Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádky Boženy Němcové si dávno získaly srdce čtenářů všech generací. Jejich televizní adaptace jsou stálicemi na televizním nebi. Jednou z nich je i pohádka "Čertův švagr". Zlá a vypočítavá macecha v ní vyžene nevlastního syna z domu. Petr se marně snaží najít práci, všude ho ale posílají k čertu. A tak jde sloužit do pekla. Jak uvidíte, nic lepšího nemohl udělat. (Česká televize)

(více)

Recenze (87)

pipapa 

všechny recenze uživatele

Milá socialistická klasika, tady ale jaksi spíchnutá horkou jehlou = vyčpělé/chladné kulisy, mdlé herecké výkony s vyjímkou přepychového Ráže v roli lucifera, Svobodové v roli staré dobré tetky a skvělé bandy loupežníků. Ale i přes veškerá negativa stále vkusná a zábavná podívaná pro dospělé a hlavně pro děti. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Miluju, když v pohádkách padá sníh. Jenže tady podkresluje velmi smutnou událost. Ovšem, bez té by tenhle příběh nemohl vůbec vzniknout. Pohádka v mnohém připomíná slavnější S čerty nejsou žerty, však obě mají stejné kořeny a taky se obě hlavní postavy jmenují Petr. Akorát, že jeden je Kuranda a ten druhý Máchal. Vladimír Ráž byl velmi příjemný, i když hrál samotného knížete pekel Lucifera. Peklo je spravedlivé a měří každému stejně. ()

Reklama

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, že přímo ve stejný rok vznikly dvě pohádky na motivy této látky od B. Němcové. S čerty nejsou žerty jsou dnes jistě právem mnohem známější a oblíbenější. Ale ani tato komornější a rozpočtově mnohem chudší verze není vůbec marná. Například Jana Březinová v roli komorné alias 'Dorotky' je skvělá! ()

cherita 

všechny recenze uživatele

Obvykle dávám těmhle studiovým poobědovým pohádkám smířlivé tři hvězdičky, tedy pokud mě na nich něco zvlášť nezaujme nebo mi naopak nevadí. Tady mě hrozně štval nesympatický hlavní hrdina, který si neustále na něco stěžuje, fňuká a nakonec Luciferovi do očí řekne, že by bylo lépe, kdyby ho vůbec nepotkal. Divím se, že se kníže pekel na toho nevděčného spratka dávno nevykašlal, a on s ním ještě chce být příbuzný. A to nemluvím o tom, že v téhle pohádce zemře asi tak deset lidí. Pravda, jsou to všechno loupežníci a není to tam nijak explicitně zobrazené, ale i tak jsem byla docela v šoku. Vlasta Janečková natočila mnohem lepší pohádky. Nechápu, proč zrovna tahle má tady tak vysoké hodnocení. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Jedné z našich nejlepších pohádech se špatně konkuruje, to je dá rozum. Ale Čertův švagr by nebyl nic extra, i kdyby existoval jen sám o sobě. Na televizní adaptaci má slušnou výpravu a Vladimír Ráž odehrál výbornou roli. Tím výčet kladů končí. Strádá zejména scénář a herecké výkony. Tedy to, na čem by měla studiová pohádka stát v první řadě. Zapamatovatelných hlášek je naprosté minimum, písničky prakticky nejsou a o nějaké atmosféře si může tenhle chutý příbuzný Bočanova filmu nechat jenom zdát. Jediné plus je obsazení Dády Patrasové. Ta by se neztratila ani v S Čerty nejsou žerty. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Když Petr (Ondřej Havelka) vysvobodí Julinku (Veronika Freimanová) od loupežníků, tak ho Julinka prosí, aby se jí ukázal. Petrovi nečekaně uvízne kouzelná čepice s pírkem na větvi stromu, v tu chvíli je vidilený a Julinka omdlí. Petr vezme zlostně čepici a je vidět, jak mu z ní přitom spadne pírko, díky kterému je neviditelný. Čepici si nasadí a přesto zase zmizí, což by se mu ale bez pírka nemělo podařit. (Sansnom70)

Reklama

Reklama