Reklama

Reklama

Velká železniční loupež

  • USA The Great Train Robbery (více)

Obsahy(1)

Film, který je považován za vůbec první western, tedy za zakladatele později tolik oblíbeného žánru. Zápletka Velké vlakové loupeže vám jistě bude známa z mnoha a mnoha jiných westernů. Čtveřice banditů nejprve přinutí telegrafistu k poslání zprávy, která zajistí neplánované zastavení vybraného vlaku. Ten poté přepadnou, s lupem prchnou, ale ne na dlouho. Download filmu zde. (HOODY)

(více)

Recenze (164)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Ty hvězdičky nejsou za to, že film je milníkem, při jehož natáčení byla použita spousta novinek (natáčení v exteriérech, pohyby kamery, prostřihy dvou paralelně probíhajících akcí a další - podrobněji zde), ale za to, že dodnes je to výborná zábava a strašně mě láká představa být v kině před sto lety a dívat se na tenhle biják s tehdejšími diváky... ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Jedná se o beznadějně zastaralý film. Mají-li němé snímky zaujmout současného diváka, musí hýřit originalitou, nápady, výtvarným zpracováním či humorem, jako např. díla Meliésova, což se v tomto případě nestalo, akční scény prostě dnešní filmy zobrazují tisíckrát líp a nic "navíc" se ve filmu nenachází. Dále mi připadají některé výjevy zbytečně naturalistické, např. ubíjení topiče tupým předmětem a jeho okamžitý vyhazov z teplého místa. Jinak mi připadá směšné hodnotit staré snímky podle toho, jak si myslíme, že působily na tehdejší obecenstvo - za prvé to s určitostí nevíme, neb jsme tehdy (až na některé výjimky) nežili a za druhé, měli bychom mluvit jen sami za sebe a né se snažit o nějakou směšnou a v oblasti umění zcela nesmyslnou objektivitu. ()

Reklama

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Lotři jako hlavní hrdinové, přepadení vlaku, střílení nevinných do zad, závěrečný masakr... neinspiroval se právě tímhle filmem Sam Peckinpah? To možná přeháním, Velká železniční loupež měla nicméně vliv minimálně na Johna Forda (Ocelový oř) a vlastně i na celý žánr. Z pohledu současného zmlsaného diváka se němé filmy těžko hodnotí, člověk je přeci jenom zvyklý jak na vizuální, tak i zvukové prvky. Pokud ovšem loupež zhlédnete kvalitně ohudebněnou, nudit se nebudou ani zapřisáhlí odpůrci westernu. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Prastará věc bez zvuku i dodané hudby, která je ale v mnohých ohledech o dost skutečnější, než většina věcí, která vzniká v dnešní době. Narozdíl od pozdějších němých děl má navíc obrovskou výhodu - krátkou stopáž. Hodinové opusy v podobném stylu dnešní divák jen stěží překousne, ale těch 12 minut je přesně akorát, aby poznal film té doby a přitom se nezačal nudit. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Kdysi skvost, dnes tento první lupičský film s muži v kloboucích působí spíše jako amatérské dílko home videa. O něčem jako westernu nemůže být zatím ani řeč. A přesto Wikipedie tvrdí, že: "Filmový western je tradiční žánr americké kinematografie. Za první film tohoto druhu je považována Velká železniční loupež (The Great Train Robbery), americký němý film z roku 1903 režiséra Edwina Stantona Portera (1870 – 1941)." Prostě všechno něčím začínalo... Viz: http://video.google.com/videoplay?docid=-7949193416885414135# ()

Galerie (5)

Zajímavosti (23)

  • První hollywoodský film s kaskadérem Frankem Hanawayem, který byl obsazen pro svou schopnost pádu z koně, aniž by si ublížil. (Mr.Critic)
  • Film mal na svoju dobu netradičné kolorovanie, hnedé interiéry a modré exteriéry. Tento efekt bol dosiahnutý tzv. virážovaním. (Raccoon.city)
  • Jako poctu tomuto filmu se rozhodl Martin Scorsese ve svém snímku Mafiáni (1990) věnovat poslední záběr, když nechá postavu Joa Pesciho vystřelit na kameru. Podobně pak ztvárnil závěr filmu Americký gangster (2007) režisér Ridley Scott, kde rovněž hlavní postava vystřelila směrem do kamery. (Mr.Ocek)

Reklama

Reklama