Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od chvíle, kdy se Robert McCall (Denzel Washington) vzdal života v elitní jednotce, snaží se vyrovnat s hrůznými činy, které v minulosti spáchal, a nachází zvláštní útěchu ve službě spravedlnosti ve jménu utlačovaných. Když překvapivě zdomácní v jižní Itálii, zjistí, že jeho noví přátelé jsou pod dohledem místních zločineckých bossů. Když se události změní ve smrtící spád, McCall ví, co musí udělat: stát se ochráncem svých přátel a postavit se mafii. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (314)

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Bývalý zabiják si užívá důchod na Sicílii, ale jeho idylku naruší banda mafiánů, která mu kafrá do místních a ždímá z nich prachy, a tak se rozhodne vzít věci do vlastních rukou. Tak strašně rád bych nadšeně řekl, že od té doby jde o brutální jatka a o akční jízdu, ale bohužel to tak není a z toho pramení mé relativně bolestivé zklamání. Úvod je perfektní, prostředí Sicílie je famozní a lokace je ťip ťop, stejně tak Fuqua už má něco za sebou a řemeslo má v ruce a Denzel, o tom ani nemluvím. Ten chlápek se do téhle role snad narodil, jeho herecká krasojízda a charisma dělá z jeho charakteru jednoho z nejzapamatovatelnějších filmových zabijáků vůbec a když se jde na věc, jde z něj sakra strach a respekt, což se o mnoha dnešních postavách říct nedá. Tak v čem je tedy problém? No, v tom, že tohle mordování a bodání je sice jízda jako kráva, ale bohužel je v celém filmu jen dvakrát. Jednou ve městě, kde jsem se teda radostí, strachem a napětím propotil do mokra, a pak ve finále, které se ale nedá srovnávat se skladištěm nebo městečkem z předchozích dílů a oproti nim je hodně slabý odvar. Zkrátka jakoby tvůrci sázeli více na lokaci a Denzelův úsměv jak z reklamy na zubní pastu než na tvrdou a krvavou akci, kvůli které jsme na Equalizer všichni šli. Takhle je to bohužel velké zklamání a suma sumárum 5 minut akce s nevýrazným závěrem mi prostě nestačí. Kdyby přitvrdili, nebál bych se napálit plnou pětihvězdu, jelikož technicky je film na opravdu hodně vysoké úrovni. Bolestivá škoda… ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Dementizér Washington a režisér Fuckua do třetice a kupodivu se z toho vyklubal nejlepší díl týhle trilogie u který jsem jedničku odzýval a dvojku proklel. Trojka má konečně relativně normálně natočený akční scény a akce je navíc i příjemně brutální. Navíc porovnám li to opět s hnusnými a umělými digi Expendables tak tady dostaneme aspoň reálnou akci v reálném prostředí. Nic z čeho bych si sedl na prdel, ale dalo se to.60% ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Napoprvé mstil mladičkou prostitutku, kterou do bezvědomí seřezali ruští pasáci, napodruhé se zlí hošani dotkli jeho letité kamarádky. Tentokrát vyslalo duo Antoine Fuqua a Richard Wenk sousedského mstitele na přímořský jih Itálie. Po poslední akci ale neprožívá zrovna nejveselejší období, protože s dírou v těle po kulce leží u dobráckého doktora doma, zatímco malé městečko na skalnatém pobřeží nedaleko Neapole sužují nájezdy místní mafiánů, kteří dost radikálně vybírají výpalné. Náš hrdina se postupně zotavuje, klábosí s místními, užívá si vlídného prostředí i útulných kavárniček. A samozřejmě nehodlá přihlížet tomu, co se okolo děje. Je to sice (když se nic neděje) lehce kýčovité, každopádně věhlasný Robert Richardson kouzlí s kamerou, zatímco Denzel Washington s hůlkou, jinak samozřejmě bývalý elitní agent a mstitel bez masky, nabírá zpět svou kondičku. A s Dakotou Fanning, které kdysi dělal bodyguarda, měl spíš zavzpomínat na staré časy. Je to rozvážné, atmosférické a fajn, ale právě tahle prostřední pasáž je – no, už dlouhá. A na akci skoro ani nezbývá čas. Když přijde, je samozřejmě ušitá na míru jeho věku, takže zase spíš dostává přednost jeho vynalézavost a šikovnost. Ale nijak zásadně se nezapotí. A to je škoda, protože bych třeba jeden odpolední čaj za nějakou tu akcičku vyměnil... Tak či onak je chameleon Denzel znovu výborný, stárne s grácií a vlastně bych si třeba za rok klidně po téhle „poslední kapitole“ ještě jeden dovětek dal. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Uzavření životní poutě Roberta McCalla vyšlo na jedničku! Trochu jsem se před projekcí obával, aby film nespadl do vod žánrového stereotypu, tímhle totiž podle mě mírně trpěl již druhý díl, ale Fuqua to vymyslel chytře. Zasadit epilog této ságy do malebného městečka Altamonte na krásné Sicílii, to byl panečku mistrovský tah. Fakticky jsem si kamerové záběry kroužící nad těmito krajinami vychutnával plnými doušky (docela velká změna oproti okoukané Americe, že?). A když k tomu připočtu i na žánrové poměry propracovaný příběh, tak vlastně nevím, co bych reálně snímku mohl vytknout. Italská mafie nebojící se brutality totiž fakt překvapila, rozhodně jsem neočekával, s jakou naturalistickou podívanou se na mě Fuqua vytasí. Akčních sekvencí je sice docela málo, o to ale lépe funguje jejich údernost (opět v doprovodu skvělého soundtracku). Zejména úvod na vinici (který je mj. naprosto brilantně natočený) ukáže, jakým nekompromisním směrem se film vydá. Jinak kromě samotného Washingtona, který si roli stoického vysloužilého agenta CIA opět užívá do třetice naplno, potěšila i přítomnost Dakoty Fanning (již dlouhých 19 let uplynulo od Muže v ohni). Jo, tohle se fakt povedlo. Za mě dávám silných 8/10 Viděno v rámci předpremiérové projekce v Cinestar Černý Most. P.S. Jednička nepřekonaná kvůli záporákovi. Csokas je totiž jen jeden :) ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Originalitu a záporáka jedničky to nepřekoná, ale sterilní dvojku bez nápadu už ano. Equalizer naštěstí nedopadl jako například Taken a s trojkou udělali duo Washington Fuqua důstojné finále, nebo-li nechali McCalla zestárnout se ctí v překrásných kulisách Amalfi. Last chapter je překvapivě méně akční než předešlé díly a docela obstojně utváří mix křehké rodinné atmosféry pitoreskního maloměsta, které má svůj specifický spirituální náboj, vs extrémního násilí a krve, čehož se Fuqua nebojí a umí jej nadprůměrně dobře zpracovat. Úvodní scénu už sice nic nepřekoná a zdaleka se jí žádná další pasáž ani nepřiblíží, ale jako celek je třetí Equalizer hratelný. Denzel už není neporazitelný maxi-zabiják, ale zranitelný postarší muž, sužovaný démony minulosti a sem tam někomu po cestě životem nakope prdel a udělá co je správné. Přesně mezi 3-4. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (6)

