Reklama

Reklama

Mezi nepřáteli

  • Francie L'Ennemi intime (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Mezi nepřáteli nám odhaluje skutečný příběh někdejší francouzské koloniální války. „Jsem si jist, že film bude mít význam i pro jiné země, než je Francie, protože ho lze srovnat s dnešní situací v Iráku.“ režisér Florent Emilio Siri. Mladý nadporučík plný ideálů (Benoît Magimel) velí základně v Alžírsku, zemi bojující za osvobození se od Francie. Zde se spřátelí s veteránem bez iluzí (Albert Dupontel) a místním mladíkem náležícím k jejich četě. Válka a její zvěrstva však brzy podrobí jeho morální hodnoty velmi těžké zkoušce. Film Mezi nepřáteli je založen na historických faktech a předkládá dobový pohled na válku. Odkrývá přeměnu vojáků v týrané vězně a spojenců v nepřátele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (142)

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Tak určitě jednoznačně oceňuji, že jsme se podívali do nové, exotické lokace a tak nedostáváme jen další pohled na Američany, Brity, Afghánistán či Vietnam. Ale zároveň je Siriho film tak naprosto nudně standardní a zaměnitelný, že jsem si ještě po první hodině říkal kde je sakra ta Diane Kruger, kvůli které jsem snímek vlastně chtěl vůbec vidět. Aha, tak nic... Naštěstí v druhé polovině dojde i na nějaké ty povinné psychomomenty, které jsou zručně natočené a klasické válečné motivy, jak vystřižené z příběhu mé nejoblíbenější (literaturu plně vykrádající) videohry. 60 % ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Průměrný válečný snímek, který se sice snaží působit "velkým" dojmem ale nenajdete v něm žádné silné scény, které by s divákem zamávali. Nejde tu ani tak o válečné scény, kterých je zde mimochodem jen pár a působí poměrně "levným" dojmem ale jde zde o to co s člověkem dokáže udělat válka. Máme zde mladého idealistického nadporučíka z kterého se postupem času stává troska a v pozdějších fázích dokonce bestie schopná umučit vězně. Je to téma, které je ve válečném žánru docela populární takže se rozhodně nejedná o nic co by překvapilo a bohužel zde to nezachrání ani zpracování, které je spolu s hereckými výkony na průměrné úrovni. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tenhle film beru jako poctu. Poctu všem co bojovali za Francii v Alžíru. Bojovali ztracenou válku o zemi, která stejně jako všechny další dřívější kolonie směřovala po druhé světové k nezávislosti vyvolané vlnou antikolonialismu. Britové i Francouzi se ,,zbavili'' po válce řady zemí - u takové Palestiny bych řekl, že dokonce s úlevou, ale Francie si Alžír hodlala udržet stůj co stůj. Alžír je Francie říkalo se a padlo to i ve filmu. Milovníky válečných filmů bude možná tenhle film nudit. Nejsou v něm žádné velkolepé bitvy, jen lokální přestřelky kdesi ve skalách, skalních průrvách a nesčetných údolích, která mají jména jen v jazyce domorodých obyvatel... Ale tak to povětšinou bylo. Boje byly izolované a dostávaly se do nich většinou jen průzkumné patroly nebo čety plnící lokální úkoly. V Alžíru velmi výrazně pomohla Cizinecká legie, která zde měla i svoji hlavní základnu. Francouzi si v Alžíru zopakovali neblahé zkušenosti ze Siamu a hlavně z Indočíny (o tomto konfliktu pojednává také francouzský film Bitva o Diên Biên Phu z roku 1992 - osobně jej nedoporučuji, leda by jste potřebovali celkovou anestezii na 125 min.). Na postavě mladého poručíka máme krásnou možnost vidět deformaci člověka uprostřed válečné vřavy. Lze namítnout, že byl voják a že se do Alžíru jako důstojník z Francie přihlásil dobrovolně. Jenže jeho úvaha, že válku lze vést civilizovaně byla mylná. Sám se pak přesvědčí jak blízko je od odporu ke zbytečnému zabíjení po afektované vraždění způsobené přetlakem na psychiku... Film měl slušný spád, bojové scény byly na úrovni a nasazená technika a výstroj bez chybičky. Zvolení herci sedli ke svým rolím na jedničku a nelze opomenout ani decentní a přesto výraznou hudbu A. Desplata. Dávám 4 Řády Čestné legie. * * * * ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Tak takúto šlehu som teda nečakal. O alžírskej vojne toho bolo natočeného veľa, ale tento film môžem zaradiť medzi to najlepšie. Realistický vojnový film, ktorý sa s ničím nesere a ukáže nám v plnej paráde telá povstalcov spálené napalmom či vyvraždenú alžírsku dedinku. Rýchly videoklipový strih dáva šmrnc bojovým scénám a spoločne s hereckými výkonmi len dotvára tento jedinečný vojnový film, na ktorý len tak skoro nezabudnem. Som veľmi rád že sa mi ho konečne po dlhých rokoch podarilo zohnať na dvd. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Psychologickou stránku filmu hodnotím velmi vysoko, popis proměny idealistického důstojníka v nepřátelském prostředí v citově otupělého veterána působí velmi reálně. Bohužel jako válečný film snímek docela selhává. I přes nesporně dobrou technickou stránku se akční scény sestávají vždy z toho samého - jednotka jde, z krytu na ní zaútočí Alžířani, pár jich pobijou a Francouzi si vlastně ani pořádně nevystřelí. Zkrátka stále stejné amatérské jednání. Z toho důvodu nemůžu dát víc. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (5)

  • Zbraně používané ve filmu na francouzské straně byly samopal MAT 49, puška MAS 1936, lehký kulomet BREN a samopal Thompson. (K98)
  • Přibližně v polovině filmu, když skupina vojáků „pustí“ na svobodu zajatce, aby ho pak následně mohla zastřelit, tak ten se před útěkem otočí a připne si na sako medaili. V dalším záběru jde jasně vidět, že ale medaile je posunuta až na klopě saka a ne u náprsní kapsy, kde byla původně. (Jimmy15)
  • Celý film bol natočený v Maroku. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama