Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za druhé světové války se britské letectvo již poněkolikáté pokouší zničit přehrady v Porúří. Zatím masivní ochranné zdi všechny útoky přestály. RAF tedy žádá konstruktéry bomb, aby vymysleli něco, čemu by přehrady neodolaly. Této nesmírně náročné práce se ujme Barnes Wallis (Michael Redgrave), kterému v provedení stojí mnoho překážek... Slavný klasický britský válečný snímek, který mimojiné velmi posloužil Georgi Lucasovi pro jeho HVĚZDNÉ VÁLKY - včetně některých takřka převzatých dialogů. (Pohrobek)

(více)

Recenze (74)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Za druhé světové války patrně nebylo větší frajeřiny, než proletět se nenápadně nad německým územím a pak z výšky 20 metrů nad vodní hladinou, při rychlosti 380 km/h, ve vzdálenosti 600 metrů od cíle vypustit hopsající bomby proti zbytečně celistvým hrázím přehrad. Tento snímek komplexně zachycuje vymyšlení plánu, trénink i vlastní akci, přičemž tempo vyprávění by sice občas potřebovalo popohnat býkovcem, ale závěrečné efektní nálety proti nacistické rychlopalbě leccos vynahrazují. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Režiséři jiných filmů o reálných válečných operacích častokrát vycpou prostor před samotnou akcí dialogovou vatou, která se vyjadřuje ke všemu možnému, jenom ne k věci. Zhruba polovinu Bořičů přehrad (což nezní o moc méně béčkově než Ďáblové v oblacích) tvoří dialogy. Dialogy jednak suše vtipné, ale hlavně o tom, co bude chtít většina diváků slyšet. Hned na začátku je před námi zřetelně vytýčen cíl i přibližná metoda jeho dosažení, zbývající dvě hodiny patří dotažení plánu, plánování a realizaci plánu. Žádné dějové odbočky, milostné linie a těžkopádná morální dilemata. Jedna scéna nás vnadí na další, od podstatného se přechází k podstatnějšímu. Takhle to bylo a takhle to má největší šanci zaujmout. Kousek citu do filmu vnáší vztah jednoho z letců k jeho psovi (!), na kterého všichni pokřikují a údajně i ve skutečnosti pokřikovali „Negře!“ (!!). Jediná ženská postava pronese nanejvýš pět vět, jinak je hrací pole plně v moci mužů. Nemám moc rád genderové škatulkování, ale Bořiči přehrad vážně jsou „chlapským“ filmem. Technické detaily, velké bomby a posuzování opačného pohlaví výhradně dle zevnějšku ale odradí jenom ty divačky, které se nenechají strhnout. 85% ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ano, závěrečná půlhodina je strhující, ale to, co se odehraje před ní, není o nic méně zajímavé. "Ďáblové v oblacích" (který trouba jen vymýšlí ty české názvy?) mě velice mile překvapili a okamžitě se zařadili mezi moje top leteckoválečné filmy. A nic na tom nemění fakt, že herci tři čtvrtiny filmu jen mluví, plánují, testují, upravují a mluví... To (a skutečnost, že film vůbec nenudí) jsou totiž právě ty věci, díky nimž se Dam Busters (s tím cz názvem si fakt trhněte) stali odlišnými a pozoruhodnými. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Neprávem opomíjený a skoro zapomenutý válečný snímek s výbornou hereckou dvojicí. Není to typický válečný film a chybí zde ohromná výprava a skvělé letecké souboje ale o to více budete obdivovat herecké výkony. Zvláště Michael Redgrave jako vědec vyvíjející bombu na zničení německých přehrad je výborný sympaťák a okamžitě si diváka získá stejně jako Laurence Naismith jako velitel pilotů je nezapomenutelný. Trochu zamrzí když už se konečně dostane na ničení přehrad tak akce už je zastaralá a hlavně se zde opakuje to samé dokola. Ale to nic nemění na faktu, že se jedná o velice povedený a zábavný válečný snímek. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

O tomto filme som si nič nezisťoval a keby sa neobjavil na jednej diskusii, tak by som o nom ani nevedel. Určite sa dá tvrdiť, že film po obsahovej stránke je mimoriadny a zriedkavý. Lebo najprv je tu nejaký nápad, ktorý sa, ale musí najprv vyskúšať a potom nájsť ľudí, ktorí ho aj zrealizujú. A práve o tom je tento film, že veľké nápady vyzerajú krásne na papieri, ale už ich realizácia do skutočnosti býva oveľa dramatickejšia. Aj keď trištvrte filmu je len o prípravách na nálet, film vobec nenudí, práve naopak, všetko od rozhovorov  z letcami až po uskutočnenie nápadu bolo prijemne spracované a aj slušne vygradovane. Herci sa svojich  rolí zhostili ukážkovo , len trocha mi vadilo to samotne finále. Bolo vidieť, že tam nemali veľa príležitosti, ako to spraviť veľkolepejšie a tak bolo vidieť len pády lietadiel či mihotajúce sa záblesky na oblohe. Ale aj tak o dramatické momenty divák nie je ukrátený. Silne 4*. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (14)

  • Filmový debut Patricka McGoohana. (Kulmon)
  • Deset procent celkového rozpočtu na film stálo 150 hodin letového času bombardéru Lancaster. V roce 1954 stál bombardér pro filmové účely 130 liber na hodinu. (KIT.HL)
  • Ve filmu je zmíněno, že vlna letící severní trasou má problémy a McCarthy letí na Sorpe zcela sám. Podrobnosti k tomuto stavu: Jedno letadlo se zřítilo po nárazu do elektrického vedení, jedno bylo sestřeleno nad Holandskem, jedno bylo nad Holandskem poškozeno a muselo se vrátit, další (H) ztratilo ještě nad mořem bombu a vrátilo se. McCarthy nalétával na Sorpe desetkrát, zasáhl ji, zničit se mu ji nepodařilo, ale vrátil se. Ve filmu toto vše není vysloveno, na konci filmu se však na tabuli s informacemi o letadlech objeví na krátký okamžik u stroje "H" (Harry) informace "early weapon lost" (brzy ztracená bomba). (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama