Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kníže Jan, nový pán kraje (M. Taclík), potká při projížďce v lese zimní vílu, jak se domnívá. Je to Kateřina (N. Votočková), dívka z nedalekého hostince, a on se do ní rázem zamiluje. Chce si ji odvést na svůj hrad a oženit se s ní. Lásce ale hodlá všemi prostředky zabránit dívčina zlá macecha (H. Ševčíková). Když se dozví, že Jan nastoupil službu u krále, zfalšuje dopis knížete a jeho jménem přikáže, aby dívku shodili z hradní věže. Bystrá Eliška (E. Geislerová), mladičká sestra knížete Jana, dopisu nevěří a neštěstí zabrání. Kolik nástrah musí Kateřina vytrpět, než se opět se svým milým setká? (Česká televize)

(více)

Recenze (53)

Finskej 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka spadá do kategorie „další z pokusů typu měl-jsem-ambice-ale-moc-se-to-nepovedlo“. Klasický pohádkový motiv měl být zjevně obléknut do kabátku „pokus o realističtější pohádkofilm rytířský,“ nohy výsledku ale podráží několik faktorů. Nepříliš přesvědčivý herecký výkon představitele hlavní mužské role. Notně unylý výkon představitelky hlavní ženské role – je pravda, že dobro a ubližovano obvykle tahá za kratší nitku hereckých možností než zlo, ale retardovaně by nutně vypadat nemuselo. Obé zmíněné už nemůže zachránit ani Hana Igonda Ševčíková, která naopak v roli ženské záporačky vysloveně exceluje. Zbývá hudba: někomu se patrně bude líbit, pro jiného ale už bude moc sladkobolná - v kombinaci s výše uvedeným už je totiž trochu na inzulín. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Hospoda na samotě mezi lesy, v ní zlá vdova - hospodská, její nevlastní dcera, kterou nenávidí a zavírá ve sklepě a mladý kníže, který se zamiluje...Taková obyčejná pohádka, která ale má všechno, co má mít a v necelé hodince nám nabízí víc, než většina výpravných slátanin z poslední doby s mnohonásobným rozpočtem. 60%. ()

Reklama

anthea 

všechny recenze uživatele

Ona to ani není moc pohádka, spíš taková balada, ale s krásnou atmosférou, krásnou hudbou a s pěknými kostými. Marek Taclík je moc pěkný milý mladý kníže, žádný princ... Nikola Votočková je tu pěkná dívčina krev a mlíko... Hana Igonda Ševčíková hraje mladou hezkou macechu a rozvernou hostinskou výborně. ()

Adiemus 

všechny recenze uživatele

To už si scénárista nemůže ověřit, že titul knížete v době pozdní gotiky (anebo rané renesance, odhaduju podle kostýmů) patřil jen vládci a že si lidé nevykali? Titul "kníže" se rozšířil až po třicetileté válce. Text písní je mi odkudsi povědomý, ale nedokážu určit zdroj. Anebo jde o velice těsnou inspiraci jinými písněmi? Navíc používání současných slov "zfalšovala list" se do historizující pohádky nehodí. Ale když se podívám na seznam režisérových počinů, mám dojem, že by se měl věnovat jiné činnosti. Hvězdičku zaslouží kostyméři a výtvarníci - včetně volby exteriérů. ()

Nique 

všechny recenze uživatele

Díky povodňovým výpadkům kabelové televize a internetu jsem z nudy zapátrala v naší staré videotéce a byla jsem vcelku mile překvapena. Zimní víla sice není kdovíjakým pohádkovým skvostem, v záplavě laciných televizních papundeklových pohádek ale určitě vyčnívá. Odlišuje se už jen tím, že snad žádný záběr nebyl natočen ve studiu. Vše se odehrává na hradech nebo v zasněžené krajině. Z filmu je sice zřetelně cítit snaha příblížit se Vorlíčkovým Třím oříškům pro Popelku (ať už samotným příběhem nebo již zmiňovaným zasazením do zimního období), nikdy to ale nezapůsobí křečovitě. Jen občas mě štvala naprostá naivita hlavní hrdinky. Naopak zase oceňuji obsazení "dabérů" Martiny Sobotky a Jakuba Saice. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Hudbu a texty složil režisér Kryštof Hanzlík, zpívá sbor Bambini di Praga. (M.B)
  • Natáčelo se také v Jizerských horách. (Karlos80)
  • Natáčelo se na hradě Křivoklát. (M.B)

Reklama

Reklama