Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do domu mladé rodiny jednoho večera vtrhne zločin zosobněný násilníkem a zlodějem v jedné osobě. Manžel na zlosyna při obraně svých blízkých sám zaútočí a zabije ho. Je obviněn a usvědčen z neúmyslného zabití a odsouzen ke třem rokům ve vězení s maximální ostrahou. Růžovou budoucnost nadějného mladého muže tak najednou vystřídá prostředí mezi zločinci nejhrubšího zrna, kde přestává platit standardní morálka a pro přežití se musí začít řídit zákony džungle, ve které se ocitl. (Nogard)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (506)

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Felon je velmi dobré vězeňské drama, které žádným aspektem daného žánru vyloženě nevyčnívá, ale naopak si bere odevšaď slušný průměr a jako celek má všehovšudy dobrý vibe. Násilí je zde dostatek, stejně tak jsou zde dostatečně poutaví dozorci i vězni a jejich charaktery a v neposlední řadě i emocionální stránka filmu. Ačkoliv v žádném ohledu není vyloženě nejlepší a z každého hlediska jsem viděl už lepší prison filmy, je ve výsledku Felon dobře stravitelnou a koukatelnou jednohubkou v čele s výborným a sympatickým Stephenem Dorffem a šikovným Waughem v režisérském křesle, jehož filmy já prostě můžu. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Tři poctivé hvězdičky za snímek, který se rozhodně nemá za co stydět. Začátek je téměř perfektní. Nečistě švenkující kamera sice znemožňuje precizní orientaci v prostoru, ale vzhledem k jejímu postupnému uklidnění až tak nevadí. Úplně první scéna je příjemně atmosférická a svou syrovostí navazuje na to nejlepší z nové francouzské vlny, s jednou jedinou výjimkou. Nesnaží se totiž - bohužel či bohudík - o natahovanou intenzitu a pomalé doznívání traumatu. Díky trefně zvolenému hudebnímu doprovodu dokaží scény patřičně zapůsobit. Snímek nenudí. Největší trefou do černého je však obsazení, kterému kraluje dvojice Dorff-Kilmer zdatně táhnoucí celý děj na svých bedrech. Problémem tak zůstávají vedlejší linie. Zcela neopodstatněně narušují hlavní děj a ke konci na plno doznívá jejich zbytečnost. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Doposud nevýraznému americkému režiséru Ricu Romanu Waughovi se podařilo natočit patrně jedno z nejlepších vězeňských dramat, které více než dobře rozvíjí železná pravidla a zákonitosti tohoto osobitého filmového subžánru. Vězeňské snímky jsou zpravidla hodně sociálně kritické a ani Zločinec netvoří výjimku ve své reflexi toho, jak zkostnatělý je systém. Prostředí subordinace si přímo zakládá na uplatňování a projevech moci, od čehož je už jen krůček k jejímu zneužívání, prostředí věznice je pak živnou půdou bujení toho animálního v nás. Režisér umně použil rastr syrovosti (bez zbytečně naturalistických scén), přičemž stěžejní úlohu hraje tíživá atmosféra. Asi je to film především pro muže, jelikož vypráví příběh z mužského pohledu a využívá mužské vidění světa. Zobrazované americké státní vězení je zdánlivým anachronismem, jakoby se tu zastavil civilizační běh v dobách patriarchálně řízeného středověku, jediné právo je právo silnějšího a jedinec tu má jen pramalou šanci (přežít). Felon je skutečně silný film, který umně nastiňuje to málo, co udělá ze slušného člověka zločince... Jak dalece je celý snímek realistický, to patrně pro většinu z nás zůstane celý život jen hypotetickou otázkou... Podobné filmy: Cela 211, Brubaker, Věznice, Prorok, R, Vzpoura ve věznici Carandiru ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Kdyby od poloviny filmu nebylo naprosto jasné, jak která postava těsně před závěrečnými titulky dopadne. Kdyby tu "dobré" a "špatné" postavy nebyly odděleny tak tlustou a viditelnou čarou, že ji musí zaznamenat i nevidomý. Kdyby celková atmosféra byla o něco klaustrofobičtější (třeba tím, že bychom jako Wade nikdy neviděli, co se děje mimo věznici). Kdyby příběhová linie byla propracovanější. Pak bych možná mohla tvrdit, že je Felon alespoň nadprůměrný film. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Klasika po šestsetdmdesáté osmé: vězeň, v podstatě nevinný, slušný a hodný chlap, versus zlí dozorci, podporující násilí pasivně i aktivně. A kupodivu mě tenhle příšerně ošolíchaný mustr nepřestává bavit, zvláště když se podaří natočit kvalitně. "Zločinec" měl jen krůček k tomu, aby si u mě vybojoval čtyři hvězdičky: s výjimkou závěru nepůsobil extra přemrštěně, kladl důraz i na psychickou a sociální složku lidských osudů, mile mě překvapil Val Kilmer, přestože se zjevně právě připravoval na roli hrocha, mrože nebo podobně tukem oplácaného tvora. Ostatním hercům nemám co vytknout - s jedinou výjimkou a tou je bohužel rovnou představitel hlavní role Stephen Dorff. Kdysi získal mou pozornost jako hajzlupír zatápějící Bladeovi, ale tentokrát mě nepřesvědčil, nedokázal mě dostat na svou stranu. Nevěřila jsem mu zamilovaného chlapa, oddaného otce, vcelku úspěšného podnikatele ani zoufalého vězně. A to je hlavní důvod, proč dávám jen 3*, druhý důvod je už zmíněná předvídatelnost díky univerzálnímu scénáři. 69% ()

Galerie (23)

Zajímavosti (18)

  • Val Kilmer, ktorý žije na neďalekom ranči v Novom Mexiku, súhlasil s účasťou na tomto filme vedľa jeho práce na filmovom investičnom programe v Novom Mexiku. (Arsenal83)
  • Na začiatku filmu mu Wadeov (Stephen Dorff) obhajca povie, že jeho kaucia je jeden milión dolárov a potom sa spýta, či má toľko peňazí na kauciu. V skutočnosti však na to, aby sa človek dostal z väzenia, potrebuje zaplatiť 10 % z tejto sumy, čo by ako právnik mal vedieť. (Arsenal83)
  • Příběh je založen na událostech, které se odehrávaly v devadesátých letech v Kalifornské státní věznici. (reqiuem)

Související novinky

The Rock zůstane akční

The Rock zůstane akční

25.03.2011

Faster byl všechno možné, jen ne akční nářez, v jaký jsme doufali. Mnohem větší porci adrenalinu slibuje Rychlá a zběsilá pětka, a ani poté se Dwayne Johnson k rodinným taškařicím nevrátí (tedy,… (více)

Reklama

Reklama