Reklama

Reklama

Ulovit miliardáře

  • angličtina Catch the Billionaire (více)
Trailer
Česko, 2009, 90 min

Předloha:

Martin Nezval (kniha)

Kamera:

Marek Jícha

Hrají:

Tomáš Matonoha, Ester Janečková, Jiří Mádl, Kateřina Pechová, David Štěpán, Josef Carda, Milan Šteindler, Radomil Uhlíř, Miroslav Etzler, Tomáš Vorel ml. (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Miliardáře touží ulovit každý i každá. Policisté, novináři, politici, umělci, dámy i chlápci od náboženství. Na úspěšného podnikatele Patrika Grossmanna je navlečena vykonstruovaná reportáž. Atmosféra zhoustne natolik, že si do něho může každý kopnout, a tím demonstrovat svou morálnost. I jeho přítelkyně, televizní rosnička, cítí, že by její kariéra mohla být ohrožena. Zdálo by se, že musí přijít nezastavitelný pád, když se v marihuanovém opojení dostaví spásný nápad… Podstatnější než příběh je odhalování vztahů a mechanismů, na nichž funguje informační společnost. Diktatury nepoužívaly Public Relations, ale propagandu. O propagandě věděl každý, ale nikdo ji nevěřil. O Public Relations neví nikdo, ale věří mu každý. Zkrátka být dnes miliardářem, není nic záviděníhodného… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (495)

Cimr 

všechny recenze uživatele

To, že je tento film mezi 200 nejhoršími podle hodnocení uživatelů čsfd je naprostý úlet, který nejsem schopný pochopit. Ale možná dojde k tomu, co Vorel předpovídá, a sice že bude Miliardář doceněn až za pár let. U tohohle projektu tomu fakt věřím. Vorel má totiž výbornou schopnost vystihnout dobu v tak bizarním zrcadle, tak zkarikovanou, až to u některých diváků budí odpor, vzpomeňte na to, jak nejdřív propadl Kouř. Mě osobně Ulovit miliardáře vyloženě potěšilo. Je to vynikající pohled na současnou společnost, který mísí typicky sklepácký humor (přehrávání) se supermoderními technologiemi, nádhernou kamerou a poutavým prostředím. Navíc všichni hrají skvěle, překvapila mě Ester Janečková, Josef Carda i Miroslav Etzler, ovšem mým hrdinou je zapřísáhlý katolícký investigativní novinář Radomil Uhlíř. Hned ta nakamuflovaná facka na začátku mě rozsekala a zírat jsem nepřestal až do konce. Zdejší uživatelé by se mohli spíš místo broušení ostrovtipu na téma - další důkaz, že česká kinematografie jde do hajzlu - zamyslet nad tím, co chtěl film říct. Ale tomu, v jakém mediálním a bulvárním absurdistánu žijeme, se budeme asi opravdu moct zasmát až za pár let. Aspoň doufám. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Pokud Miliardáře můžu chápat jako satiru, tak proč ne. Společenské kritiky já ráda. Přesto je škoda, že Tomáši Vorlovi zřejmě nikdo neřekl, že jsou autoři (ano, myslím Martina Nezvala), jejichž výlevy na filmovém plátně nemají co dělat. A že pohrdat intelektem svých diváků je přinejmenším neslušné. Ale jsem samozřejmě ráda, že si natáčení očividně výborně užil... a že se zřejmě i dnes dobře baví. ()

Reklama

Oktavianus odpad!

všechny recenze uživatele

Ne. Ne ne. Ne ne ne. Tisíckrát ne. Pro Vorlovu sklepáckou poetiku mám pochopení, když mám tedy dobrý rozpoležení. A teď jsem ho i měl. Jenže to, co ještě jakž takž začíná jako kouřová sklepácká podivnost, zvrtne se v úplnou debilitu. Hlavní problém spočívá v tom, čemu se tu říká "satira". Kdo ví, jestli režisér Vorel s Martinem Nezvalem tomu všemu, co tu ukazuje, věří, nebo si jen tak bezbřeze dělá legraci z diváků. Obávám se tomu, že věří. Jasně - politika, lobbing a média rozhodně čistý nejsou. A jakou moc má televize a vůbec média v soukromých rukou, to vidíme v poslední době víc než jasně. O to víc jsou potřeba nezávislý média a Česká televize zvlášť... No nic. Zpět k tomuhle pseudofilmu: co se tady odehrává, je naprostá kravina. Žádná satira, spíš žlučovitý vyblití internetových debat pod politickými články, který nedávají smysl. Herci to vědí, podle pokynů režiséra přehrávají a nestojí za řeč. Když nemluví a vlastně se nijak neprojevuje, na Kateřinu Sedlákovou se alespoň dobře kouká (buď je skvělá herečka, nebo má k postavě blízko; to nechci rozklíčovávat, ale hrát moc neumí). Ale jak kdokoli při smyslech mohl obsadit neherečku Ester Janečkovou... ()

Malarkey odpad!

všechny recenze uživatele

Tvůrci by se měli stydět za to, že tenhle film vůbec uvádějí do kin. Chápu, že to nemysleli vážně a měla to bejt legrace. Jenže já tomuhle druhu legrace fakt neholduju a to i přesto, že mi je jasný na co všecko chtěli útočit. Všecko je to tak hrozně umělý, že se upřímně bude bavit snad jenom v tu chvíil vyhulenej divák. Já bych tomu nakonec klidně i tu jednu hvězdičku dal, přesto že jsem jí tu nějakou dobu měl, jenže na druhou stranu si nepřeju, aby se tyhle filmy v budoucnu ještě někdy točili. A doufám, že to tvůrci taky pochopí. Jsou nějaký hranice, ale občas by se ty hranice přecházet neměly a to i v rámci komedií. A nabádat pak diváky, ať na to choděj do kina, to je vrchol, za který by se tvůrci měli spíš stydět. O to víc mě mrzí, že je film od režiséra, od kterého filmy mám rád, i když dost experimentuje. Tady to ale fakt přehnal. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Zcela v duchu sklepáckého Kouře navázal nejprve Petr Vachler v Doblba!, po té Milan Šteindler v O život a nyní opět Tomáš Vorel v Ulovit miliardáře na téma karikatury soudobé společnosti. Tahle parta byla vždycky jiná, nehladila, nepodbízela se, jen si tak jela svůj vlastní humor a já doufám, že nadále i tak budou pokračovat. A samozřejmě omezí své potomky na exhibice v rolích vedlejších. Mimochodem, na DVD je vynikající video z castingu, doporučuju, senzační. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (9)

  • Vrtulník, kterým odváží policie Grossmanna (Tomáš Matonoha) od hranic, je Robinson R44. (Cheeker)
  • Počítačová hra, kterou hraje David (David Štěpán) na začátku filmu, když se Grossmann (Tomáš Matonoha) vrátí z práce, je "Vietcong 2" od českých vývojářů Pterodon Illusion Softworks (2K Czech). Mise, kterou David právě hraje, je "Dobývání města". (Cheeker)
  • Natáčelo se také v Heřmanovém Městci. (M.B)

Reklama

Reklama