Reklama

Reklama

Vymítač ďábla: Znamení víry

  • USA The Exorcist: Believer (více)
Trailer 6

Příběh nového Vymítače ďábla začal na Haiti, kde fotograf Victor (na Oscara nominovaný Leslie Odom, Jr.) přišel před dvanácti lety v důsledku katastrofálního zemětřesení o těhotnou manželku. Naštěstí se podařilo zachránit novorozenou dcerku Angelu, o kterou se Victor od té doby vzorně stará. Absolutně ho proto vykolejí, když se jednoho dne Angela nevrátí domů ze školy. Zmizela společně se spolužačkou Katherine v lese za městem a zoufalí rodiče, policisté, vojáci a dobrovolníci po nich marně pátrají. Třetího dne se stane zázrak. Dezorientované a vyčerpané dívky se objeví na malé farmě, daleko od místa, kde zmizely. Bezmeznou radost však záhy vystřídá narůstající znepokojení. Po důkladném lékařském vyšetření jsou sice Angela i Katherine označeny za zcela zdravé, jejich chování ale naznačuje, že si z toho, co prožily, odnesly víc než jen nepříjemnou vzpomínku. Zkušený exorcista by na první pohled poznal, že jsou obě dívky posedlé. Victor je ale pragmatik, který na peklo ani nebe nevěří, dokud ho nezažije na vlastní kůži. Tou dobou už ale může být pozdě. Pro všechny. (Cinemart)

(více)

Videa (13)

Trailer 6

Recenze (139)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Podle skoupého hvězdičkového hodnocení jsem si od nového "exorcisty" radši nic moc nesliboval, a tak jsem teď příjemně překvapený. Ježto před psaním mého komentáře zásadně nečtu komentáře jiné, tak vůbec netuším, proč ho i mí oblíbenci hodnotí tak nízko. Že by snad všem tolik vadilo, že se jim někdo opovážil sáhnout na ikonickou klasiku? Já ovšem na tuhle exorcistickou ságu nijak fixovaný nejsem, takže jsem nad věcí a za mě jde o nadprůměrně záživný film o posedlosti. Pěkný prolog z Haiti. Vesměs sympatičtí a výrazní herci v rolích zajímavých a výrazných postav. Dobré výkony i působivé masky posedlých náctek. Poněkud neobvykle delší úvod považuju za plus, velmi pozvolné houstnutí a temnění atmosféry jsem si užíval. A že závěrečná parodie na exorcismus připomínala spíš estrádu nějaké charismatické křesťanské sekty? Budiž, já se ale bavil náramně. A jako bonus malá role pro "Regan" a podstatně větší pro její stařičkou "matku", skvělý nápad. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Viděno v kině. Scény na Haiti byly velmi zajímavé a pěkně se na ně koukalo. Příběh se pak tady od toho odpíchne a ocitneme se kdesi v americkém městečku. Přiznávám se, že vyznávám klasické lekačky a naháněčky. Ty mám mnohem radši. Na těch dvou posedlých holčinách se maskéři pěkně vyřádili, ale to k takovým filmům patří. ()

Reklama

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

"Až ten film dorazí, tak už tu snad nebudu. Ale pokud existuje duchovní svět a já se budu moci vrátit, plánuji posednout Davida Gordona Greena a udělat mu ze života peklo." - William Friedkin... Radikální a nekompromisní ve svých stylistických postupech a stejně tak i názorech, o čemž jsem se mohl sám přesvědčit během našeho krátkého setkání na karlovarském filmovém festivale v roce 2014. Friedkinův The Exorcist je bezpochyby jedním z nejvlivnějších děl v historii kinematografie. Revoluční počin, který porušuje do té doby platné žánrové konvence a jenž navždy změnil tvář hororu. Naproti tomu Greenův The Exorcist: Believer působí jako nějaký laciný mockbuster ze studia The Asylum, který pouze sprostě parazituje na slavné značce a marketingově vykořisťuje její postavy. Zvláště pak devadesátiletou Chris MacNeil, jež nás nejdříve ujišťuje o tom, že v žádném případě není exorcistkou, aby o pár minut později během provádění exorcismu oslepla a její linka vyšuměla do ztracena. Hm, vskutku působivý návrat... Když porovnám Friedkinův The Exorcist (který vyděsí, provokuje, inspiruje či donutí k následné reflexi po zhlédnutí filmu) a Greenovu nesourodou směsici otřepaných žánrových klišé, kterou už v závěru ani nelze brát vážně, tak je mi opravdu smutno z toho, jakým směrem se hororový žánr ubírá. Jakožto zdejší hororový expert tak snímku The Exorcist: Believer uděluji jednoznačný odpad! ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

poté co DGG zprznil Halloween asi někomu přišlo jako dobrý nápad, že by třeba jiné velké hororové jméno mohlo dopadnout jinak. No a nedopadlo. Znamení víry mi sice nepřišlo až tak mizerné jako vyjebání s Myersem, ale to neznamená že je to dobrý film. Atmosféra tu prakticky neexistuje, žádné nové nápady to nepřináší a za to jak Green zametl s Ellen Burstyn by si neměl nic natočit hodně dlouho. Schválně co mu svěří příště. Už dlouho tady nebyl další Jason, nebo Noční můra...40% ()

rollman1 

všechny recenze uživatele

Velký následovník legendárního hororu selhává v důležitých faktorech. Není ani děsivý, nenabízí skoro žádné momenty, jenž by diváka mohly nějak odzbrojit a mimo to je lehce zaměnitelný s dalšími kousky o vymítaní. Jen s tím rozdílem, že tento má nálepku kultovní značky. Pár dobrých scén a povedený casting dvou dívek ale nemůže zachránit špatný scénář, nulovou atmosféru a pomalé tempo. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (5)

  • Film sa natáčal v Atlante a Savannah (Georgia, USA) a Santo Domingo (Dominikánska republika). Natáčanie trvalo od novembra 2022 do marca 2023. (Arsenal83)
  • Počas výroby sa krátko povrávalo, že William Friedkin sa podieľa na tomto filme. Friedkin okamžite tweetoval: "To nie je fáma, to je lož." Ďalej uviedol, že „na svete nie je dosť peňazí ani motivácie“, aby ho prinútili akokoľvek pracovať na tomto filme. (Arsenal83)

Související novinky

Postr4datelní vévodí nominacím na Zlaté maliny

Postr4datelní vévodí nominacím na Zlaté maliny

22.01.2024

V pondělí 22. ledna 2024, den před vyhlašováním nominací na Ceny Akademie, byly oznámeny nominace na nechvalně známé anticeny Golden Raspberry Awards, které každoročně vyzdvihují spíše ty nelichotivé… (více)

Nový Vymítač ďábla je v problémech

Nový Vymítač ďábla je v problémech

12.01.2024

Hollywoodská studia Universal Pictures a Blumhouse Productions měla velké plány, co se týče nedávného oživení série Vymítač ďábla s podtitulem Znamení víry. Společnost NBCUniversal v roce 2021… (více)

Nový Spawn v roce 2025

Nový Spawn v roce 2025

02.10.2023

Jedna z nejskloňovanějších komiksových postav vůbec, Spawn Todda McFarlanea, se dodnes kupodivu dočkala pouze jedné hrané adaptace s Michaelem Jai Whitem z roku 1997 a jednoho animovaného seriálu z… (více)

Reklama

Reklama