Reklama

Reklama

Dynastie Nováků

(seriál)
Rodinný / Komedie
Československo, 1982, 10 h 48 min (Minutáž: 47–51 min)

Režie:

Ivo Novák

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Radoslav Brzobohatý, Josef Kemr, Jaromír Hanzlík, Hana Maciuchová, Kateřina Macháčková, Taťjana Medvecká, Oldřich Kaiser, Jarmila Krulišová (více)
(další profese)

Epizody(13)

Po třináct dílů se budeme setkávat s rodinou, která prožívá své problémy i radosti. Každý člen této železničářské rodiny žije svůj život se svými nejbližšími. Život, v němž všichni dohromady vytvářejí rodinný kolektiv, a to nejen tím, že rádi a s chutí muzicírují. Rodu Nováků vévodí patriarcha Maxmilián, bývalý strojvedoucí. Jeho syn Jan vede brigádu socialistické práce na elektrifikaci. Janova dcera Lida funguje jako výpravčí a syn Martin právě dokončil železniční průmyslovku. Jen starší syn Pepa se odrodil. Je mistrem v autoservisu. Otec Jan převzal u příležitosti svých padesátin vyznamenání, může spokojeně rekapitulovat svůj dosavadní život. Jenže ta spokojenost dostala v noci trhlinu, která mu pokazila nejkrásnější den jeho života. (Česká televize)

(více)

Recenze (106)

Mani 

všechny recenze uživatele

Z mnoha důvodů je to hrozné, plné stereotipů a manipulativní, v tomto směru bych svým komentářem nosil dříví do lesa, co však stojí za sledování a kritický rozbor je zpúsob jednání a komunikace mezi lidmi v deji seriálu sobě blízkými. [Ad1] Chápu, že to vychází z reality naší společnosti, ale to je právě ten problém, lhát, zamlčovat, dělat naschvály a chovat se jako dítě je, minimálně v naší kotlině, společenskou normou. Čím jsou si lidé blíž, tím míň se mluví o důležitých detailech vlastních životů. ...Jasně, kdyby si to hned vyříkali a netáhlo se nedorozumění přes x dílů o čem by to celé pak bylo, kde by bylo to drama, jenže co to říká divákovi? "To je pochopitelný že jsi jí to neřekl", "to sou ty rodiný trable", "to má občas každej", "láska musí bolet" a podobný příšernosti... je smutný tohle "seriálový" jednání vidět v reálu u lidí co jen nevědomky kopírují ty drama stereotipy a raději budou nešťastný než mluvit narovinu, konfortní zóna a egocentrismus se nám v určitých směrech stal svěrací kazajkou. [Ad2] na seriálu je zajímavá práce s otázkou feminismu, nebo chcete-li rovnoprávnosti, nevím jak moc je to modelované, ale oproti dnešní, z řetězů utržené produkci pružných populistů si tenhle bolševický bizár skoro vychutnávám. ()

mandlova 

všechny recenze uživatele

Nevím...tento seriál jsem viděla až dost pozdě, nechytla jsem ho jako malá za totality, až v pozdější Primácké repríze a nemůžu se ubránit, i přesto mne zaujal - netypické rodinné prostředí kdy všichni bydleli takřka pospolu, úžasný dědeček Kemr a jeho nádherný model železnice, tatínkova posedlost zahrádkou...jistě,existují lepší seriály z produkce ČsTv.. ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle český seriál ani nemůžu ani řádně zhodnotit, mě moc nesedl. Nejsem zaujatý proti českým seriálům - často se jedná o dobrý průměr či nadprůměr, dokonce někdy hodnotím i plným počtem české serály. Třeba Chlapci a chlapi nebo My všichni školou povinní. Toto mě nenadclo, ani herecké obsazení, nuda prostě. Takže hodnotím s odř.ušima tak na 15% = * ()

mia.com 

všechny recenze uživatele

Me to bavilo, je to naprosta totalitni nerealna pohadka, protoze jinak bych nechapala, proc ten rezim skoncil, kdyz behem par dni udelate ridicak, prodate barak, koupite auto a vseho mate plno na vyber. Dokonce jet na dovolenou je to nejlehci na svete :D. Navic kazde zlo (cti vse, co je proti rezimu) je hned potrestano a tak to ma byt! Kazdopadne deda Max byl nejlepsi. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Mám jednoduchý vkus. Vidím Maciuchovou, vidím vlaky, takže dávám čtyři hvězdičky. Bohužel platí, že jediná opravdu silná devíza je obsazení. A to by člověk předpokládal, že scenáristé Chalupářů umí napsat chytlavé dialogy a režisér rozverného Kam slunce nechodí umí vykreslit úsměvnou atmosféru. V seriálu se odehrávají ztřeštěné situace, ale často jim chybí pointa a slovní výměny nemají takovou dynamiku, jakou by mít mohly. Nepamatuju si jedinou hlášku ani glosu. To kolejiště je ovšem boží. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (42)

  • Kapela na taneční zábavě hraje orchestrální skladbu „Festina lente“, kterou nahrála skupina Traditional Jazz Studio a složil Antonín Bílý (*1939). (sator)
  • Barevný televizor je Trinitron KV-2022MR Sony. (sator)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Reklama

Reklama