Reklama

Reklama

Konkurenti

  • USA Glengarry Glen Ross
Trailer 1

Obsahy(1)

Pulitzerovou cenou ověnčenou divadelní hru Davida Mameta, která pojednává o skupině zoufalých realitních makléřů, převedl na filmové plátno režisér James Foley. Alec Baldwin se představuje v roli motivačního řečníka, která mu byla ušita na míru. Informuje čtyři zaměstnance o tom, že se musí zúčastnit podivné "soutěže" - mají do čtyřiadvaceti hodin co nejvýhodněji prodat bezcenné pozemky. Vítěz vyhraje luxusní auto, poražený dostane padáka. Každý ze zaměstnanců zvolí jinou metodu, jak obstát. Jeden z nich dokonce přijde s nápadem vyloupit kancelář, ukrást seznam perspektivních klientů a prodat je konkurentovi. Snímek Konkurenti, v němž excelují Al Pacino jako šéf obchodního oddělení, Jack Lemmon jako stárnoucí zkrachovalec, Alan Arkin a Ed Harris jako frustrovaní obchodníci, Kevin Spacey jako vyčerpaný vedoucí kanceláře a Jonathan Pryce v roli klienta, je v jádru charakterovou studií o skupině mužů, kterým už dávno ujel vlak. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (226)

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Film, v ktorom nevystupuje žiadna žena. Pretože je z prostredia obchodných zástupcov. Tí pracujú stále a k rodine sa dostanú, až keď je obchod uzavretý. Ale čo ak sa to jednoducho nepodarí včas? Začne sa špekulovať a snaha obísť legálny spôsob vyzerá ako jediné východisko. Kolegom a klientom to však veľmi neprospeje. Bezchybný herecký koncert, zastrešený podobne kvalitným scenárom. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně nadupané představení. Pochopitelně především scénáristicky. Takhle má vypadat dokonalá divadelní hra. A pak to herecké obsazení! V hlavní roli suverénní, zároveň však unavený Jack Lemmon. Al Pacino si nemá hlavní roli, ale jeho výstupy jsou ty nejkouzelnější. Ostatní - Harris, Arkin i Spacey skvěle doplňují jednu z nejlepších hereckých sestav devadesátých let. Nerad bych však viděl film v českém dabingu, něco tak sprostého si nedokáži představit. V originálu bylo přibližně každé třetí slovo fuck, fucking nebo fucked a zbytek byl doplněn nejrůznějšími shity, které zcela přirozeně plynuly z úst i takového slušňáka, jakým býval Jack Lemmon. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce herecké obsadenie sa nestalo zárukou výborného filmu. Je to divadelná hra a tam to malo asi aj ostať. Vo filme pár ukecaných mužov dokola hovoriacich o nejakých realitných záležitostiach, to môže chytiť asi len realiťáka. Je to taká dialógová nuda, kde sa páni v oblekoch naťahujú, kto je ako dobrý v získavaní zákazníkov a podpisovaní zmlúv. To má veľmi blízko k finačníkom a k tomu mám prirodzený odpor. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Velcí mluvkové z firemní kanceláře mluví... lidově řečeno hodně sprostě. Využívají v každé druhé nebo třetí větě alespoň jeden vulgarismus, obyčejně tedy hodně vulgarismů. Nadávají na život, společnost, občas řeší s mluvou tohoto stylu i různé kšefty. Mezi tím si zkracují dlouhou chvíli odvyprávěním nějaké té historky z prodejů v minulosti a samozřejmě nezapomínají je okorenit patřičnou dávkou vulgarismů. Z celého srdce děkuji pánům Lemmonovi, Pacinovi a spol. za rozšíření si obzorů v podobě bezedné studnice odprezentovaných variací na nejrůznější možná využití slov fuck a shit v anglické větě, dozajisté jim to nějakou dobu nezapomenu.... Je mi líto, ale jaksi odmítám tohle považovat za humor a umění. Ve výsledku se pro mě nekonala ani komedie (na to je zde málo pokusů o skutečný humor), ani drama (na to je zde zase málo děje a žádné napětí), jenom jedno obrovské znechucení. Jedna hvězda za špičkové herecké výkony v tomto expresivně skutečně nabitém shitu. Fuck off! :o) 20% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jak já mám rád ty kluky, jejichž ruce se nikdy v životě nepřiblížily na dohled manuální práci a jejichž výdělečná činnost spočívá v nápaditém obelhávání lidí. Takže jsem chvíli pobojoval s tím, zda mám fandit tomu nejméně pokřivenému nebo si spíše vybrat toho nejkřivějšího z křivých, ale pak jsem sám sebe vychytrale přesvědčil o tom, že je to jedno. Herecké výkony mimořádné soupisky kvalitních herců totiž byly vynikající a na narýsování Baldwinova charakteru by nestačilo ani to nejzaoblenější křivítko schovávající se na dně mého šuplíku pro mimořádné příležitosti. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (16)

  • Postava Blakea v původním scénáři vůbec nebyla. Když však David Mamet psal scénář pro film, rozhodl se tuto postavu napsat přesně pro Aleca Baldwina. (becki_tu)
  • Velký podíl na obsazení Kevina Spaceyho jako Johna Williamsona měl Al Pacino. Pacino viděl Spaceyho hrát na Broadwayi a byl jím natolik unešený, že přemluvil režiséra Folyeho, aby Spaceymu nabídl roli. (casyy)
  • Alec Baldwin se kromě postavy Blakea, která byla napsaná speciálně pro filmovou verzi, připravoval i na možnost, že by nakonec hrál Rickyho Romu. Hrozilo totiž, že Al Pacino na natáčení nebude dostupný. O tuto roli se zajímal i Joe Mantegna, který ztvárnil Rickyho Romu jako první – v roce 1984 v divadelní hře na Broadwayi. (DavePave)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama