Reklama

Reklama

Velká železniční loupež

  • USA The Great Train Robbery (více)

Obsahy(1)

Film, který je považován za vůbec první western, tedy za zakladatele později tolik oblíbeného žánru. Zápletka Velké vlakové loupeže vám jistě bude známa z mnoha a mnoha jiných westernů. Čtveřice banditů nejprve přinutí telegrafistu k poslání zprávy, která zajistí neplánované zastavení vybraného vlaku. Ten poté přepadnou, s lupem prchnou, ale ne na dlouho. Download filmu zde. (HOODY)

(více)

Recenze (164)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Prastará věc bez zvuku i dodané hudby, která je ale v mnohých ohledech o dost skutečnější, než většina věcí, která vzniká v dnešní době. Narozdíl od pozdějších němých děl má navíc obrovskou výhodu - krátkou stopáž. Hodinové opusy v podobném stylu dnešní divák jen stěží překousne, ale těch 12 minut je přesně akorát, aby poznal film té doby a přitom se nezačal nudit. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Prvá skutočná pravá akčná záležitosť v ktorej nevadila ani lokomotíva ktorá išla chvíľu po lúpeži po pravej a následne po ľavej traťovej koľaji, ani dvojica cestujúcich ktorí v pravom hornom rohu pozerali presne do miestnosti kde dvojica lupičov prepadla zamestnanca stanice. Predsa len v roku 1903 bolo vidieť natáčanie filmu niečím unikátnym, aj to že sa doňho ľudia dostali ako komparzisti. ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

[2/1001] Velká železniční loupež je film z roku 1903, přesto se však jedná o vcelku zdařilý snímek, na jehož sledování je vzrušující už i samotný fakt, že je starší jak 100 let. Přestože nejspíše nejsem schopen tuto věc posoudit, myslím si, že režisér ve snímku zkoušel značně improvizovat, takže se v něm objevily na začátek 20. století dost šokující a kontroverzní věci. Musím se přiznat, že jsem byl opravdu velice příjemně šokován a navíc se můžu pochlubit, že jsem viděl pěkně starý film. Z Velké železniční loupeže by se mohli dost poučit i dnešní režiséři... ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Toto je další z těch revolučních kinematografických počinů, u kterých bychom spíše měli smeknout kloubouk, než se ušklíbat. Výborný děj a akce, film, který má co nabídnout. Tenkrát to musel být šok. Měli bychom si tohoto filmu cenit také proto, že položil základy podobným filmům, tj. westernům, ale i těm akčním. Záběr s koltem mířícím do kamery je geniální. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Sergio Leone to nie je, no Edwin Porter bol jedným z prvých režisérov, ktorý do svojich filmov vkladali viac než len náznaky deja. A práve vďaka tomu môžeme v legendárnom snímku vidieť kompletné prepadnutie a vylúpenie vlaku, ktoré sa nezaobíde bez mŕtvych. Úspešná lúpež sa však musí aj poriadne osláviť, lenže pri zábave sa vytráca ostražitosť, a tak musí nakoniec dôjsť k nevyhnutnému stretu so zákonom, ktorý skončí riadnou prestrelkou. Na svoj vek stále veľmi životaschopné a technicky výborne vyladené dielo, ktoré položilo stavebný kameň westernu tak, ako ho dnes poznáme. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (23)

  • Tento kultovní snímek stál pouhých 150 amerických dolarů a byl to 201. film Edisonovy filmové společnosti. (HOODY)
  • Jedná se o první z 20 rolí veterána Western Toma Londona, který byl obsazen do role strojvedoucího lokomotivy, práce ze skutečného života. (Mr.Ocek)
  • Jako poctu tomuto filmu se rozhodl Martin Scorsese ve svém snímku Mafiáni (1990) věnovat poslední záběr, když nechá postavu Joa Pesciho vystřelit na kameru. Podobně pak ztvárnil závěr filmu Americký gangster (2007) režisér Ridley Scott, kde rovněž hlavní postava vystřelila směrem do kamery. (Mr.Ocek)

Reklama

Reklama