Reklama

Reklama

Memphiská kráska

  • Velká Británie Memphis Belle (více)
Trailer

Úspěšný válečný film o jednom z nejznámějších bombardérů druhé světové války se odehrává v květnu 1943 a jeho hrdiny jsou sehraná desetičlenná posádka bombardéru B-17, nazvaného Memfiská kráska. Na jeho palubě se má posádka vydat na poslední nálet a po něm má být převelena do USA. Byla by první, které by se podařilo přežít pětadvacet nasazení. Jenže cílem náletu je letecká továrna v Brémách. Všichni vědí, že pravděpodobnost úspěšného návratu je minimální. Není divu, že mají strach a jejich nervové vypětí je větší než u jiných posádek. Vždyť šanci na návrat domů mají nadosah, a přece téměř nedosažitelnou. Napětí zvyšuje mlha, kvůli níž musí být start odložen. Když se konečně ocitnou ve vzduchu, čeká je útok nepřátelských stíhaček. Nad Brémami kvůli mrakům není vidět cíl a kapitán Dearborn rozhodne opakovat přelet, protože nechce zasáhnout civilní oblasti. Po úspěšném shození bomb obrátí k návratu. Cestou je letoun několikrát zasažen, několik mužů zraněno, přestane fungovat elektrika, začnou ztrácet palivo. Přesto se nevzdávají a zarputile míří k domovskému letišti. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Válečný snímek vzdávající holt všem letcům z období 2. světové války. Nebyli to jen letci RAF, ale i bojovníci používající tzv. létající pevnosti. Příběh inspirovaný skutečnými hrdinskými činy je jeden z nejlepších filmů roku. Napětí dokáže vtáhnout do děje a vytvořit představu složitého válčení ve vzduchu v tak ohromném stroji. Mohou přežít konflikt, mohou se vrátit, ale nemusí bezpečně přistát. Paradoxy, které se nedají vymyslet. To je prostě válka. Hvězdné obsazení většinou przní reálnost díla, ale tady se jedná o světlou výjimku. Všichni pochopili jednotlivé charaktery svých postav a tak to mnohdy vypadá, jako přímý přenos. Ani na výpravě se nijak nešetřilo, i když je fakt, že nijak složitá není. Nezapomenutelný divácký zážitek je pro znalce oné doby zaručen. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pro fanoušky historických letadel...vlastně jenom pro ně. 1) Flyboys odlétají na svůj poslední bojový let. Jistě lze pochopit nervozitu i selhání jednotlivců, zvláště, když je odchod z válečného pekla na dosah ruky, ale film předvádí hysterické chování většiny posádky za letu a u některých i před ním. Kde jsou zkušenosti z dvaceti čtyř předchozích bojových operací?_____ 2) Polovina osazenstva jsou nesympatické postavy s psychopatickými rysy._____ 3) První hodinu tvoří fádní seznamování s vojáky, aby pak divák sledoval jejich hysterické chování na palubě._____ 4) Film je výrazně hůře hodnocen na IMDB (69 %) oproti aktuálnímu stavu na ČSFD (78 %)._____ 5) Vzhledem k množství faktických nepřesností a chyb nemohu snímek vnímat ani jako informaci o válce._____ 6) Výstižný koment: danny79***. ()

Reklama

mazzarek 

všechny recenze uživatele

Je to veliká škoda, že si tento příběh nezasloužil (zatím?) lepší filmové zpracování. Pokud někdo viděl dobové záběry, tak by si všiml, že po přistání běžely všechny motory, spodní střelecká věž a všechny kulomety byli na svém místě. Pokud někdo točí něco podle skutečné události, tak by si neměl vymýšlet. ()

Aldamir 

všechny recenze uživatele

Objektivně to určitě není nejlepší film na světě, nejspíš ani nejlepší válečný film, ale přesto bych se na něj byl schopen dívat pořád dokola. Je totiž ukázkou toho, jak se dá natočit kvalitní film i bez hvězdného obsazení. Výborná psychologie postav, slušný start kariéry třeba pro Billyho Zanea, Seana Astina nebo Matthewa Modina, alespoň pro mě životní role Erica Stoltze, vynikající, byť v posledních deseti minutách trochu čitelný scénář a v podmínkách americké válečné kinematografie velmi vzácný příběh nevystavený na individuálním hrdinství, ale na síle kolektivu. Když v závěru letu zpočátku se svou smrtí smířený fatalista D.B.Sweeney zuřivě točí klikou ručního vytažení podvozku a kříčí "my tady přece neumřem" nebo když plukovník Harriman předčítá tomu otravnýmu novináři dopisy od příbuzných mrtvých letců, vždycky brečim jako malej kluk. A nikdy nezapomenu na hlášku Billyho Zanea, když mu těžce zraněný Stoltz zkolabuje v náručí, jemu se podaří ho oživit a ucedí: "Zkus to ještě jednou a zabiju tě..." Pouze třešničkou na dortu je nádherný soundtrack. 100,5%, kdyby to šlo... ()

greghouse 

všechny recenze uživatele

Díky tomuhle filmu se B 17 stala mým nejoblíbenějším letadlem druhé světové války :-), ale je to už dávno a přeci jen po přečtení biografie velitele Krásky kapitána Morgana ( ano jako ten rum ;-))koukám na film trochu jinak ale z nostalgie *****. Ten film má super hudbu parádní obsazení a skvělou atmosféru, vidíme zde stísněnost bombardéru podobně jako je vidět omezený prostor v Das Boot. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (17)

  • Ve filmu bombardéry doprovázejí stíhačky P-51 Mustang. Příběh Memphiské krásky se odehrává v roce 1943, ale Mustangy začaly být jako doprovod nasazovány až počátkem roku 1944 a byly schopné bombardéry doprovázet až do Berlína a zpět. V roce 1943 doprovod zajišťovaly americké P-47 Thunderbolt nebo britské Spitfiry. (Foxhound#1)
  • Ve filmu je poslední misí Memphiské krásky útok na leteckou továrnu v Brémách. Ve skutečnosti byl útok na Brémy její 21. misí a poslední, tedy 25., byl útok na přístav v německém Wilhelmshavenu. Některé zdroje pak uvádí jako poslední cíl ponorkové doky ve francouzském Lorientu, na každý pád však nikoliv Brémy. (Foxhound#1)
  • V záběru, kdy je vysouván podvozek, je možné spatřit dolní otočnou kopuli, která však upadla již dříve během souboje s německým letadlem. (N...N)

Reklama

Reklama