  • Děj filmu se převážně odehrává ve vesnici Atrani, která leží u pobřeží Tyrhénského moře. Je to nejmenší vesnice v Itálii (0,12 kilometrů čtverečních) a patří k těm nejmalebnějším. (DJMaroko)
  • Hlavní natáčení začalo 10. října 2022 na pobřeží Amalfi v Itálii. Natáčení pokračovalo do 20. listopadu, poté se začátkem prosince přesunulo do Neapole a v lednu 2023 skončilo v Římě. (sator)
  • Medzinárodné plagáty a plagát US IMAX majú rôzne variácie frázy „The Final Chapter“ (Posledná kapitola) ako sloganu. Antoine Fuqua však v rozhovore pri propagácii filmu povedal, že prequel a pokračovanie je stále možné, ak by Denzel mal stále záujem, pričom by sa prirodzene využili technológie na omladenie herca. (Arsenal83)

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Fuqua natočí film o Michaelu Jacksonovi

Fuqua natočí film o Michaelu Jacksonovi

19.01.2023

Režisér Antoine Fuqua (Training Day, Equalizer) zdá se našel novou zálibu v natáčení filmů podle skutečných událostí. Nejprve si to vyzkoušel v otrokářském dramatu Osvobození s Willem Smithem a teď… (více)

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (více)

Reklama

Reklama