Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Výpravný film z období pádu Římské říše, který se nedávno natáčel i na Slovensku (Spišský Hrad, Červený Kameň). Když se začne Římská říše rozpadat, opustí mladý Romulus Augustus město a vydá se na nebezpečnou cestu, aby vytvořil legii věrných - POSLEDNÍ LEGII. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (278)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Výpravná avšak mdlá a bez chuti. Tak přesně takhle by se dala tahle podívaná charakterizovat. Film se snaží svézt na úspěších jiných historických snímků ale nemá vůbec co nabídnout. Hercům se jejich role nedají věřit a co se týká akčních scén nebo celkové výpravy tak zaostává snad za každým z novodobých historických velkofilmů. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Je mi záhadou ako mohol Doug Lefler (tvorca perál ako Dračie srdce 2 či seriálov Herkules a Xena) dostať na natáčanie filmu taký slušný balík. Veď to už bol jasný prúser od začiatku. Posledná légia je proste na poslednom mieste z historických filmov za poslednú dobu. Hviezdičku dávam len za pekný pohľad na Kriváň a Spišský hrad. Kto čítal knihu - v žiadnom prípade film nepozerajte (to platí vlastne pre každého). S knihou to má spoločné len mená postáv. 20% ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

V tomto případě by nebylo od věci ještě před začátkem projekce výrazné upozornění, že se nebude jednat o historicky podložená dobrodružství. Zmatený divák by tak byl ušetřen horečnatého listování v encyklopediích a marného spojování souvislostí mezi posledním římským císařem a králem Artušem. I kdybych velkoryse pominula tuto nepříjemnost, další rány co přijdou, bude muset divák nést statečněji, než hrstka věrných, která protivnému malému Romulovi zbyla. Za všechny jmenujme šermířské souboje, za které by se nemusely stydět ani amatérské družiny na našich poutích, mizerný scénář a (ne)uvěřitelné herecké výkony. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Keltský druid Ambrosinus zná legendu o meči Julia Cézara, který byl ukryt před jeho nepřáteli na tajné místo. Legenda praví, že meč je určený pro velkého vládce. Film začíná krátce před korunovací Romuluse a ne náhodou se Ambrosius stává jeho učitelem a mentorem. Občas působí jako čaroděj, ale jeho čáry jsou jen směsí tajemna a triků. Otec budoucího římského krále Orestes vede formálně Řím, ale sám není císařem. V den korunovace vůdce barbarských Gotů - Odoacer požaduje 1/3 tehdejší Itálie. Ale Orestes, který chce odevzdat rozpadávající se říši do rukou svého syna výrazně odmítne, čímž podepíše rozsudek smrti nad svojí rodinou i zemí. Noc po Romulusově korunovaci napadnou Řím gotská vojska. Většina mužů římského generála Aurélia, kteří bránili svého vládce zemře, Romulusovi rodiče jsou zavražděni a mladý císař spolu s Ambrosiusem se stává vězněm v pevnosti na ostrově Capri. Zde Romulus objeví dlouho hledaný meč svých předků. Aurelius a jeho družina osvobodí císaře a po následné zradě římského senátora Nestora směřují do azylové Británie, kde musí čelit nejen svým gotským pronásledovatelům, ale také místnímu krutovládci, aby nakonec položili základ větší legendě než je ta jejich. Pokud zrovna nejste učitel dějepisu, máte u tohoto historického filmu s lacinější výpravou i realizací, šanci příjemně se pobavit. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděla už potřetí a stále se nějak nemohu rozhodnout, jak jej hodnotit. Podle zdejších komentářů i podle mě kvalitní předloha, takže o zvraty není ani ve filmu nouze, ale stejně postrádá napětí, jaké by měl mít a jaké měla kniha. Asi nebyl moc velký rozpočet a byť zde hrají hvězdy, které mají potenciál na to, aby film utáhly (Colin Firth, Ben Kingsley) i tváře, na které se k tomu moc dobře kouká (Aishwarya Rai, Rupert Friend), byl to tak trochu i tím dětským imperátorem film o dětech a pro děti (jenže k tomu zase vadily některé scény). Po prvním zhlédnutí jsem hodnotila 2 hvězdičkami, při dalších to bylo někde mezi dvěma a třemi. No a rozhodně nemohu prominout ani to, že Devátá legie za Hadriánovým valem zmizela roku 117 n. l. a Artuš byl (nejdříve) počátek 5. století, takže historickými fakty se film taky příliš neřídil... (taky tu legendu o Artušovi musí strčit do všeho! ) Scénář, bojové scény, hudba..., no prostě veškeré zpracování mohlo být lepší, zachraňuje to jen zmiňované herecké obsazení a kvalitní podklady pro děj, který však díky zpracování nemá šanci vyniknout. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (9)

  • Romulův trůn byl postaven speciálně tak, aby se patnáctiletý Thomas Brodie-Sangster nemohl dotknout země - lépe tak zahrál malého chlapce. (NinadeL)
  • Pro americkou verzi s ratingem PG-13 byly vystřiženy například tyto scény: uříznutí prstu Wulfila, jeho tvář po setkání s čepelí a další. (NinadeL)

Související novinky

Další maso od Marshalla

Další maso od Marshalla

29.01.2009

V ultimátním béčku Soudný den se skotský hrdlořez Neil Marshall podíval do nepříliš vzdálené budoucnosti. Ve svém novém filmu nazvaném Centurion se naopak vydá do hodně vzdálené minulosti. Konkrétně… (více)

Z Říma na skotskou Vysočinu

Z Říma na skotskou Vysočinu

26.08.2008

Může být jenom jeden! A není vyloučeno, že tím vyvoleným bude skotský herec Kevin McKidd, kterému byla nabídnuta hlavní role v chystaném remaku Highlandera. V historickém seriálu Řím, kde ztvárnil… (více)

Tintin už má obličej

Tintin už má obličej

25.03.2008

Spielberg a Jackson to s tou digitálně animovanou adaptací slavné komiksové série Tintin myslí opravdu vážně. Dokonce tak vážně, že první díl trilogie bude podle všeho dalším Spielbergovým režijním… (více)

Reklama

Reklama