Reklama

Reklama

Čertí brko

  • Česko Andělské pero (pracovní název) (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Příběh nás zavede do městečka Pytlov na úpatí kopce Pervidle. Místní, kteří tu žijí běžným životem řemeslníků nebo sedláků možná ani netuší, že všechny jejich přestupky a nepravosti jsou pečlivě monitorovány místní pekelnou pobočkou. Hříchy zapisuje spravedlivě a neomylně kouzelné Čertí brko. Jednoho dne však přestane fungovat. Lucifer se rozhodne pověřit doručením nového čertího brka na pobočku Pervidle trochu zmateného čerta Bonifáce. Je to ten nejlepší úkol, aby se mladý čert otrkal ve světě. Bonifác se vydává do Pytlova a hned jeho první zkušeností je, že mu zdejší šejdíř kouzelné brko ukradne. Tím se spustí řetěz událostí, kdy Pytlov ovládnou místní vychytralci, lenoši a podvodníci, jimž se nakonec podaří uvěznit i samotného vládce pekel. Je na Bonifácovi, aby v sobě našel ty nejlepší vlastnosti a osvobodil Pytlov, Lucifera i získal srdce krásné Markétky. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (447)

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Říkáte si jako já, že když Lucifer je Vetchý a navíc s celou tou sestavou okolo, tak to nemůže nebýt dobrý? Tak si prohlédněte plakát. Ano, ta pohádka vyznívá přesně takto a Lucifer je navíc ten úplně nejblbší článek, který sám sráží hodnocení o dobrou jednu hvězdu. Tohle si Vetchý nezasloužil. Když už se se vším smíříte (včetně např. nekonečně otřepaného a zde zcela šmírácky použitého motivu "nepraktický vynálezce"), začnou po uplynutí zhruba třetiny filmu hlavní postavy zcela bez varování zpívat, a sice další typickou nezapamatovatelnou zamilovanou písničku, což později ještě zopakují. Že se zrovna Najbrt s Geislerem rozhodli použít ty největší mory českých filmových pohádek poslední doby, je smutné. Závažných negativ by se dalo jmenovat víc, ale jsou i positiva. Bylo fajn vidět zase jednou pospolu většinu důležitých účastníků Světu pod hlavou a Budař i tady přechází z polohy protivného snaživého ňoumy do polohy žvanící totalitní svině, z které jde opravdu strach. Venkoncem jsou postavy sympatické a typově fajn. (Ale Marek Daniel v poměrně výrazné roli nerozlišitelný od libovolného komparsisty? - proč takové plýtvání hercem s potenciálem kultovnosti? Naopak marginální čert Žáček je boží už jen svým výskytem a chci ho víc!) Je tam nejeden chvalitebný a neotřelý prvek (např. typický myslivecký převlek čertů parodovaný jejich jódlovací vizáží jen vyrazit na Oktoberfest), též pár nadějných nápadů, třeba policejní žargon připomínající "jímka hříšníka" nebo porava čertů. Brko jako ústřední prvek je vymyšleno dobře, výborně je rozveden zvrácený plán likvidce pekla (žel, vývoj k totatlitní společnosti v Pytlově je sice několika tahy nastíněn velmi zřetelně, ale nějak moc narychlo, nezáživně a ušmudlaně, jako skoro všechno v tomto filmu). Celková koncepce pekla ujde, hrubý syžet není úplně marný a nakonec to celé nemuselo být špatné. Stačilo by trochu vkusu, soudnosti, umělecko-aranžérských schopností a něco proti nudě (třeba nějakou přesvědčivost nebo tak něco). "Punk film"? To opravdu není. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Během vánoc, když dávali nové pohádky, se mi vždy povedlo odvést Alíkovu pozornost někam do prdele, třeba sem se svlíkla a začala běhat po bytě nebo vyhodila pojistky a lamentovala, že vypadnul proud, či sem mu prostě do protein šejku nastrouhala trochu rohypnolu a přidala výtažek z konopí. Ano je to tak, nesnáším nové české pohádky, jelikož až na pár výjimek to jsou strašlivý píčoviny a radši bych koukala po 28té v řadě na Tři oříšky pro Popelku než ty nový patvary. Jenže Alík se mnou ukázkově vymrdal (a to jinak než bych uvítala) a pohádky prachsprostě sosnul z netu. Takže když sem se večer přitulila na gauči a zeptala se na co se mrkneme, s úsměvem zmáčkl tlačítko play a naše chytrá TV na mě vyblafla Čertí brko. Vetchej Ondřej a Honza Čína, kterýho mám ráda asi jako lepru, no vomrdala bych se z toho. Bylo ale pozdě, vězela sem pevně v Alíkově náručí, takže svlíkat sem se nemohla a další možnosti už vůbec ne. Takže sem byla nucena sledovat jak Čína bude cumlat čertí brko. To se naštěstí nestalo a dokud nezačal zpívat, tak sem to i celkem dávala, pak mi začaly trnout zuby a měla sem chuť se brutálně zkouřit. Čína naštěstí přestal zpívat celkem rychle a tak sem byla schopná koukat dál a díky Judit Bárdos sem alespoň mohla myslet na prasárny. Každopádně po zhlédnutí pohádky až do konce musím uznat, že to nebyl tak strašlivej průser jako většina novodobých pohádek, ale na prdel sem si z toho rozhodně nesedla, stihla sem se u toho nudit a záporáci mě srali tím jak byli debilní. To, že Lucifer půjde za kokota a nechá se uvěznit s celou četou čertů, to radši nekomentuju. Takže pokud brko, tak rozhodně zelený a ne čertí. Na konec extrémní zajímavost hodná iluminátů - Před mým hodnocením tuto pohádku hodnotilo 5 555 lidí. To bude rozhodně nějaký děsně vážný znamení. ()

