení nemohl zúčastnit. (fallrock)
  • Ve 38. minutě je na dveřích kanceláře vidět hodnost a titul doc. Stehlíka (Ivan Trojan), je zde hodnost kapitána a titul PhDr. (Winster)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama