Reklama

Reklama

Poslední vymítání ďábla

  • USA The Last Exorcism (více)
Trailer

Reverend Cotton Marcus přijíždí na odlehlou louisianskou farmu Louise Sweetzera, aby tu provedl další ze svých rutinních seancí „vymítání ďábla“. Náboženský fanatik Sweetzer v charismatickém knězi vidí poslední naději, jak ze své dcerky Nell, kterou podle něj s jistotou posedl ďábel, dostat zlo dřív, než její děsivé utrpení vyústí v nepředstavitelnou tragédii. Cotton, kterého po letech, co z kapes zoufalých věřících tahá peníze, trápí výčitky svědomí, chce se svým štábem natočit při této poslední seanci dokument se svou zpovědí a doznáním. Po příjezdu na krví prosáklou rodinnou farmu je ale hned zřejmé, že tady na něj čeká skutečné a ryzí zlo, na které se nemohl nijak připravit. Cesty zpět už není. To, co tady reverend Marcus zažije, do základů otřese jeho vírou. Podaří se mu najít způsob, jak Nell – a všechny ostatní – zachránit dřív, než bude pozdě? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (204)

kingik 

všechny recenze uživatele

Až vás posedne ďábel, démon nebo jiná potvora, anebo strašně moc budete svému okolí tvrdit, že vás něco posedlo, zavolejte odborníka na slovo vzatého v oboru vymýtání reverenda Cottona Marcuse a budete mít minimálně o popularitu postaráno. Právě totiž natáčí dokument o exorcismu a případ dívky Nell z křesťanské rodiny, údajně posedlé démonem, má být jeho úplně poslední, protože s touhle nevděčnou prací hodlá praštit. Reverend se chápe krucifixu, svěcené vody a odborné knihy o démonech a s celým štábem odjíždí na odlehlou farmu kdesi v zapadákově v Louisianě tam, kde lišky dávají dobrou noc, nebo spíše v tomto případě tam, kde démoni dávají dobrou noc. Nebudu nic předstírat a rovnou napíšu, že film celou dobu balancuje na hranici frašky, ale umí si tak dokonale vyhrát s divákem, že se to takto sofistikovaně a "autenticky" nepodařilo ani jednomu z jeho předchůdců. Pokrevní příbuzní, jako je jednička "Blair Witch" nebo oba díly "Paranormal Activity", jsou oproti tomuhle díla, která si jen na horor hrají.Tady se tvůrci do toho razantně opřeli a jsou od počátku geniálně ironičtí a naprosto jim nedělá potíže šíleně zmasakrovat kočku nebo diváka nalákat do pasti, kdy přestane rozeznávat realitu od fikce a bude mu vsugerováno, že se tyto hranice naprosto stírají. To, že tento horor si s divákem manipuluje, jak chce, je prvek, kterého výše zmíněné filmy nedosáhly, možná je to tím, že se producentsky na filmu podílel i hororový znalec Eli Roth, který nějakým způsobem režírujícího Daniela Stamma dotlačil k ironizujícímu pojetí a současně ve filmu zachoval všechny nezbytné hororové ingredience. Výběr neznámých herců je velmi trefný a představitelka posedlé dívky Ashley Bell už jen svým pichlavým pohledem dává tušit, že do role nebyla vybrána náhodou. Bavil jsem se skvěle a každou chvíli film přidával na obrátkách. Vždy přišel s něčím neotřelým v rámci svého velmi trendy "home video look" žánru. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Největším problémem je překvapivě hudba. Ta přeci nemá v podobně koncipovaném filmu ("autentický" live-horor ala Blair Witch nebo [REC]) co dělat! Je pak velmi rušivým elementem, když rádoby opravdové záběry z rukou rozklepaného kameramana "kazí" melodické lekačky a drnkání na struny/hraní na klavír. Jinak moc nemám, co bych vytknul. Dlouhé uvedení do děje v podobě hodinových kecaček mi nevadilo, když to má šťávu a slušnou atmosféru. Mohl bych přísahat, že skrze oči mladé Nell se chvílemi opravdu díval démon; tvůrci nemohli vybrat lépe. A ten konec... Celkově povedený horor, kterému by méně slušelo více. Silné tři. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Nejpodařenější "dokumentární" nízkorozpočtový horror od Blair Witch. Kdybych se dokázal u filmu bát, bál bych se možná místy u tohohle, a to hlavně zásluhou fantastického výkonu, jaký předvedla Ashley Bell - ten její fejs je fakt... divný. A cynický pastor-podvodník (Patrick Fabian) mě pro změnu dobře pobavil (tedy hlavně na začátku). Konec filmu mě pak přímo pohladil po duši... ach, ti zatracení tmářští a krvelační jižani... A propos - jak si tak pročítám zdejší komenty, spoustě lidem najednou hrozně vadí třepetavá kamera. Je zajímavé, že u "vysokorozpočťáků" si téhle moderní zhovadilosti skoro nikdo nevšimne. Já ruční skákavou kameru bytostně nesnáším, ale u tohohle druhu filmů se přece jaksi předpokládá... ()

