Reklama

Reklama

Vincent

Krátkometrážní / Animovaný / Loutkový
USA, 1982, 6 min

Režie:

Tim Burton

Scénář:

Tim Burton

Hrají:

Vincent Price

Obsahy(1)

Vincent Malloy je sedemročný chlapec, ktorý fanaticky obdivuje hororvú legendu Vincenta Pricea. Dokonca si myslí, že on sám je týmto slávnym hercom a svoj život vidí ako sled morbídností páchaných najmä na jeho matke... Krátkometrážny animovaný film VINCENT je oficiálnym debutom slávneho Tima Burtona. K bábkovému príbehu nahovoril komentár Burtonov obľúbený herec, a to sám Vincent Price. (Avathar)

(více)

Recenze (342)

H34D 

všechny recenze uživatele

Je velmi zajímavé pozorovat, jak naši velikáni dnešní filmové doby začínali a jak mnoho z nich, včetně Tima Burtona, už ve svých debutech přesně označili, kterým směrěm se budou v budoucnu ubírat. Vincent je filmek o délce večerníčku, který bych dětem před spaním rozhodně nepustil... I když... Jako klasicky u Burtona je hororový jen základ a pohlíží se na něj až s pohádkovou nadsázkou, takže se nikdo doopravdy nebojí, ale všichni se cítí bezpečně uzavřeni uvnitř velmi hutné atmosféry... K tomu výborné vyprávění, které se podařilo uspořádat do rýmů a každý, kdo má rád animáče si k mému hodnocení může ještě puntík v klidu přidat. 8/10 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvnich Burtonovych filmu ma stylovou animaci, je hodne temny, ale zaroven i vtipny. Celej "film" je vlasne jedna basnicka ve ktere se misi "realny" svet s predstavivosti Vincenta. A ze ma pekne drsny predstavy. Burton uz na tomhle snimku, presto, ze ma jen necelych 6 minut ukazal, ze je vyborny reziser, ktery umi skvele skombinovat humor s hororem a vytvorit paradni atmosferu. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Ač takřka úplná prvotina Tima Burtona, Vincent je skvělou ochutnávkou a předzvěstí toho, co nám pan pohádkář zatím dal (a snad ještě mnohem více dá). Je mým oblíbeným kouskem hrůzy a upomínkou na to, že dětské fantazie se nemají brát na lehkou váhu, stejně jako ukázkou toho, jak lze poctít své hrdiny. A k tomu všemu je i libozvučný, svůj a - krásný. Stovka jako bič. ()

Nuala 

všechny recenze uživatele

Přestože mám Tima Burtona opravdu velmi velmi ráda a je to pro mě otec všech prapodivných podivínů, nečekala jsem, že mě dokáže dostat filmem trvajícím sotva pár minut. Ale, jako ostatně u Burtona vždycky, povedlo se. Šikovný příběh odvyprávěný v podobě básně, posmutnělá hudba, černobílošedá animace a dokonalý konec. Je to opravdu úžasné, že se dá vytvořit šesti minutový smysluplný příběh, který zaujme. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Velmi ponuré dílo, inspirující se hororovou tvorbou E. A. Poa. Temnou atmosféru ještě dokresluje skvěle se hodící hlas Vincenta Price. Tento krátký film se stal předzvěstí toho, co Burton v následující době natočil (i když jen málokteré z jeho budoucích děl dosáhlo takovýchto kvalit). 9/10 ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Saturnský písečný červ, který se později objevuje v Burtonových filmech Beetlejuice a Noční můra před Vánoci se poprvé ukazuje v tomto filmu, stejně jako pes maskovaný za Frankensteina, jenž je k vidění ve filmu Frankenweenie. (Morien)
  • Vincent Price se o účasti na tomto snímku vyjádřil jako o "nejradostnější věci, co se mu kdy stala; dokonce lepší než hvězda na hollywoodském chodníku slávy". (Morien)

Reklama

Reklama