Reklama

Reklama

Zbav nás od zlého

  • Dánsko Fri os fra det onde (více)
Trailer

Moderní skandinávský morytát o relativitě dobra. Snímek dánského režiséra Oleho Bornedala bývá často přirovnáván k filmu Strašáci Sama Peckinpaha, kde také sledujeme civilizovaného a městským luxusem změkčilého muže bojovat o přežití své rodiny proti lynči barbarských venkovanů. Jenže zatímco v proslulém snímku amerického klasika byla východiskem krize maskulinity hlavního hrdiny potažmo démonizace venkova, dánský film je vystavěný jako moderní parafráze na morytáty. Stejně jako staré historky o mordech a zločinech i zdejší kruté vyprávění předkládá divákům otázky stran morálky, viny a trestu či dobra a zla. Bezútěšný svět dánského maloměsta stojí rozkročen mezi klidnou idylkou pro rodiny z vyšší střední třídy a pivem i tělesnými tekutinami nasáklou každodenní realitou bílé lůzy. Během městské veselice eskalují tamní vztahy, když je gastarbeiter, jenž přišel v bývalé Jugoslávii o celou rodinu, nařčen, že zabil ženu nacionalisticky smýšlejícího předáka místní komunity. Lynčovanému muži poskytne ve svém domě útočiště úspěšný advokát. Dříve poklidné sídlo za městem se stane místem vypjaté konfrontace krvežíznivého davu a muže, jenž automaticky ctí zásady justice a právní společnosti. Stylově vytříbený snímek pojednávající o xenofobii, bezpráví a bestialitě dřímajících v základech lidských společenství se stal mezinárodní senzací především mezi filmovými fanoušky a byl uveden na řadě festivalů včetně Toronta, Pusanu a Sitges. Režisér Ole Bornedal na sebe upozornil již debutem Noční hlídač (1994), který o tři roky později ve vlastní režii předělal pro americký trh pod názvem Hlídač mrtvých v hlavní roli s Ewanem McGregorem. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (145)

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Čakať celú hodinku , kým sa opar z tej buzerácie navodenia atmosféry rozplynie a nabehne už len čokoľvek mimo obzerania prepotených a pripitých masiek , analýza ich charakterov a motivácie ich správania.....tak to Ma v tom očakávaní z toho híkania naokolo trochu pribrzdilo.Na druhej strane ten záver potešil a keby to dupalo takto celú minutáž , sekla by som aj 6ku. Kamera a figúrky a vlastne celkové spracovanie sú bezchybné , podobné produkty z týchto destinácií mám rada , len chýbala tá iskra aspoň v prvej 1/2 hodinke. Aj navodenie atmosféry ,alebo očakávanie nejakého kotrmelca sa dá divákovi preventívne pripomenúť....pretože tento snímok určite nebol postavený len na parádnej kamere.Silná 3ka , no S.D. mal podstatne údernejšiu atmosféru . Spokojná ale som , DVD však nehrozí. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Severská chladnost mě poněkud ubíjela (asi budu muset dát po dlouhé době nějakého Bergmana), čekal jsem svižnější příběh. Vyprávěnkové drama, připomínající nahodilé zápisy v kronice, se změní v momentě, kdy dojde k nešťastné události. Ta spustí doslova řetězec dalších, které vrcholí výbuchem kolektivního násilí. Hlavní aktér neštěstí není schopen zastavit lavinu, co svým následným jednáním strhnul. Problém jsem měl s jednotlivými postavami (kde vzali tolik ošklivých herců...), jelikož si žádná nenašla ke mně cestu, se žádnou jsem nesympatizoval. Předpokládám, že šlo nejspíš o tvůrčí záměr - v každém je nějaká špatnost, dřímající démon, zlo... a každý si trest zaslouží. Snímek má základní rysy balady, snad proto zamrzí, že nebyla více zapojena lyrická složka - severská příroda si o to doslova říkala. Nejsem zklamán, ale Strašáci mě brali více. p.s. díky za tip EvilPhoEniX ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Seveřané útočí. A nebojí se ničeho. Místy velmi těžko odhadnutelný snímek je nekompromisní, nápaditý, trpělivý, kontroverzní, osobitý a jak známo vychází z Peckinpahových Strašáků (jeho verze byla syrovější a chladnější, další americký remake od Roda Lurieho – 2011 – zase nabídl dle mého šťavnatější balení). Studie odlišných sociálních vrstev vygraduje finální konfrontací, která má rovněž jako Lurieho americká verze několik ne úplně šťastně vyřešených situací a logických zavrávorání, přesto je tím pravým satirickým vyvrcholením předešlého dění na plátně. Moc v rukou ožralých vesnických balíků je uvěřitelná a lákavá zároveň i díky pestré galerii postav, mezi kterou lze překvapivě najít i třeba zpěvačku kdysi populárního dánského uskupení Aqua, nevyzpytatelného otce od rodiny Lasse Rimmera nebo výborně zahraného magora Jensem Andersenem. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Tenhle film vůbec nedává tušit, v jaké peklo se nakonec zvrhne - při jeho sledování mi bylo velmi nevolno. Rozhodně výjimečný filmový počin, který mě beze zbytku dostal a k němuž je zbytečné cokoli psát, to prostě člověk musí vidět. Snad jediné, co mi zde nesedlo, byl úvodní voiceover vševědoucí vypravěčky, která se v závěru dokonce zhmotní a oznámí nám, že hlavní postavy spolu zůstaly až do smrti. Vzhledem k tomu, že se film odehrává v současnosti, působí takové prohlášení divně, protože implikuje předvídání budoucnosti. Kdyby se toto z filmu vypustilo, bylo by to podle mě lepší. ()

helljahve 

všechny recenze uživatele

No pravdu povediac, čakal som viac. Pomalý rozjazd v ktorom sme sa zoznamovali s hlavnými postavami mi prišiel dosť nudný, skoro hodinu sa nič nedialo. Lynčovanie mohlo byť extrémnejšie, znásilnenie - no (ech) aspoň kozy nám mohol režisér ukázať. Policajti ako na Slovensku, totálny magori :-) . Odporúčam skôr Straw Dogs, to je iné kafe. Ale aj tak vcelku dobre pozerateľná záležitosť, veľmi pekne nasnímaná. 60% ()

Galerie (33)

Zajímavosti (4)

  • Film bol natáčaný v Kodani a blízkych oblastiach. (Arsenal83)
  • Jednu z hlavních rolí ve filmu si zahrála Lene Nystrøm, zpěvačka dánské popové skupiny Aqua. (Greg)
  • Film čerpá inšpiráciu zo skutočných udalostí, najmä skúseností skutočného dánskeho exorcistu v reálnom živote. (Arsenal83)

Reklama

Reklama