uiu 

všechny recenze uživatele

Horor podle mého gusta. Dobrá, není to tak přímo horor jako napínavý thriller. Dokumentární styl nám umožňuje se k postavám víc dostat a situace vnímat tak, jako by se to stalo nám. Máme zde nábožensky založeného pastora, který ovšem nevěří v Boha, ale dělá to, protože vlastně nic jiného od svého mládí nedělal a je v tom dobrý. Pak tu je dívka, která je údajně posedlá ďáblem, avšak film nás učí nedívat se na vymítání středověkýma očima, ale očima moderního člověka, znalého vědy, psychologie a medicíny. Konec se někomu může, někomu nemusí líbit. Já si film užila každou sekundu a jsem jedině pro oživení starého žánru vymítání. Exorcism Of Emily Rose (V moci ďábla) a The Last Exorcism jsou pro mě dva z nejlepších hororů na toto téma. PS: Může obsahovat SPOILER - Podle některých komentářů usuzuji, že někteří vůbec nepochopili smysl filmu. Celé vymítání je jen hra pro "pacienta" s potřebnými rekvizitami a ono vymetení ďábla je jen psychologická hra a placebo... nebo si snad myslíte, že se vymítá doopravdy, pohybuje se nábytek a slyšíte ďábla mluvit? Kněz ji "nepodvedl", jen dělal to, co se dělá u každého vymítání, jenže bohužel poprvé v životě narazil na někoho, kdo byl skutečně posedlý ďáblem. A já myslela, že jsou zde inteligentní uživatelé... ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

V The Last Exorcism se tvůrci snažili spojit dohromady dva nepopiratelné filmové fenomény - stále více populární pseudodokumentární žánr (Blair Witch, Cloverfield, atd. - tzv. mockumentary) a Vymítače ďábla. Z konceptuálního hlediska to není vůbec marné, avšak v praxi film selhává hned ve dvou rovinách. Zaprvé jsem mu onu dokumentární autenticitu ani na okamžik neuvěřil, a to především kvůli celkové výstavbě děje (fikční narativ), práci s kamerou a použitím nediegetické hudby (!) pro zvýšení napětí v některých scénách. Zadruhé film nefunguje moc dobře ani v hororové rovině, děsivý je minimálně a napětí postrádá téměř úplně. O nějaké kontroverzi, která spřízněného Vymítače ďábla učinila kultovním, zde nemůže být ani řeč. Na druhou stranu herci v rámci nízkorozpočtového hororu předvádějí celkem kvalitní výkony a pár světlých momentů se tu také najde, jinak se však jedná o rozvláčnou báchorku, která promrhala svůj potenciál. Avšak stále to je lepší než Paranormal Activity. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Plakát k filmu byl zakázán ve Velké Británii po obdržení několika stížností uvádějících, že se jedná o příliš urážlivý a hrubý obrázek. (Mrs.Blue)
  • Ashley Bell, představitelka posedlé dívky, natočila všechny své scény s nepřirozenými polohami a ohyby těla bez použití jakýchkoliv triků. Je totiž hypermobilní. (oje)
  • Ve scéně, kdy Nell Sweetzer (Ashley Bell) na otázku: “Kde je Nell?“ odpovídá: “V ohni.“, herečka improvizovala. Replika původně ve scénáři nebyla. (jurama525)

Reklama

Reklama