Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Shaun je obchodník, kterému nikdo neprojevuje respekt. Hádá se neustále s matkou a své dívky Liz si nevšímá. Se svým nejlepším přítelem Edem nejraději vysedává celé dny v hospodě Winchester. Liz už toho má dost a oznámí mu, že od něj odchází. Shaun si uvědomí, že mu na ní opravdu zaleží, a rozhodne se, že bude ke svému životu přistupovat zodpovědněji. Jednoho dne ráno uvidí na své zahradě neznámou ženu, která vypadá jako opilá. Když do ní strčí, žena se napíchne na kůl, a stále žije! Shaun se dozvídá, že nebezpečný virus přes noc změnil většinu obyvatel města na živé mrtvoly. Požádá Eda, aby mu byl po ruce při záchraně Liz i matky. Skupinka přeživších nakonec nachází útočiště v hospůdce Winchester... (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (1 020)

lesumir 

všechny recenze uživatele

Výborná Zombie komedie a tak trošku parodie je mnohem lepší nez Hot Fuzz! Některé momenty byly opravdu výborné a já během chviličky vykouzlil na svých rtech úsměv, který mi vydržel až do konce. Dvojka Pegg & Frost je dokonalá, když se připojí zajímavé scény a brilantní (parodující) gagy, vznikne opravdu zajímavý počin, který stejně jako Fuzz je nezařaditelný. Opravdu dobrý zážitek. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Nejzřetelnějším výrazovým rysem, jímž na mě působí většina britských nevázaných komedií, je dojem, že ten který film byl natočen bandou kamarádů, kteří ho vlastně tvořili jen tak sami sobě pro radost a vlastní pobavení. Ono to takhle doslova ve skutečnosti zcela určitě nebude :-)), ale výsledný pocit z pohodových a příjemně bezprostředních filmů to nemění :-). Stejný případ pochopitelně obstarává i "Soumrak mrtvých", jehož nejzajímavějším výstavním artiklem nejsou ani tak zmátožení a gagově vděční zombíci, jako spíš přirození a velmi sympatičtí představitelé mrtvolnou demencí "zatím" nenakažených lidí. Pěkný a zábavný snímeček, který není ani zdaleka určen jen vyznavačům zombie žánru. ()

Reklama

petaspur 

všechny recenze uživatele

Shaun je bystrý mladík, který je však příliš zaměstnán vlastním egem na to, aby si všiml, že se bledé postavy na ulicích pohybují s podivně trhanou pomalostí. Po prvním laškování se zabržděnými zombíky mu dojde, že se musí smířit s matkou, vnutit svou maličkost své nyní ex-přítelkyni Liz a přitom rozmlátit různými předměty čím dál tím přítulnější stáda zombíků. Lze však harmonický vztah s Liz stavět výš než pařby na playstationu s kamarádem Edem? ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Romantická komedie... Se zombíky! Sice je to odprostředka v pomalejším a méně vtipném tempu, jenže to předtím je natolik plný skvělých scének a povedených citací, že nelze než se výborně bavit. Partička kolem britcomu Spaced se prostě nezapřela ani v celovečerním podání. Celkově slabší momenty vyváží závěrečná studie o tom jak vlastně takový zombík po vyřešení problému končívá... Chudáček malá. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Soumrak mrtvých je skvělá a hodně vtipná parodie na ten podivný subžánr zombie hororů, který obvykle příliš originálního nenabízí a odvíjí se jen podle víceméně přesně daných zákonitostí a schematismů. Edgar Wright vzal právě tahle šablonovitá místa a dal možnost divákovi podívat se na ně z jiného úhlu - a ten s překvapením zjistil, jak může být taková trhaná zombie chůze a iracionální chování (vynikající scéna setkání s první zombie na zahradě) či likvidace zombie kriketovou pálkou (o gramofonových deskách nemluvě) vtipná... Bohužel tenhle film má dvě části - první, která má rozměry tradiční britské sociální komedie a její kvalita je v mých očích absolutní (navíc tvůrci si tu krásně hrají s divákem a jeho očekáváním, náznaky se blíží pomalu, neznatelně a hlavně v druhém plánu, což je zdroj komična a očekávání - i mírného napětí...) a druhou, od setkání s prvními zombie, kdy (čím blíže k závěru) jde jen o to rozsekat či rozstřílet co nejvíce nemrtvých a snímek postupně upadne do cyklení nejbizarnějších anihilací nemrtvých tvorů... Přesto je Soumrak mrtvých hodně vtipným a originálním příspěvkem v módní vlně filmových parodií a pro Edgara Wrighta je především předstupněm jeho následující alfaparodie Jednotka příliš rychlého nasazení... Podobné filmy: Choking Hazard, Fido, Od soumraku do úsvitu ()

Galerie (64)

Zajímavosti (75)

  • Pracovní název filmu zněl “Tea-Time of the Dead“ (Stocki)
  • Když jede Shaun (Simon Pegg) na začátku filmu autobusem, zní u toho hudba z osmibitové videohry "Lazy Jones", verze pro Commodore 64 od Davida Whittakera. (Stejšn)
  • První premiéra filmu se uskutečnila v Londýně tři dny poté, co v zemi proběhla premiéra dalšího zombie hororu Úsvit mrtvých (2004) režiséra Zacka Snydera. Oficiální premiéra ale proběhla až dva týdny po uvedení Úsvitu mrtvých. Distributoři museli promítání filmu pozdržet kvůli podobnosti názvů filmů až do 9. dubna 2004. (Stocki)

Související novinky

Edgar Wright chystá duchařinu

Edgar Wright chystá duchařinu

23.07.2020

Režisér a scenárista Edgar Wright už si pomalu připravuje svůj další projekt. Bude jím adaptace krátké povídky Stage 13, která vypráví o duchovi, jenž straší ve filmovém studiu. Od režiséra filmů… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Edgar Wright v zajetí popu

Edgar Wright v zajetí popu

24.06.2018

Režisér Edgar Wright (Scott Pilgrim proti zbytku světa, Baby Driver) si vybral svůj příští projekt, překvapivě však nebude souviset s komiksy, dospívajícími řidiči, ani zmrzlinovými kornouty. Natočí… (více)

Pegg a Frost jedou na vlastní pěst

Pegg a Frost jedou na vlastní pěst

21.01.2018

Simon Pegg a Nick Frost se proslavili hlavně díky filmům Edgara Wrighta. Soumrak mrtvých následovala Jednotka příliš rychlého nasazení a takzvanou "trilogii Cornetto" zakončila sci-fi U Konce světa,… (více)

Reklama

Reklama