Reklama

Reklama

31. Český lev - Ceny České filmové a televizní akademie za rok 2023

(pořad)
Zábavný
Česko, 2024, 130 min

Režie:

Michael Čech

Scénář:

Petr Koubek, Marek Eben

Účinkují:

Marek Eben (moderátor), Jan P. Muchow, Jenovéfa Boková, Marek Doubrava, Václav Havelka, Milena Steinmasslová, Karolína Lea Nováková, Denisa Barešová (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Přímý přenos slavnostního předávání výročních filmových cen z Dvořákovy síně pražského Rudolfina... Český lev vstupuje do své další desítky. 31. ročník slavnostního předávání výročních cen České filmové a televizní akademie představí výběr kvalitních filmů známých i z televizní obrazovky. Šanci na zisk skleněné trofeje mají v 19 statutárních kategoriích tvůrci 26 snímků s premiérovým uvedením v roce 2023. Divácky atraktivním večerem provede milý a elegantní moderátor Marek Eben spolu s plejádou předávajících hvězd. (Česká televize)

(více)

Recenze (56)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Trošku to spíše připomínalo atletický mítink. Utíkáme, honem, honem. Již dlouho jsem neviděla přenos a doufám, že jej opět dlouho neuvidím. Eben měl naprosté minimum prostoru, navíc publikum na jeho vtípky nereagovalo. Nejzábavnější tak byla Simona Peková, brněnský trilobit. Ale kolem ní to byla uspěchaná nuda. Samozřejmě až na trapnou přednášku čtenou z mobilu. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

V pohodě. Eben je fajn, kapela absolutně skvělá, scéna zajímavá, gratulace oceněným, těší mě zejména Volha, Přišla v noci, Bod obnovy, Němá tajemství a Vladimír Smutný. Peter Bebjak- výborný! Dneska mi předávání přišlo důstojné, však pepřák místo dýmu nebo propadliště bude v budoucnu s výhodou, někdy vyprovodit někoho z pódia..., nad lidské síly. 🙄 ()

Reklama

Dadel 

všechny recenze uživatele

Předávání bylo zvládnuto asi nejlépe za poslední dobu. Docela to odsýpalo, žádné trapné komické scénky, úvodní noir koláž se povedla, a Eben je prostě vtipný profík. Nápad s kouřem pobavil, byť moc nefungoval (pomyslel jsem si, že lepší by bylo propadlo, a Eben mi četl myšlenky a na konci to řekl nahlas). Nejhorší tak byl křečovitý projev Kaščejevové, kterou musel z pódia vyhánět režisér (i když by se dalo s obsahem souhlasit, dalo se to říct i ve třech krátkých větách). Výsledky: po úplně tragických nominacích  (paběrkování #annyismissing a TondySlávky, a naopak 15 nominací pro průměrné Bratry) začali sošky získávat vesměs akceptovatelní vítězové, takže jsem začal doufat, že Bratři půjdou domů s prázdnou, a pak bác ho - cena za Nejlepší film. Takže nejlepším filmem je film, který nemá ani nejlepší režii, ani nejlepší scénář, ani nejlepší herecké výkony, ani nejlepší kameru, ani nejlepší střih, ani nejlepší zvuk, ani nejlepší hudbu, ani nejlepší kostýmy, ani nejlepší scénografii..."akademici", potlesk! ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ty dvě hvězdy jsou za Marka Ebena a skvělý detektivní noir v úvodu, ale jinak to chtělo úvodní řeč Rickyho Gervaise z předávání Oscarů, kdy si nebral servítky a rovnou řekl, ať si přebírající vezmou svou malou cenu, poděkují rodičům, tvůrcům a svému bohu a vypadnou a netahají do proslovů politické agitky. Naprosto souhlasím. Ať si jdou proslovy o genderu, maminách v rachotě s děckem, rozladěnosti z výsledků voleb na Slovensku apod. dělat někam do politických pořadů, třeba k Moravcovi nebo Českého rozhlasu, případně na nějaký mítink Milionu chvilek, ale tohle má být svátek filmového umění a herectví. To kukurukuku taky nepatřilo zrovna k vtipným záležitostem. Ale jo, chápu, zase je o čem psát, o čem planě tlachat v různých televizích (holt mouka už netáhne, že?) a hádat se na asociálních sítích. Účel byl dosažen. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Loňský rok s českými filmy, se přiznám, jsem trošku odflák. Zároveň ale vím, že tam vznikla celá řada kousků, která mě zaujala na tolik, že bych je moc rád v co nejbližší době viděl. I z toho důvodu mě moc zajímalo, jak to Český lev v letošním roce sesumíruje. A musím říct, že si udržel svůj kvalitativní standard udělení lvů let předchozích. Úvodní noir scénka s detektivem Ebenem v hučce byla třeba výborná. Hezky uvedla všechny ty filmy, které jsou v nominacích a udělala to zábavnou formou. Pak to Marek Eben ještě coby moderátor poměrně hezky uvedl (a následně i uváděl, třeba nápad vykouření mě přišel vtipný) a pak už to mělo tradiční spád udělení lvů. Sem tam lepší děkovačka, sem tam horší děkovačka. Nejlepší jednoznačně u Simony Pekový, která si to ocenění zřejmě hodně zaslouží a hlavně si ho totálně užívala. Tak vtipnou děkovačku jsem možná ještě neslyšel a dost jsem se u ní nasmál. Nejhorší pak ta Ruska s tím studentským filmem, která si tam z děkovačky arogantně udělala přednášku, kterou ještě odrecitovala z mobilu. Ostuda na entou, to se na to radši měla vysrat a i když to bylo neurvalé, vůbec se nedivím, že ji režisér slavnostního večera před všemi tak sejmul. Tohle se prostě nedělá a totálně zneuctila všechny, co na tom večeru pracovali. Tohle má být oslava filmu, což zřejmě nepochopila. Navíc mě zaujaly ještě dvě věci - finální ocenění nejlepšího filmu, které akademie předala Bratrům. To mi přijde poněkud zvláštní. Vyšli s jediným oceněním, proč asi? A pak ještě ocenění Kryštofa Hádka za nejlepší výkon v hlavní roli…jenže v seriálu/mini-sérii. Nemá to být ocenění k filmům? ()

Galerie (129)

Související novinky

31. Český lev - výsledky

31. Český lev - výsledky

09.03.2024

Tradičně v pražském Rudolfinu se v sobotní večer 9.3. 2024 odehrál slavnostní ceremoniál, při kterém byli předáni Čeští lvi za ty nejpovedenější bijáky, jež jsme mohli v našich končinách na plátnech… (více)

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

Reklama

Reklama