Reklama

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Průměrná pohádka, u které někoho oslnila Judit (můj typ to tedy opravdu není), jiného ta správná politická angažovanost ("Pyšná princezna" a král Miroslav s jejich budovatelskou propagandou náš vzor), ale dalším se zas třeba nelíbily písničky (to mě kupodivu jo). Děr v logice by se našlo opravdu dost, pojetí pekla a postavy Lucifera mi připadá krajně přiblblé (zvlášť čerti jako bezmocné figurky, obávající se popravy jsou už spíš k pláči), ale jejich herečtí představitelé se mi naopak líbili, stejně jako většina ostatních účinkujících. V současné pohádkové filmové produkci to suma sumárum není žádný zázrak, ale ani propadák. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Neměl bych dostat vocas?“ - „Ocas, rohy a startovací kopyto používáme pouze při jímce hříšníka. Jinak cestujeme zásadně v civilu. Ale to snad doufám víš?!“ Díky Ondrovi to už vím i já. Vůbec mi ten pekelný systém přišel celkem důvtipný. Film se opírá o výbornou technickou stránku, kvalitní jsou třeba i na Lvy nominované kostýmy, výprava či rovnou vítězné masky. A přestože nejde přímo o „písničkové“ dílo, min. Mám takovej pocit je zapamatovatelná. Potud spokojenost. Horší je to ale s humorem, usmál jsem se jen párkrát. Argument, že jde o pohádku a nejsem tedy „cílovka“, zde navíc příliš neplatí, neb tvůrci do ní přidali poměrně silnou paralelu s politickou situací (to velké NE pro ANO už ani doslovnější být nemohlo). Ne moc záživný příběh (spolu s jeho převážně nevýraznými aktéry) pak sice držel pohromadě, ale neoslnil. Přesto žádný průser, vidím to na lepší průměr. „A přestaň mi vykat.“ - „Proč?“ - „Nooo…když sou lidi do sebe zamilovaný, tak si tykaj.“ - „Já sem do vás zamilovanej?“ - „Jo jo, už je to tak. A vypadá to, že je to vážný.“ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Zpočátku to vypadalo, že Punk Film uvádí i punk pohádku, posléze se tohle očekávání sice nenaplnilo, ale Aleš Najbrt natočil alespoň pohádku, od které by se dala chytit poezie...což se postupem děje převrátilo v dystopii s trefnými satirickými odkazy k samotnému soudruhu premiéru Burešovi...kupování hlasů za koblihy, tedy pardon - za párky a pivo... Takže nakonec ne punk, ale pohádková politická satira! Mimochodem je pěkné takhle vidět, že Ondřej Vetchý se od dob S čerty nejsou žerty v pekle vypracoval z obyčejného čerta s hodností Vraníka až na post Lucifera...i v pekle se tedy dá udělat ukázková korporátní kariéra :-) Jenom ty muzikálové vsuvky, to bylo peklo... ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Autoři si původně pohrávali s myšlenkou, že čerti budou bez rohů. Nakonec ale menší růžky mají. [Zdroj: Totalfilm.cz] (ZHODNOTITEL)
  • Luciferův sál vznikl v bývalém kaolinovém dole u Nevřeně, 26 metrů pod zemí. [Zdroj: iDnes.cz] (rakovnik)
  • Filmaři přispěli k tomu, že díky jejich výběru lokace pro peklo (hlubinný kaolinový důl u Nevřeně), může být tato industriální památka zpřístupněna veřejnosti. Kvůli natáčení totiž musel být zbudován nový portál, dosud se do nepřístupného dolu lezlo betonovou rourou. (rakovnik)

Související novinky

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

Reklama

Reklama