Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je předvečer prvního máje. Na návsi malé vesničky leží veliký stožár ověnčený zeleným kruhem s barevnými pentlemi, který se jako každý rok slavnostně zvedá na počest příchodu jara. Místní chlapi tady na to už mají svůj systém – pár piv, bagr a traktor – za chvíli májka stojí a jde se slavit. Jenže letos nenadále přijel Týno, herec z Prahy (I. Trojan). Místní rodák, ale dnes už spíš místní odrodilec. Už jako kluk trochu nezapadl, byl jiný, a tak mu to kluci dávali znát. Odjel za štěstím do města a stal se známým hercem televizních seriálů. A teď se přijel podívat a zdá se, že ví nejlíp, jak postavit májku. Prý pěkně postaru, ručně, aby tradice neutrpěla. A tak se vesničtí nechali v hospodě při pivu vyhecovat. Ráno s těžkou hlavou se už nadšení pro tradice nezdá být tak veliké, ale je třeba sázku vyhrát… (Česká televize)

(více)

Recenze (104)

brrumlaa 

všechny recenze uživatele

Ivan Trojan je sám o sobě skvělým hercem. Ne nadarmo patří k mým nejoblíbenějším. Jak bych tento film zhodnotila... ??? - Byl jak už sám název filmu napovídá "šejdrem". Nejvíc mě dostala hudba z filmu Dovolená s Andělem - "Starý bručoun" - Julius Fučík. K Marvanovi se hodila, ale tady mi do tohoto filmu nějak nezapadala. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Tento televizní film je komediální opravdu jen lehce, protože náznaky vtipu a humoru přehlušují konflikty, které vzešly ze starých křivd a na které na vesnici nikdo nezapomněl. Myslím si, že kdyby scénář neměl až tak dramatický náboj, mohl tento film být vtipným pohledem na radosti i strasti dnešního venkova. Mnohé dialogy byly velmi lehké (především mezi teenagery), ale celkové vyznění filmu bylo poněkud rozpačité. ()

Reklama

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Už v úvodu bych chtěl opravit slova z textu oficiálního distributora. Rozhodně nejde o "příjemnou jarní komedii o vesnici a městských zvycích". Je to spíš psychologické drama o šikaně, závisti a buranství v pravém slova smyslu. Že ani na vesnici, kdy to k sobě mají všichni dál, ale přece tak nějak blíž, to nemusí být vždy růžové a i zde se najdou případy, kdy jeden dělá druhému ze života peklo, možná ještě víc, než ve velkém městě, kde jeden na druhého spíše zvysoka sere. Komedie je to proto jen místy a pouze hořko sladká, na kterou máme my Češi, zarytí cynici, zřejmě patent, jelikož snad posledních dvacet let netočíme nic jiného. Asi jsme to ostatní zapomněli, nebo se příliš soustředili na lízání ran po komunistech. Bohužel je scénář celkem děravý a to "hořko" a "sladko" vlastně vyplňuje celý film bez toho, abychom se něco kloudného nebo nového dozvěděli. Cikánský synek, kterého ztvárňuje Trojan (ten snad hraje už úplně všude), po letech přijede na návsí, aby očíhnul, jak dopadli všichni ti, co ho z jeho rodné vísky vyhnali. A jak se přesvědčí, staré rány se nikdy nezahojí. Ve zkratce celý film. Příjemnou hořko sladkou jarní zábavu přeji. 50% ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Scenář Epsteina čerpá z historie, dojde na kelty i druhou světovou válku, je o tolik zajímavější než je běžná hollywoodská produkce, aby nakonec sklouzl ke stejnému klišé holky, co nosí brejle a pak si jednou uvědomí, že když je sundá, tak je krásná. Proč??? Proboha proč montovat toto stokrát omleté klišé do tohoto jinak velmi povedeného dílka? Nechápu. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zcela náhodně jsem narazila na tenhle polozapomenutý český TV film a byla to trefa do černého, moc se mi to líbilo, jedná se o takový ten malý-velký film pro mě. Asi jsem měla zrovna naladěno na vlnovou délku tvůrců, určitě je to i Ivanem Trojanem, jehož herecký projev mi sedí a zřejmě ho i zcela nekriticky obdivuji, v neposlední řadě je to způsobeno scénářem, tak krásně napsaným, že nedokážu hodnotit jinak... Moc pěkný komentář uživatelka pakobylka. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (4)

  • Týno (Ivan Trojan) přijíždí vozem Fiat Barchetta, jedná se o roadster vyráběný italskou firmou Fiat od roku 1995 do roku 2005. (sator)
  • Slovo „šejdr“ znamená, že je něco křivé či rozdílné od toho, jak to má být „správně“. „Šejdr“ je i pracovní směna v městské dopravě rozdělená podle dopravní špičky, tzv. dělená služba, ale také přihrávka ve sportu poslána s falší. Původ slova není jasný a češtináři se neshodnou. (sator)
  • V průběhu filmu mění Týnovo auto registrační značky. Zatímco při příjezdu a odjezdu je značka 5A3 9712, ve scéně u pálení čarodejnic se mění na 2H5 6470. (Mara97)

Reklama

Reklama