Reklama

Reklama

Australané v první světové válce nebojovali jen na Gallipoli, ale i v hlubokém evropském podzemí. Příběh filmu australského režiséra Jeremyho Simse vychází ze skutečných událostí. V roce 1916 se první světová válka dostala do patové situace. Fronta se táhla od kanálu La Manche až ke švýcarským Alpám. Miliony životů byly ztraceny. V zoufalém pokusu o průlom byli do tunelů a šachet pod nepřátelskými liniemi povoláni civilní důlní inženýři a horníci. Tím začala tajná, tichá podzemní válka. Jedním z těchto mužů byl i Australan Oliver Woodward, který sloužil u 1. australské tunelářské roty a zúčastnil se proslulé bitvy o messinský hřeben. Za svou službu byl vyznamenán Vojenským křížem 1. stupně a stal se tak jedním z pouhých čtyř Australanů, kteří toto vysoké vyznamenání obdrželi. Film, sledující válečné osudy Woodwardovy jednotky, získal celou řadu cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (170)

evapetra 

všechny recenze uživatele

Filmů o I. světové válce není zrovna mnoho, proto jsem uvítala toto podařené australské drama. Důlní inženýr Woodward velí rotě tunelářů, kteří tajně podkopávají německé frontové linie. Chystají se pomocí velkého množství trhavin odpálit místo s velkou kumulací nepřátel. Stísňující atmosféra úzkých temných podzemních chodeb, kterými museli tuneláři postupovat co nejtišeji, aby je neuslyšeli němečtí vojáci ve vrstvě nad nimi, mi připomněla taktéž výborný německý film Das Boot. A také se mi líbilo, že anglicky hovořící vojáci mluvili ve filmu anglicky a Němci německy. V novějších válečných filmech mluví zpravidla všichni anglicky a to podle mně nepůsobí dost autenticky a věrohodně. Nesmím zapomenout ani na působivou hudbu, která atmosféru filmu skvěle doplňovala. ()

charlie_ando 

všechny recenze uživatele

Západní fronta léta páně 1916, Velká válka už trvá dva roky a vybírá si svou krutou daň. Pod zákopy nesmiřitelných soupeřů se vede trochu jiný střet, v podkopech a tunelech zuří tichá válka nervů a nepřítelem všem je i nevyzpytatelná příroda. Film Jeremyho Simse stírá vrstvu prachu, kterou zapadla tato polozapomenutá kapitola tragických lidských dějin, od níž nás už dělí takřka 100 let. Jasně se ukazuje, že našinci nejsou první, kdo se vyznal ve zručném tunelování. Hrdiny příběhu jsou příslušníci první australské tunelářské roty, kterou vede zelenáč demoliční expert důstojník v záloze Oliver Woodward (Brendan Cowell). Nový poručík si musí získat své ostřílené veterány, kteří mu zpočátku nedůvěřují, a času na vzájemné z žití jim neúprosná realita moc nevěnuje. Sapéři jsou totiž převeleni z Francie do Belgie, kde mají za úkol chránit systém tunelů, jenž mají být použity v nadcházející ofenzívě. Zdatným sokem se jim stane důvtipný německý šikovatel Karl Babek (Kenneth Spiteri). Klaustrofobickou tíživou atmosféru zdařile navozují povedené kulisy stísněné temné tunely a všudypřítomné špína a bláto. Děj dobře zvládá střídání tempa, kdy prchlivé momenty klidu a bezpečí jsou střídány vypjatými okamžiky války. Malý film o velkých činech. ()

Reklama

KoleckoR 

všechny recenze uživatele

Parádní film z první světové války o četě australských tunelářů - saperů, kteří se podkopávají pod nepřetálské zákopy, aby je odpálili. Stejný záměr ale mají i Němci. Nastává tak hra na ticho a čekání na chybu nepřítele 25 metrů pod zemí, kde na povrchu řádí zákopová válka. Již od prvních minut filmu jsem byl v napětí, které mě neopustilo po celé 2 hodiny. Film o skutečných lidech a pravdivém příběhu. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Australský kapitán Oliver Woodward (Brendan Cowell) přijíždí na spojenecko-německou frontu, aby převzal velení speciální vojenské jednotky, zabývající se kopáním tunelů pod nepřátelskými zákopy. I přes počáteční nedůvěru si brzy získává důvěru svých mužů - a když dostanou nový úkol, zajistit tunely pod strategickým kopcem 60, muži neváhají se svým kapitánem nasadit vlastní život... Tématice tunelů se moc filmů nevěnuje (myslím tím staré dobré tunely, nikoliv ty moderní - těch je naopak plná celá televize) - jestli si dobře vzpomínám, tak snad jen Bollův Tunnel Rats, přičemž Bitva o Hill 60 je kvalitativně trochu jinde (i přesto, že Tunnel Rats je bezkonkurenčně nejlepším Bollovým filmem). Ale tu atmosféru napětí, kterou Bitva o Hill 60 vyvolává, scény - při kterých jsem radši ani já nedýchal, aby nedošlo k prozrazení, a největší řízenou explozi v dějinách - to je něco, co hnedle každý film nenabízí. Navíc i prostředí první světové války není v současné kinematografii příliš obvyklé. Jediné - co bych tomuto filmu vytkl - je až příliš časté použití "flashbacků" - které sice válečnou situaci trochu odlehčovali, ale pro mne působily příliš rušivě.. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Príbeh filmu Beneath Hill 60 sa zameriava na partiu baníkov, ktorý sa pokúšajú zvrátiť patovú situáciu na bojiskách prvej svetovej vojny. Náš distribučný preklad - Tichá vojna - je tiež vcelku presný, keďže film stavia na atmosfére, kedy o živote a smrti rozhoduje plameň sviečky a zvuky v podzemí. Nebolo to monumentálne a občas sa vyskytli aj vyslovene televízne momenty, ale surovosť zákopovej vojny sa podarilo vystihnúť dokonale. Lejak, blato, potkany, streľba a žiadna vyhliadka na lepší zajtrajšok idú divákovi kontinuálne pod kožu a nepríjemný pocit ostane aj po záverečnom doslove. . 70% ()

Galerie (27)

Zajímavosti (7)

  • Drevená skrinka, ktorú vo filme vyrobil Tiffin pre kapitána Olivera Woodwarda (Brendan Cowell), skutočne vznikla v zákopoch počas prvej svetovej vojny a stále je vo vlastníctve rodiny Woodwardovcov. S jej súhlasom ju mohli tvorcovia použiť vo filme. (beso74)
  • V čase detonácie bolo na určenom detonačnom mieste umiestnených takmer 450 ton výbušnín. K odpalu niektorých náloží však nikdy nedošlo. Tieto neodpálené nálože disponujú približne 68 tonami trhaviny, ktoré dodnes spočívajú pod povrchom niekoľkých fariem a blízkych ciest. Detonácia Hill 60 a ďalších miest zabila približne 10 000 nemeckých vojakov. Zvuk detonácie bolo údajne počuť až v Londýne a Dubline. (Dajman)
  • Pri útoku na Červený dom drží Morris (Gyton Grantley) svoju pušku Lee-Enfield na ľavej strane. Všetci britský vojaci počas prvej svetovej vojny boli trénovaní strieľať z Lee-Enfield pravou rukou, pretože uzáver je vpravo. Držanie v ľavej ruke by znamenalo pri prebíjaní komplikovanú manipuláciu. (Dajman)

Reklama

Reklama