Reklama

Reklama

Hříchy pro pátera Knoxe

(seriál)
Československo, 1992, 9 h 53 min (Minutáž: 54–67 min)

Režie:

Dušan Klein

Předloha:

Josef Škvorecký (kniha)

Scénář:

Dušan Klein

Hrají:

Zlata Adamovská, Miroslava Pleštilová, Vladimír Dlouhý, Petr Kostka, Pavel Zedníček, Lucie Zedníčková, Jan Kanyza, Eugen Jegorov, Karel Heřmánek (více)
(další profese)

Epizody(10)

Na obrazovku České televize se vrací oblíbený seriál detektivních příběhů, v němž jeho autoři záměrně porušují některé z pravidel, na kterých podle pátera Knoxe stojí čistota detektivního žánru. Uvádět ho bude sám režisér Dušan Klein, autorem předlohy byl Josef Škvorecký. Při premiéře v roce 1992 se seriál vysílal živě a základní otázka byla tehdy soutěžní. Ale i při reprízách si diváci mohou vyzkoušet svůj postřeh, tentokrát nesoutěžně. Správnost své dedukce si pak mohou ověřit v závěru každé epizody. (Česká televize)

(více)

Recenze (134)

Dixicz 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nápad natáčet živě, ale hrozně nevyrovnaná kvalita dílů i výkony herců. Celkově průměr. A ještě jedna věc mě vyloženě štvala – proč tam himl všichni museli pořád tak hulit!!! Jakoby herci nevěděli co dělat s rukama. Ještě to chápu v baru, tam to tak nějak patří, ale tam hulej všichni a všude. A pořád… ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Věc, jejíž hodnota vězela především v onom prvním "naživo". S opakováním se zajímavost rapidně snižuje. přesto jako nápad udělat něco trochu jiného to mělo v době prvního vysílání svojí hodnotu a i naše rodina se pravidelně scházela, aby odhalovala pachatele. Počáteční díly jsou lepší než pozdější. P. S. Desatero krásně zparodovali v dobovém satirickém pořadu Subjektiv (nemíněn jeden z uživatelů, ale pořad typu Česká soda, ba možná i lepší, který zde ani nemá profil). Např.: Upíra nesmí hrát černoch. To není projev rasismu, ale v ponuré tmě hororu by nebyl vidět. Na závěr navzdory průměrnému hodnocení vysekávám poklonu všem, kdo do toho šli, protože to musel být stres jak sviň. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Myslím, že toto bol jeden z najoriginálnejších projektov československej televízie, špeciálne v rámci kriminálnych seriáovl. Jeho tvorcovia si zaslúžia veľké uznanie. Kedysi som na ňom dosť fičal, videl som ho asi tri krát, ale dnes by som sa už k nemu určite nevrátil. Proste tá móda počiatku 90tych rokov je už pomerne strašidelná a televíznosť projektu patrí medzi jeho slabšie stránky. ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Velice originální nápad, kdy diváci sami řeší zločin v přímém přenosu, je to největší a možná jediné plus tohoto televizního počinu. Realizace je z velké části křečovitá a společně s většinou nevalných hereckých výkonů výborný námět zdegradovala. Dušan Klein je při vší úctě výborný filmový režisér, ale tohoto schematu se měl chopit někdo, kdo si víc rozumí s televizní kamerou a hektickou prací ve studiu. Zlata Adamovská není typ bohémské herečky a její věčné ospalé bloumání po baru a hotelovém pokoji, kdy neustále shání cigaretu, kafe a panáka, je velice nevěrohodné a prezentovat jí jako zpěvačku a ještě vydat ze seriálu CD s jejím zpěvem, zavání až nesoudnou perverzí. Nejvíc mě baví konec, kdy jsem při režisérově monologu přilepený k obrazovce a sleduji jaké má dýmky a jaký kouří tabák. Za to přidávám půl hvězdičky. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Seriál se svého času vysílal živě. A to zanechalo na seriálu stopy, které jsou patrné stále. Například herecké výkony. Tím, že se musí jet na první dobrou zkrátka herci nemají možnost se opravit a tak se velmi často přeřeknou nebo jim pořádně není rozumět a samotné výkony nejsou příliš přesvědčivé. K tomu naprosto příšerná hudba. Písně, které by uspali hada, zpívá navíc naprosto příšerně Zlata Adamovská. Samotné příběhy jsou trochu unylé. Postupně začíná být únavné, že se u každého případu Z. Adamovská objevuje a dokonce ho i vyřeší a to rychleji než detektivové. I úvodní proslovy režiséra Dušana Kleina jsou místy k nepochopení. Občas prostě není jasné o čem to ten muž vlastně mluví. Studiové prostředí seriálu také nepřidává. Hlasy herců se zřetelně ozývají s ozvěnou. No a scénář je slaboučký jak čaj. Vůbec nejhorší ale je, že ve většině dílů není zcela jasné, jaký hřích byl v konkrétním případě použit a tipl bych si, že některé hříchy nebyly použity vůbec. Zkrátka, tohle se nepovedlo. Viděl jsem to jednou, celé a jsem rád, že tenhle nepovedený televizní experiment mám za sebou. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (16)

  • V původních povídkách Škvoreckého je propojený svět poručíka Borůvky a Evy Adamové. Přejmenováním na poručíka na Malinu byla tato vazba v adaptacích přerušena. Lipského Borůvka tak zůstal v krimi 60. let (počínaje Zločinem v dívčí škole) a Adamovské Adamová v krimi 90. let. (NinadeL)
  • Režisér chtěl pro roli voayera Luďka Kopřivu, byl ale varován, že už je nemocný, má Parkinsonovou nemoc a přestává si pamatovat. Přesto to riskl, ale při vysílání docházelo k situacím, kdy mu museli herci napovídat, když se v roli ztratil. Jednalo se o živé vysílání. (sator)
  • Seriál se vysílal živě a diváci na konci každého dílu tipovali pachatele a zároveň pravidlo, které bylo porušeno. Ani samotní herci nevěděli, jak celý případ dopadne. To jim režie prozradila pokaždé až v přestávce před posledním výstupem. (Karlos80)

Související novinky

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Reklama

Reklama