Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(3)

Obsahy(1)

Docent Stehlík (I. Trojan) se téměř administrativním omylem dostává z policejní akademie na oddělení vražd. Padne do týmu hned poté, co kriminalisté začínají vyšetřovat brutální vraždu mladé dívky v lese u Prahy. Snaží se být užitečný jako specialista na psychologické profilování vrahů, ale na oddělení ho mají všichni za blázna, a tak ho neúprosný šéf tvrďák Šera (O. Vetchý) posadí do kanceláře s extrémně problematickou Fousovou (T. Ramba). Věří, že si navzájem znechutí práci natolik, že z oddělení odejdou. Netuší, že stejně jako jeho áčkový tým přezdívaný „Dvojčata“ (M. Taclík a M. Hádek) budou nakonec tito dva notoričtí potížisté velmi cenní nejen v kanceláři, ale i v terénu a možná, že nejen u jedné vraždy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (196)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

samotný případ sériového vraha, jehož činy si za víc jak deset let nebyl nikdo schopný spojit, natož aby se k němu někdo dostal jakkoliv blízko je ok a má potenciál na slušnou detektivku. Jenže pak je tady to všechno okolo a já se zdráhám uvěřit, že Docenta mají na triku stejní scénáristé jako Případy 1. oddělení nebo Devadesátky. Ještě bych to jakžtakž chápal pokud by šlo o jakousi Marešovu pomstu policii, jenže velmi pravděpodobně nejde a většina věcí je tu myšlena smrtelně vážně. Co se týká postav, tak tady je králem Ivan Trojan, který svého docenta zvládá s prstem v nose a nakonec mu i odpustíte, že se na konci zpronevěří všem zásadám, za které tolik bojoval. Zbytek je bohužel jedno neštěstí vedle druhého. Vetchý tu buď jen křičí, nebo se tváří že mu umřelo štěňátko a už delší čas ve mě klíčí podezření že on vlastně neumí moc dobře hrát. Ramba - kterou mám jinak za celkem schopnou - tady hraje sebestřednou, uječenou k*ndu, která potřebuje všem ukázat že není protekčním spratkem a přesně proto se jako jeden takový chová (přičemž to že je/není dcerou nějakého ministra nemá na příběh vůbec žádný vliv a nikam se to za celou dobu neposune a nic z toho nevyplyne). Poté tu máme dvojku "geniálních" detektivů. kteří jsou všem dáváni za vzor, ale s jejich přístupem by normálně nevyřešili vůbec nic. Korunu tomu nasadí v poslední díle, když před nimi zdrhá pachatel jehož fotku mají v ruce a ujede před nimi autem které hledají a jim to nepřijde zvláštní, nikam to nenahlásí a nijak to dál neřeší. To mě přivádí k samotnému pachateli, což byl nakonec takový blb, že je záhadou jak dokázal policii unikat tak dlouho. Na druhou stranu pokud má policie víc Taclíků a Hádků, tak to vlastně ani záhada není. Samotné vyšetřování pak alespoň občas snese přísnější měřítka, ale i tady se dost sází na náhodu a slibovaný "konflikt" policejní praxe a teorie založené na psychologickém profilování je díky tomu, že k žádnému profilování vůbec nedojde absolutně žádný. Strach je sice zkušený režisér a až na slow motion scénu kdy se Tereza Ramba snaží napít (ta scéna sama má pocitově tak půl hodiny) mu v technické stránce není moc co vyčítat, ale bohužel s takhle špatným scénářem by nic lepšího nevytvořil ani Martin Scorsese...40% ()

Anet21 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

⚪Ako celok slabota, prvý diel ešte uchádzajúci rozbeh, potom len dojazd na neutrál - všadeprítomné nesympatické postavy, prípadne postavy bez zmyslu výskytu v deji (minister, otec docenta, žena docenta), množstvo postáv je zbytočne afektovaných, kričia, sú permanentne urevané a premúdrené (Ramba, Vetchý), samotný vrah je vraj génius, ktorý sa ale správa ako úplný amatér, scenár má postupne diváka za hlupáka, najprv ho dve časti zahlcuje vyslovene tonou nepotrebných informácií, ktoré sa ešte neustále opakujú, kto, kde, kedy, ako, s kým, ktoré by sa dali na polovicu okresať, aby posledný diel potom nahadzoval detektívom jednu deus ex machina za druhou a xy príhodných nálezov a výpovedí.⚪Samotný motív unášania cudziniek, ktoré pracujú na čierno a nikto ich nehľadá tiež nie je nič inovatívne, čo by asi ani nevadilo, ak by to bolo aspoň spracované dobre, s postavami, ktoré si divák obľúbi. Slabota, priemerný scenár a priemerné výkony, teda priemer na úrovni každej inej modernej českej detektívnej minisérie.⚪ ()

