Reklama

Reklama

Australané v první světové válce nebojovali jen na Gallipoli, ale i v hlubokém evropském podzemí. Příběh filmu australského režiséra Jeremyho Simse vychází ze skutečných událostí. V roce 1916 se první světová válka dostala do patové situace. Fronta se táhla od kanálu La Manche až ke švýcarským Alpám. Miliony životů byly ztraceny. V zoufalém pokusu o průlom byli do tunelů a šachet pod nepřátelskými liniemi povoláni civilní důlní inženýři a horníci. Tím začala tajná, tichá podzemní válka. Jedním z těchto mužů byl i Australan Oliver Woodward, který sloužil u 1. australské tunelářské roty a zúčastnil se proslulé bitvy o messinský hřeben. Za svou službu byl vyznamenán Vojenským křížem 1. stupně a stal se tak jedním z pouhých čtyř Australanů, kteří toto vysoké vyznamenání obdrželi. Film, sledující válečné osudy Woodwardovy jednotky, získal celou řadu cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (170)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Prekvapujúco dobrý film. Prekvapil ma už samotný námet. Ako vojak viem, že pozície môžeme dobýjať po zemi, zo vzduchu alebo z mora, ale že je to možné aj z podzemia a že sa to tak dokonca udialo, to ma prekvapilo. Druhá prekvapujúca vec boli realisticky špinaví, mokrí, vystrašení vojaci, ktorí sa ďaleko od domova váľali v blate, zomierali po zásahu snajpera alebo dobre umiestneného nemeckého guľometu. A treťou bola úsporná scéna, na ktorej sa to odohrávalo, pretože tá kládla veľké nároky na kvalitu scenára a vierohodnosť dialógov. Všetko sa podarilo k mojej spokojnosti a aj keď je zrejmé, že som nevidel žiaden prelomový film, potešilo ma aj zhliadnutie veľmi dobre nakrúteného filmu na zaujímavý námet. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nahlédnutí na velmi málo známý střípek australské válečné historie. Minimálně pro málo známý pro běžného evropana. Naprosto zásadním problémem filmu jsou postavy, z nichž jediná není ani trochu zapamatovatelná. Najednou vidíte pohřeb postavy, kterou jste poprvé uviděli před minutou, tudíž je nomožné si k ní vytvořit jakýkoli vztah a hra na emoce nefunguje. Děj je neuvěřitelně nudný. Po většinu času blábalí v zákopech pár neznámých lidí nesmysly. Absolutně mě snímek nedokázal vtáhnout do děje. Na celém filmu je zajímavá vyloženě jen informace, že existovaly vojenské útvary, které se podkopávaly pod nepřátelé a vyhazovaly je do vzduchu. [20 %] ()

Reklama

evapetra 

všechny recenze uživatele

Filmů o I. světové válce není zrovna mnoho, proto jsem uvítala toto podařené australské drama. Důlní inženýr Woodward velí rotě tunelářů, kteří tajně podkopávají německé frontové linie. Chystají se pomocí velkého množství trhavin odpálit místo s velkou kumulací nepřátel. Stísňující atmosféra úzkých temných podzemních chodeb, kterými museli tuneláři postupovat co nejtišeji, aby je neuslyšeli němečtí vojáci ve vrstvě nad nimi, mi připomněla taktéž výborný německý film Das Boot. A také se mi líbilo, že anglicky hovořící vojáci mluvili ve filmu anglicky a Němci německy. V novějších válečných filmech mluví zpravidla všichni anglicky a to podle mně nepůsobí dost autenticky a věrohodně. Nesmím zapomenout ani na působivou hudbu, která atmosféru filmu skvěle doplňovala. ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Copak o to film není špatný, co se mi ale zajídalo je ,,Válečný zákoník práce,,. Špinavé, mokré a hlučné prostředí, neplacené přesčasy a velké množství pracovních úrazů. Dokonce mluvili o tom, že tam byla nějaká fronta. Co na to krucinál odbory ??? Myslím, že válka by se měla vést pouze Po-Pá od 8:00 do 16:00 s pauzou na oběd a v kancelářském prostředí, samozřejmě bez front. ()

ivan_drago 

všechny recenze uživatele

S přehledem natočené válečné drama o mě nepříliš známém aspektu vedení války. Klasické schéma nedůvěry v nového velitele umě spojené s flashbacky do minulosti vytvářejí atmosferickou podívanou , založenou na skutečných událostech 1. WW. Perfektně se filmařům podařilo navodit atmosféru stísněnosti a klaustrofobie kopaných tunelů, která spolu s soudržností a kamarádstvím jednotky australských "horníků" výrazně přispívá ke kvalitám filmu. Holt pár australských krys Němcům pořádně zatopilo.... ()

Galerie (27)

Zajímavosti (7)

  • Pri útoku na Červený dom drží Morris (Gyton Grantley) svoju pušku Lee-Enfield na ľavej strane. Všetci britský vojaci počas prvej svetovej vojny boli trénovaní strieľať z Lee-Enfield pravou rukou, pretože uzáver je vpravo. Držanie v ľavej ruke by znamenalo pri prebíjaní komplikovanú manipuláciu. (Dajman)
  • Herec Hugo Weaving měl ztvárnit postavu Olivera Woodwarda, ale kvůli své klaustrofobii odmítl. (Dzegr)
  • Drevená skrinka, ktorú vo filme vyrobil Tiffin pre kapitána Olivera Woodwarda (Brendan Cowell), skutočne vznikla v zákopoch počas prvej svetovej vojny a stále je vo vlastníctve rodiny Woodwardovcov. S jej súhlasom ju mohli tvorcovia použiť vo filme. (beso74)

Reklama

Reklama