Reklama

Reklama

Velká železniční loupež

  • USA The Great Train Robbery (více)

Obsahy(1)

Film, který je považován za vůbec první western, tedy za zakladatele později tolik oblíbeného žánru. Zápletka Velké vlakové loupeže vám jistě bude známa z mnoha a mnoha jiných westernů. Čtveřice banditů nejprve přinutí telegrafistu k poslání zprávy, která zajistí neplánované zastavení vybraného vlaku. Ten poté přepadnou, s lupem prchnou, ale ne na dlouho. Download filmu zde. (HOODY)

(více)

Recenze (164)

sta odpad!

všechny recenze uživatele

Poprvé v životě dělám něco, co se mi jinak hnusí - hodnotím jako odpad, i když si to ten film nezaslouží, ale mám k tomu své důvody. 1) V podstatě nevím, jestli bych Velkou vlakovou loupež dokázal hodnotit poctivě, poněvadž tady už se nehodnotí film, ale to, co ten film znamenal pro vývoj kinematografie. a 2) odpad dávám proto, že právě a především kvůli tomuto snímku se médium filmu začalo rovnat narativní struktuře (filmy měly už před Porterem narativní charakter, ale nedokázaly naraci vyjádřit specificky filmovými prostředky) - dokáže si někdo představit, jaké jiné možnosti médium filmu mělo? Já ne a proto odpad (a třeba mě ukamenujte)! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na svojí dobu je to něco neskutečného, ale proč jsem dal čtyři hvězdičky, a ne plný počet je pro mě jasné. Když jsem chvilku před tím viděl Cestu na měsíc, bavil jsem se u ní víc, zaujala mě víc než tento prakticky první western. Každopádně i tak je to něco, co člověk musí vidět, protože počátky filmového průmyslu jsou vložené právě v tomto a pár dalších filmech. Tvůrci v tehdejší době dokázali neskutečné divy. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Western z dávnych dôb, ktorý má prvky, ktoré k tomuto žánru neodmysliteľne patria. Western s celku komickými hereckými výkonmi, najmä hranie smrti nebolo dôveryhodné, taktiež typicky zlou kvalitou na dávne doby, ale so zaujímavým obsahom. Že je ťažké hodnotiť niečo takéto je jasné, dôležité je, aby to bolo niečím zaujímavé a mne hlavne okradnutie toľkých ľudí, takým spôsobom, nepôsobilo dôveryhodne. Nuda to nebola, ale prepad vlaku som si predstavoval inak, taktiež záverečný boj a vypátranie banditov. Úplný záver mohol kedysi pôsobiť šokujúco, chlapík na plátne obrátený k publiku a strieľajúci naň, to bol šialený motív, ktorý mohol byť však veľkým zážitkom, tým ma to asi najviac zaujalo a prekvapilo. ()

TheRoller 

všechny recenze uživatele

Prvýkrát v dejinách filmu môžme vidieť zastrelenie postavy. Zakladateľ nie len celého žánru Western, ale aj námet na veľkú časť filmov v tomto žánri. Je zaujímavé, že namiesto toho, aby film slúžil ako základná inšpirácia na zdokonalovanie nadchádzajúcich filmov s podobnou témou, slúži ako matrica, podľa ktorej sa tvoria len variácie a to aj mnoho, mnoho rokov po vzniknutí The Great Train Robbery. Ide tak o nepopierateľný fakt, že tento film už v roku 1903 predbehol svoju dobu, čo sa určitých kritérií týka, minimálne o polstoročie. A tak aj vďaka nemu, predstavujúc dôležitú časť v prekrásnej skladačke, je dnes kinematografia na takej (vysokej) úrovni. Najlepší moment: Samozrejme, namierenie banditu do kamery a výstrel. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

[2/1001] Velká železniční loupež je film z roku 1903, přesto se však jedná o vcelku zdařilý snímek, na jehož sledování je vzrušující už i samotný fakt, že je starší jak 100 let. Přestože nejspíše nejsem schopen tuto věc posoudit, myslím si, že režisér ve snímku zkoušel značně improvizovat, takže se v něm objevily na začátek 20. století dost šokující a kontroverzní věci. Musím se přiznat, že jsem byl opravdu velice příjemně šokován a navíc se můžu pochlubit, že jsem viděl pěkně starý film. Z Velké železniční loupeže by se mohli dost poučit i dnešní režiséři... ()

Galerie (5)

Zajímavosti (23)

  • Film přišel s řadou inovativních technik, včetně křížového střihu, dvojexpozice nebo pohybu kamery. (Mr.Ocek)
  • Jako poctu tomuto filmu se rozhodl Martin Scorsese ve svém snímku Mafiáni (1990) věnovat poslední záběr, když nechá postavu Joa Pesciho vystřelit na kameru. Podobně pak ztvárnil závěr filmu Americký gangster (2007) režisér Ridley Scott, kde rovněž hlavní postava vystřelila směrem do kamery. (Mr.Ocek)
  • Jedním z herců ve filmu je i G. M. Anderson, který se později stal hvězdou westernových filmů jako postava Bronco Billy. (ČSFD)

Reklama

Reklama