Reklama

KafuR 

všechny recenze uživatele

První dva díly se mi líbily, ale ten poslední byl celkem zklamání. Možná ale bylo nutné, aby si Mareš s Malindou po 1. oddělení založeném na skutečných případech vyzkoušeli něco fiktivního a přitom si šlápli do každého klišoidního bahna všude, kde se to nabízelo. A také doufám, že se z toho poučí. Protože na klišé, spoléhání na náhody a idiotské chování hlavních protagonistů tu máme tuny jiných kriminálek, a já naopak doufal, že scénáristi fiktivní případ (který teda má potenciál) postaví na realistickém (nebo alespoň realisticky vypadajícím) vyšetřování. Ale bohužel, poslední díl udělal z vraha (schopného 10 let unikat policii) hlupáka (několikrát), finální expozice na místě činu doc. Stehlíka vyzněla spíše tragikomicky a korunku tomu nasadili scénáristi se zakončením, kde se všichni poplácají po zádech, přestože se většina z nich zachovala jako amatéři/hlupáci. Ale na ty první dva díly snad budu vzpomínat rád. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

No, tak detektivku si seňor Strach zkusil a teď už hurá zpátky do pohádky. Takle ne čoveče... Ještě ten první díl tomu dal docela atmošku a jakousi naději lepších zítřků. Ale poslední díl to uplně zazdil, zpomalil a odnapnul :o). Trochu mi přišlo zbytečný, že se to mělo tendenci podobat Případům 1 odd. Tím Vetchým to byl prodle mě špatnej tah, i když to zahrál jako dycky suprově, ale měli tam šoupnout někoho jinýho. Proti Trojanovi nic nemám, i když tohle si podle mě za rámeček uplně nedá. No, ale co mi pije krev od začátku, tak Ramba, já tu ženskou prostě nemůžu ani cejtit v jakýmkoli filmu... ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

"Ta by na tu hubu měla mít zbroják." Pane Strachu umíte lépe. Přesto mě Docent vlastně bavil od začátku do konce. Původně jsem si myslel, že tenhle mini seriál bude mít tři případy v každém jednotlivém díle. Nakonec se jedná o jedno vyšetřování. I tak jsem nebyl zklamaný. Jistě, hodně za to může vaše skvělá režie. Dále rozhodně fantastický Trojan, ještě snad lepší Vetchý a samozřejmě úžasná Terezka Ramba. Ale pro všechny tři já mám velkou slabost. Takže díky, že jste je nahnal do jedné scény. Vaše detektivky mají vždy spád, atmosféru a hlavně tu dávku napětí. Toho si já cením nejvíce. Ale jak už jsem zmiňoval na začátku, tak umíte lépe, vaše přechozí mini série s Trojanem a Dvořákem byly znamenité. Anebo Labyrint s Langmajerem. I tak mi epizody utekly jako voda a přál bych si více takovýchto seriálu. (65 %) ()

Galerie (146)

Zajímavosti (22)

  • V jedné scéně vidíme rozhovor velitele Šery (Ondřej Vetchý) a Lukáška (Oldřich Navrátil), během kterého Lukášek prohlásí, že pochází z Třebíče, které je Navrátil skutečně hrdým rodákem. Následně se ptá i Šery, který mu řekne, že pochází z Okříšek, tedy městysu na cestě mezi Třebíčí a Jihlavou. Zřejmě ani zde se pak nejedná úplně o náhodu, jelikož Ondřej Vetchý pochází z Jihlavy. (BrMikes)
  • Když lékaři sdělují docentu Stehlíkovi (Ivan Trojan) zdravotní stav jeho otce, tak je za jedním z doktorů vidět v televizi předpověď počasí České televize. (Anglicankaaa)
  • Když policisté počítají vesty ve skladu filmařů, visí na zdi chodby za producentem plakát z filmu Laputa (2015) s tváří Terezy Ramba, která v seriálu hraje kapitánku Moniku Fousovou. (PenelopaW)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno