Reklama

Reklama

Před více než dvaceti lety došlo k prvnímu kontaktu mimozemské civilizace s lidstvem. Lidé očekávali děsivou bitvu nebo významný technologický pokrok. Nedošlo ani k jednomu. Mimozemšťané byli uprchlíky z vlastní planety. Stvoření byla ubytována v nouzových domovech v jihoafrickém Okrsku 9 (District 9), zatímco se státy celého světa dohadovaly, co a jak dál. Teď všem dochází trpělivost. Dohled nad mimozemšťany byl svěřen MNU, soukromé organizaci, které je osud mimozemšťanů lhostejný. Měla by ale naději na obrovský výdělek, pokud dokáže zprovoznit mimozemské zbraně, které vyžadují k aktivaci mimozemskou DNA. Napětí mezi mimozemšťany a lidmi dospěje ke svému vrcholu ve chvíli, kdy začne MNU obyvatele Okrsku 9 stěhovat do nového tábora. Jeden z agentů MNU, Wikus van der Merwe (Sharlto Copley) se nakazí mimozemským virem, který začne měnit jeho DNA. Záhy se stává nejhledanějším mužem planety – je klíčem k odhalení tajů mimozemské technologie. Vyděšený muž má jedinou možnost: ukrýt se v Okrsku 9. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (2 075)

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

když jsem viděla trailer, čekala jsem nadupaný akčnák.. takže jsem z "dokumetárního příběhu" nebyla příliš nadšená.. na druhou stranu musím uznat, že to je vynikající nápad :-) opravdu si člověk myslí, že se tohle děje :-) ale pak druhá polovina filmu nabrala směr, který jsem předpokládala :-) přeměna hlavního aktéra změnila můj názor na tento film.. k tomu sympatiční "kreveťáci", kterým začnete fandit a vojsku by jste nejradši nakopali zadek :-) a roztomilej prcek rozehřál můj mateřský pud :-) sečeteno odečteno.. film jsi určitě nenechte ujít :-) ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Naprosto nečekaně úžasné!! Neuvěřitelný spád filmu, jízda jako prase ... Velice zajímavá myšlenka, která mi připadala naprosto logická .. "vždyť takhle by to asi přibližně mohlo být ...", říkal jsem si. Excelentní zpracování, úžasné triky, fantastická akce a navrch pořádná porce brutality, která se držela na hranici "tak akorát" a nedělala z filmu samoúčelnou řezničinu, ale spíše "fantazijní dramatickou výpověď". Ten film se musí vidět, těžko popisovat ... Zatím naprosto nejlepší film s použitím "1sth person view"/všudypřítomná dokumentární kamera... Opravdu úžasné!! ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jak asi začít...nějak originálně....ale jak....no tak asi nejdřív v bodech. District 9 rovná se Nový Zéland ( samozřejmě že Peter Jackson jako producent), dále hlavně Jížní Afrika, néé Amerika, jak tu tvrdí, z té hlavně samotný režisér, dále milion emzáků, kreveťáků, žijících bezstarostně na zemi v konglomeraci s lidskou rasou a dost možná nejlepší sci-fi zápletka za posledních několik desítek let, která si absolutně na nic nehraje a divákovi film přináší v absolutně nejsyrovější podobě, kterou kdy mohla chytnout. Takže co jsem si po shlédnutí Zóny 9 odnesl? Hlavně teda zážitek, který jsem dlouhou, ale hodně dlouhou dobu nedostal a zřejmě ani nedostanu a pocit, že tohle je dost možná jedno z nejlepších sci-fi, co jsem kdy viděl. A to bez legrace. Hlavní je ale to, že podle ukázek film vypadá jako jakési Monstrum, Blair Witch nebo Rec, prostě vypadá to jako kdyby film byl točen autenticky, aby to zase přiblížilo realitu divákům krapet blíž. Opak je pravdou. Ono to ze začátku tak vypadá, ale pak se to stočí ke klasickému filmování a mně vůbec nepřišlo jako kdybych koukal na nějakou reportáž z místa činu. Prostě jsem sledoval film, který je natočen zvláštně a snaží diváka chytnout na to, co je dneska v módě, přesto člověka, který ten styl nesnáší rozhodně nezklame, protože hlava ho z akce určitě bolet nebude. To rozhodně ne. Ono by to ani nešlo, tenhle film totiž ukazuje, že za málo peněz, dokáže neskutečné věci a ještě k tomu v Jížní Africe, místě, které se zase tak často nevidí, takže prostředí samotné je natolik exotické, že to je pro film ohrmnou výhodou. A už jsem toho tady nakecal strašně moc, vypadá to jako kdybych si hrál na nějakýho odborníka a to teda nejsem, takže abych to zkrátil: District 9 je kurva vychytaný sci-fi, na který jen tak nezapomenu a jestli vůbec. Příběh se totiž vůbec s ničim nesere a to se v dnešní době musí cenit jako déšť na Sahaře. Doufám jen, že ten konec nebyl úmyslný a přibude pokračování, protože to jediné mě na celém filmu sere. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Jo, asi takhle nějak by se podle mě lidi zachovali, kdyby nad Zemí ztroskotala loď plná nevábných mimozemšťanů. Tak trochu jiná "invaze" přináší neuvěřitelné množství nápadů a dokazuje, že ne všechno již bylo natočeno. Místy ruční kamera, proložení záběry z bezpečnostních nahrávek a k tomu zajímavá dokumentární forma dodávají příbehu jistou dávku autentičnosti a formě značnou originalitu. I žánrově jde o dost pestrý počin, na což mnozí nadávají, ale mně tenhle mix sci-fi, dramatu, thrilleru, místy snad i romance opravdu zaujal, mimo jiné i tím, jak věrohodně je napsaná (i zahraná) v podstatě jediná hlavní postava... 85% ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Polovinu tohohle filmu dělá už jen to perfektní prostředí ghetta v Johannesburgu. Blomkamp se nebojí extrémů a skvěle ho využívá takže docela důležitou složkou děje jsou nelegální obchody lidských uprchlíků s ufony či mezidruhová prostituce atd. Samotná mateřská loď je skvělá a akční scény jsou výtečné a je hrozná zábava sledovat účinky ufonských zbraní (u mě vede elektrorozsračkovávač). Hlavní herec je vybranej dobře a i postavy jsou príma, že fakt jedou na sebe a až ke konci dojde k přátelství člověka-mutanta s ufonem. Fakt dobrej film. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (36)

  • Obrněný transportér, který používá MNU, je Casspir-S využívaný v Jihoafrické republice po třicet let. Auto, kterým uniká Wikus van de Merwe (Sharlto Copley), je Toyota Hilux. (Steewe)
  • Převážná většina záběrů Jižní Afriky byla z archivů. (Olík)
  • Sharlto Copley (Wikus), pro kterého byl tento snímek celovečerním debutem, nikdy neměl v úmyslu se stát hercem. Režisér si ho vybral na place během natáčení svého předchozího snímku a postavil ho před kameru jako by šlo o hotovou věc. (don corleone)

Související novinky

Neill Blomkamp píše scénář k District 10

Neill Blomkamp píše scénář k District 10

27.02.2021

Je to už dvanáct let od doby, co do kin dorazilo akční sci-fi District 9 jihoafrického režiséra Neilla Blomkampa (Elysium, Chappie). Snímek získal velmi pozitivní reakce od kritiků i diváků, byl… (více)

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (více)

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

13.07.2018

Tak nakonec ne Vetřelec, ale RoboCop. Režisér Neill Blomkamp se zapsal do paměti všech fanoušků sci-fi s povedeným District 9, po něm přišlo nevýrazné Elysium a nakonec Chappie. Mezitím ale dlouhé… (více)

Blomkampův „robocop z chatrče“

Blomkampův „robocop z chatrče“

11.07.2013

Po nečekaně, ale zaslouženě úspěšném Districtu 9 a vysoce očekávaném Elysiu zůstane Neill Blomkamp věrný žánru sci-fi. Jen tentokrát k akci a trikům připojí výraznější komediální prvky. Jeho novinka… (více)

Reklama

Reklama